Πανελλήνιες 2022: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις Νομικές Σχολές

Πανελλήνιες 2022

Οι Νομικές Σχολές αναμένεται να βρεθούν και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, όπως κάθε χρόνο, στην κορυφή των βάσεων και των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Οι Πανελλαδικές 2022 πλησιάζουν και το άγχος των μαθητών όσον αφορά τη σχολή που θα επιλέξουν αυξάνεται.

Οι Νομικές Σχολές αναμένεται να βρεθούν και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, όπως κάθε χρόνο, στην κορυφή των βάσεων και των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν Νομική

Ο πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, με την επιστημονική συγκρότηση που του εξασφαλίζουν οι επιτυχείς σπουδές του, μπορεί να ασχοληθεί στα διάφορα νομικά επαγγέλματα, δηλαδή να γίνει δικηγόρος, δικαστής, συμβολαιογράφος, υποθηκοφύλακας ή εισαγγελέας, να σταδιοδρομήσει ως διπλωμάτης, να στελεχώσει την δημόσια διοίκηση ή να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι δημόσιες σχολές Νομικής στην Ελλάδα, εδρεύουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Αναλυτικά:

Νομική Αθήνας – ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής Αθήνας, η απόκτηση πτυχίου προϋποθέτει την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση σε σαράντα ένα (41) μαθήματα εκ των οποίων:

τα τριάντα ένα (31) μαθήματα είναι υποχρεωτικά, και
τα δέκα (10) είναι μαθήματα επιλογής.

Ως υποχρεωτικά χαρακτηρίζονται τα μαθήματα, των οποίων η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση είναι απαραίτητη για το σύνολο των φοιτητών της Νομικής Σχολής.

Το πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής περιλαμβάνει εξήντα (60) επιλεγόμενα μαθήματα, τα οποία διακρίνονται περαιτέρω σε:

τριάντα ένα (31) μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής, και
είκοσι εννέα (29) μαθήματα ελεύθερης επιλογής.

Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής κατανέμονται ανάλογα με τη συγγένεια του γνωστικού τους αντικειμένου σε πέντε (5) ενότητες:

Γενικής Θεωρίας, Ιστορίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου,
Ιδιωτικού Δικαίου,
Δημοσίου Δικαίου,
Ποινικών Επιστημών και
Διεθνών Σπουδών.

Νομική Θεσσαλονίκης – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης: Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη

Τομείς

Τομέας Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου
Τομέας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης
Τομέας Διεθνών Σπουδών
Τομέας Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου
Τομέας Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου
Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών

Νομική Κομοτηνής – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Η διάρκεια των σπουδών στη Νομική Σχολή Κομοτηνής είναι (4) τέσσερα έτη, δηλαδή οκτώ εξάμηνα. Ο κύκλος σπουδών περιλαμβάνει πενήντα (50) μαθήματα. Τα σαράντα τέσσερα (44) μαθήματα είναι υποχρεωτικά και τα έξι (6) υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν.

Για να θεωρηθεί επιτυχής η ολοκλήρωση κάθε έτους σπουδών, ο φοιτητής πρέπει να έχει εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα αντίστοιχα υποχρεωτικά μαθήματα ανά έτος και σε υποχρεωτικά κατ΄ επιλογήν μαθήματα ανά έτος ως ακολούθως: β΄ εξάμηνο 2 μαθήματα, γ΄ εξάμηνο 2 μαθήματα και στ΄ εξάμηνο 2 μαθήματα.

Πως διαμορφώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις Νομικές Σχολές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021

Στην περίπτωση των Νομικών Σχολών η ΕΒΕ δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην εισαγωγή των υποψηφίων αφού διαμορφώθηκε αρκετά παρακάτω από τις βάσεις εισαγωγής. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι οι δημόσιες σχολές Νομικής στην Ελλάδα, εδρεύουν σε Αθήνα (ΕΚΠΑ), Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και Κομοτηνή (ΔΠΘ).

Οι βάσεις των Νομικών Σχολών φέτος παρέμειναν σχετικά σταθερές με την μεγαλύτερη διαφορά στη Νομική Κομοτηνής να αγγίζει το 2%, η οποία «έπεσε» κατά 202 μόρια σε σχέση με πέρσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σταθερά ανοδική τα τελευταία τρία χρόνια είναι μόνο η Νομική της Αθήνας η οποία από το 2019 με 18.013, αυξήθηκε το 2020 στα 18.050 μόρια, ενώ φέτος έφτασε στα 18.157 μόρια.