Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας: Στο έλεος της…νεροποντής

Ο αν. διοικητής του ΠΠΝΠ Δημήτρης Μπάκος τόνισε: «Είναι ένα κτίριο 30 ετών, εκτεθειμένο σε μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά και μεγάλη ηλιοφάνεια, στο οποίο έπρεπε να είχαν γίνει εκτεταμένα έργα υγρομονώσεων. Ολα αυτά τα χρόνια όμως δεν είχε γίνει τίποτα…».

 

πανεπιστημιακό νοσοκομείο

 

Κάθε νεροποντή μετατρέπεται σε εφιάλτη για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και οι κουβάδες τίθενται σε ετοιμότητα ώστε να μαζευτούν τα νερά που τρέχουν σε χώρους του νοσοκομείου.

Τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, κάθε καταιγίδα που ξεσπάσει προκαλεί και πλημμύρες σε διάφορους χώρους του ΠΓΝΠ που αποτελεί τη ναυαρχίδα της υγείας στην ευρύτερη περιφέρεια. Αυτό συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα όπου επιστρατεύτηκαν κουβάδες και σφουγγαρίστρες στον 5ο όροφο του νοσοκομείου, Παθολογική Κλινική, και στο κτίριο της διοίκησης στα γραφεία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι κουβάδες είχαν απλωθεί και σε θαλάμους νοσηλευομένων καθώς σχεδόν όλες οι ψευδοροφές του νοσοκομείου έχουν διαβρωθεί από τη χρόνια εγκατάλειψη του κτιρίου.

Η «Π» απευθύνθηκε στον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος αν και έχει συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο στη διοίκηση του νοσοκομείου και μάλιστα σε καιρό πανδημίας, κλήθηκε να διαχειριστεί και το θέμα αυτό. Ο ίδιος εξήγησε ότι στον 5ο όροφο η πλημμύρα προκλήθηκε από απόφραξη του φρεατίου.

«Ενα μπουκάλι είχε φράξει το φρεάτιο της ταράτσας κι έτσι πλημμύρισε ο 5ος όροφος. Από τις καταγραφές που κάναμε πέραν των δύο αυτών χώρων, της Παθολογικής Κλινικής και του Γραφείου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δεν είχαμε πλημμύρες σε άλλους χώρους» αναφέρει ο κ. Μπάκος.
Ακόμα κι αν οφείλεται σε απόφραξη του φρεατίου διοχέτευσης των όμβριων υδάτων, όταν το νοσοκομείο έχει τέτοιο επιβαρυμένο παρελθόν κι όταν όλες οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν για καταιγίδες η Τεχνική Υπηρεσία δεν οφείλει να ελέγξει την κατάσταση του κτιρίου ώστε να προλάβει αρνητικές εξελίξεις; Δεν πρόκειται για κτίριο που στεγάζει μία απλή αποθήκη αλλά πρόκειται για νοσοκομείο και νοσηλευόμενους.

Από σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού να περιμένουμε νέες πλημμύρες; Ο κ. Μπάκος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν νέα φαινόμενα και εξηγεί:
«Είναι ένα κτίριο 30 ετών εκτεθειμένο σε μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά και μεγάλη ηλιοφάνεια στο οποίο έπρεπε να είχαν γίνει εκτεταμένα έργα υγρομονώσεων. Ολα αυτά τα χρόνια όμως δεν είχε γίνει τίποτα. Από τις αρχές του χρόνου έχουμε κάνει ήδη κάποιες επεμβάσεις σε βασικά σημεία του κτιρίου από απόψεως υγρομόνωσης με αποτέλεσμα να εξαλειφθούν φαινόμενα εισροής όμβριων υδάτων, όπως για παράδειγμα στην Παιδιατρική Κλινική που έβαζαν κουβάδες σε μόνιμη βάση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα το πρόβλημα δεν λύθηκε. Οριστική λύση επιδιώκουμε με τη μελέτη υγρομόνωσης μεγάλης κλίμακας που έχουμε σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση της οποίας θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση. Αυτό είναι ένα αυτόνομο έργο που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα. Οι υγρομονώσεις σε κτίρια, όπως του δικού μας νοσοκομείου, χρειάζονται ολική επισκευή ανά δεκαετία. Θα έπρεπε με βάση τα χρόνια λειτουργίας του κτιρίου αυτού θα έπρεπε να έχουν γίνει τρεις ολικές επισκευές. Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία απολύτως».

Υπό τις συνθήκες αυτές, μέχρι να γίνει το έργο της υγρομόνωσης, σε κάθε νεροποντή στο ΠΓΝΠ θα σημαίνει συναγερμός.

Σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά…

Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΓΝΠ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες νοσηλευτικές μονάδες της Ελλάδος, κτίστηκε το 1988 και εκτείνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας άνω των 75.000 τ.μ.
Εγκαταστάσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν τύχει της προβλεπόμενης συντήρησης εξ ου και η προβληματική εικόνα εκτός αλλά και εντός. Υπενθυμίζουμε ότι το κτίριο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρξαν αργοπορίες, καθυστερήσεις και πολλά άλλα που έθεσαν σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου. Ομως, η παρούσα διοίκηση του νοσοκομείου, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπάκο, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο, έχουν πετύχει τη διάσωση του έργου και σύντομα θα φτάσει στο τελικό στάδιο για την υλοποίησή του.