Παντελής Ζερβός: Η τραγική ιστορία της κόρης του που θάφτηκε ζωντανή στον μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης το 1956

Πίσω από το χαμόγελο του Παντελή Ζερβού, κρύβεται μια ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του: ο χαμός της δωδεκάχρονης κόρης του  Ευδοξίας στον καταστροφικό σεισμό της Σαντορίνης το 1956.

Ζερβό

Ο Παντελής Ζερβός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, σημάδεψε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου με τις ερμηνείες του., καθιερώθηκε ως γλυκύτατη πατρική φιγούρα, ενώ όσοι τον γνώριζαν έλεγαν ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του, είτε στο σανίδι είτε στη μεγάλη οθόνη, δεν διέφερε και πολύ από τον εαυτό του.

Πίσω όμως από το μελιστάλαχτο χαμόγελό του, κρύβεται μια ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του: ο χαμός της δωδεκάχρονης κόρης του  Ευδοξίας στον καταστροφικό σεισμό της Σαντορίνης το 1956.

Τι συνέβη στη δωδεκάχρονη κόρη του Παντελή Ζερβού

Στις 9 Ιουλίου 1956, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ χτύπησε τις Κυκλάδες, με τις Σαντορίνη και Αμοργό να υποφέρουν περισσότερο. Η δόνηση προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, ισοπεδώνοντας σπίτια και αφήνοντας δεκάδες νεκρούς. 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους και η μικρή κόρη του Παντελή Ζερβού.

Ο Ζερβός είχε μεγαλώσει μόνος, και η οικογένειά του ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του. Η σύζυγός του Μαρία ήταν από τη Σαντορίνη, και τα καλοκαίρια που ο ηθοποιός δούλευε στο θέατρο, πήγαιναν με τις τρεις κόρες τους στο νησί για διακοπές. Εκεί, τις βρήκε το χτύπημα του σεισμού στις 9 Ιουλίου.

Το επίκεντρο ήταν νότια της Αμοργού, και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε γύρω στα 20 χιλιόμετρα, με διαφορετικές εκτιμήσεις να κυκλοφορούν. 13 λεπτά αργότερα, ακολούθησε δεύτερος σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη. Η δόνηση άγγιξε τους 7,7 Ρίχτερ, προκαλώντας χάος και καταστροφές. Η Ευδοξία δεν πρόλαβε να βγει και εγκλωβίστηκε στα ερείπια.

Τα τραγικά νέα έφτασαν στον Παντελή Ζερβό στην Επίδαυρο, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή για την παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο ανιψιός του τον ενημέρωσε για την απώλεια της Ευδοξούλας. Ο ηθοποιός κατέρρευσε στα παρασκήνια, αλλά συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και ανέβηκε στη σκηνή, δίνοντας μια συγκλονιστική παράσταση. Μετά το τέλος, έκανε μια βαθιά υπόκλιση και αποθεώθηκε από το κοινό. Όταν η αυλαία έπεσε και το χειροκρότημα κόπασε, γύρισε πίσω στα παρασκήνια, όπου λιποθύμησε.

Η μοίρα όμως τού επιφύλαξε ακόμα ένα σοκ. Τρία χρόνια αργότερα, κατά την εκταφή, ανακάλυψαν ότι η σορός της Ευδοξίας είχε αλλάξει θέση μέσα στο φέρετρο. Ο σκελετός δεν βρισκόταν σε ύπτια θέση, αλλά γυρισμένος στο πλάι με το στόμα ανοιχτό, δείγμα του τρόμου των τελευταίων στιγμών της. Διαπιστώθηκε ότι το μικρό κορίτσι πάλευε να ανασάνει μέχρι που η ασφυξία την έκοψε. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θάφτηκε ζωντανή.

Ο Παντελής Ζερβός δεν εξομολογήθηκε ποτέ αυτό το φρικτό μυστικό σε κανέναν, ούτε στη σύζυγό του. Φέρεται να μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό μόνο λίγα χρόνια πριν πεθάνει. «Στη Σαντορίνη, όποιον δεν έβλεπαν να κινείται, τον έθαβαν αμέσως, λόγω έλλειψης μέσων», είχε πει.

Η κόρη του ηθοποιού, Ξένια, αποκάλυψε σε συνέντευξή της: «Έπαιζαν Λυσιστράτη στο Ηρώδειο, ο μπαμπάς πήγαινε πάντα 5 λεπτά πριν τη σκηνή για να συγκεντρωθεί, και ο ξάδερφός μου του είπε για την Ευδοξούλα, 5 λεπτά πριν βγει. Παρά την τραγωδία, έδωσε την καλύτερη παράσταση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη με το παιδί και το θέμα της αλλαγής θέσης της σορού του. Στη Σαντορίνη δεν είναι όπως τα νεκροταφεία εδώ, τα φέρετρα κατεβαίνουν με σεντόνι και ίσως το παιδί το τοποθέτησαν ανάποδα.»

Η ζωή του ηθοποιού μετά από την απώλεια

Ο Παντελής Ζερβός συνέχισε την καριέρα του παρά το βαρύ πένθος, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό αξέχαστες ερμηνείες. Όμως, ο χαμός της κόρης του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του, γεγονός που αποτυπώθηκε στην εκφραστικότητα των ρόλων του. Η ιστορία του αποτελεί ένα συγκλονιστικό κομμάτι της ελληνικής τραγωδίας του σεισμού του 1956 και μέσα από το έργο του βρήκε έναν τρόπο να συνεχίσει, εκφράζοντας την αληθινή συγκίνηση, που μόνο η απώλεια μπορεί να φέρει.