Η ισορροπημένη διατροφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Και επειδή τα παιδιά από μικρή ηλικία υιοθετούν συνήθειες που τα ακολουθούν μια ζωή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας έχει μια υγιεινή διατροφή που ενισχύει την ανάπτυξή του και τη συνολική υγεία του.
Οι βασικοί κανόνες για μια υγιεινή διατροφή
*Φάτε όλοι μαζί ως οικογένεια
Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μπορεί να καθιστούν δύσκολο το να συγκεντρώνεστε κάθε ημέρα όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι, αλλά αυτό αποδεικνύεται επικίνδυνο για το βάρος όχι μόνο του παιδιού, αλλά και των ενηλίκων. Επομένως, προσπαθήστε να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια – ίσως όχι κάθε ημέρα, αλλά έστω τα Σαββατοκύριακα ή μόνο για ένα γεύμα μέσα στην ημέρα.
*Επιλέξτε μια ποικιλία τροφών
Είναι σημαντικό να ετοιμάζετε εσείς τα γεύματα και τα σνακ του παιδιού και να φροντίζετε να συνδυάζουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας, όσπρια κ.λπ.).
*Μην παραλείπετε το πρωινό
Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την απουσία πρωινού γεύματος με την αύξηση του βάρους των παιδιών, καθώς και με τη μείωση των σχολικών τους επιδόσεων. Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μέλι ή ταχίνι, δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή ένα φρούτο.
*Σβήστε τις οθόνες
Αν και είναι πολύ βολικό το γεύμα στον καναπέ μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε μηχανικά, μια κακή συνήθεια που τα ακολουθεί και στα υπόλοιπα γεύματά τους.
*Προσφέρετε υγιεινές εναλλακτικές αντί για γλυκά
Tα παιδιά αγαπούν τα γλυκά, αλλά τα περισσότερα γλυκά τα φορτώνουν με περιττές ποσότητες ζάχαρης. Το μυστικό είναι να επιλέγετε υγιεινά γλυκίσματα, όπως το παστέλι, η μαύρη σοκολάτα, αλλά και το σπιτικό κέικ ή οι σπιτικές μπάρες δημητριακών κ.λπ. Παράλληλα, προτρέψτε το παιδί να τρώει φρούτα όταν θέλει να γευτεί κάτι γλυκό.
Να θυμάστε ότι…
Οι ερευνητές τονίζουν τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία και το βάρος παιδιών και ενηλίκων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δίνετε καθημερινά στο παιδί ευκαιρίες να κινείται, ακόμη και μέσα στο σπίτι.
Αν το παιδί έχει αυξημένο βάρος, το πρώτο μέλημά σας πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του βάρους του και όχι το αδυνάτισμα. Η διατροφή του πρέπει να είναι σχεδιασμένη από διαιτολόγο, έτσι ώστε να περιορίζεται η πρόσληψη επιπλέον βάρους, επιτρέποντας την ανάπτυξη του παιδιού.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News