Παπαδόπουλος: Επιμένει για επικίνδυνο σεισμό στον Κορινθιακό
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί στην «Π» κατά πόσο μεγάλωσε ή όχι η ανησυχία του, μετά τους πρόσφατους σεισμούς στο Ξυλόκαστρο, για τον Κορινθιακό Κόλπο.
Εξακολουθεί να κρούει το καμπανάκι κινδύνου, προς την Πολιτεία και τους Δήμους περισσότερο, ο καθηγητής σεισμολογίας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ανησυχεί, στο άμεσο ή στο προσεχές μέλλον, για έναν ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο και καλεί τους αρμόδιους φορείς ν’ αναλάβουν άμεσα και έγκαιρα προληπτική δράση σε κάθε επίπεδο.
Με νέα τοποθέτησή του στην «Πελοπόννησο», ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί γιατί θεωρεί τόσο καίρια και επείγουσα την παρέμβαση της Πολιτείας και των δήμων για μέτρα αντισεισμικής πρόληψης και θωράκισης.
«Ναι, ισχύουν όσα σας είχα πει στην προ ολίγου καιρού επικοινωνία μας. Στο Ξυλόκαστρο η μικροσεισμική δράση των τελευταίων ημερών, με μεγαλύτερο μέγεθος μόνο 3,9, δεν αλλάζει κάτι. Ούτε ανησυχώ περισσότερο, ούτε λιγότερο. Και φυσικά δεν κινδυνολογώ. Μιλάω με καθαρά επιστημονικά δεδομένα. Η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς.
Δυστυχώς, όμως, ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων καθυστερεί. Η Αντισεισμική Προστασία σε τοπικό επίπεδο πάσχει».
– Σε μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ο κ. Παπαδόπουλος είχε εκφράσει ανοιχτά και καθαρά την ανησυχία του για τον Κορινθιακό Κόλπο:
«Ο Κορινθιακός αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο σεισμών και αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως. Πολλές ερευνητικές ομάδες και από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο εργάζονται σε θέματα σεισμών με άξονα τον Κορινθιακό. Οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 28 χρόνια τώρα, αφού ο προηγούμενος ισχυρός έγινε το 1995. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Από προηγούμενες μελέτες, το πιο δραστήριο τμήμα σε σεισμική διέγερση είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News