Πάνω από 4 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν υποβληθεί-Τι είπε ο Πιτσιλής
Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ακόμα ότι έχει πλέον γίνει αντιληπτό από όλους ότι η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορούμε να μιλάμε διαρκώς για παρατάσεις, θαρρείς και είναι κάτι τόσο σταθερό, όσο οι αργίες του Πάσχα.
Την ικανοποίηση του για την μέχρι τώρα πορεία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί εξέφρασε από το βήμα του 13ου Tax Forum στη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.
“Έχουν υποβληθεί 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις έως τώρα, λογικά μέχρι την Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τα 4 εκατ.” σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 730.000-740.000 ήταν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις.
Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ακόμα ότι έχει πλέον γίνει αντιληπτό από όλους ότι η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορούμε να μιλάμε διαρκώς για παρατάσεις, θαρρείς και είναι κάτι τόσο σταθερό, όσο οι αργίες του Πάσχα.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που δίδεται στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους φορολογικούς ελέγχους, αλλά με ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και με συμμετοχή, πάντα, του ανθρώπινου παράγοντα: “Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) είναι πλέον αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια” είπε, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, δεδομένου ότι οι ανθρώπινοι πόροι γίνονται ολοένα λιγότεροι και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να αναλώνεται σε μηχανικές εργασίες.
Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και σειρά παρεμβάσεων για ειδικά κοινά
“Τα βήματα όμως με τα οποία γίνεται η αξιοποίηση της ΤΝ θέλουν προσοχή, γιατί μιλάμε για κάτι καινούργιο, που τα όριά του δεν γνωρίζουμε. ‘Αρα χρειάζονται και τα ethics και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, να ξέρουν οι πολίτες ότι δεν αφήνουμε τα δεδομένα ανεπιτήρητα” τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε σταθερή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και διερευνάται ο τρόπος πρόσβασης στα συστήματα της υπηρεσίας, με εισαγωγή του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2-factor authentication).
“Η στρατηγική της ΑΑΔΕ έχει δύο άξονες: ο πρώτος είναι η ύπαρξη ψηφιακών εργαλείων για τα πάντα και ο δεύτερος η ύπαρξη καναλιών (φυσικής εξυπηρέτησης) για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία” διευκρίνισε, εξηγώντας ότι “χτίζονται” ειδικοί χώροι, με έμφαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη και με πρόσβαση σε κοινόχρηστους υπολογιστές, για την παροχή πληροφοριών και εξηγήσεων στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται σειρά παρεμβάσεων για ειδικά κοινά (π.χ., για πολίτες με κωφαλαλία).
“Δεν είναι μια εύκολη άσκηση, αλλά πρέπει να υπάρχει και ψηφιακό κανάλι και κανάλι φυσικής εξυπηρέτησης για τους πολίτες” τόνισε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News