Παπανδρέου για Καραμανδάνειο: Σε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας  – Ζήτησε μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού 

Σε επικοινωνία που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός με τον  Υπουργό Υγείας, υπογράμμισε την σωστή πρακτική των φορέων της πόλης στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κλείσιμο του Καραμανδανείου Νοσοκομείου.

Καραμανδάνειο

Σε επικοινωνία που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός με τον  Υπουργό Υγείας, υπογράμμισε την σωστή πρακτική των φορέων της πόλης στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κλείσιμο του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, μάλιστα τόνισε πως πρέπει άμεσα  να προκηρυχθούν  μόνιμες θέσεις εργασίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος και η αναβάθμιση με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, για να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο σωστά και με απόλυτη ασφάλεια για όλους.

Ο Υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα των Αναισθησιολόγων, ενημέρωσε τον πρώην Πρωθυπουργό, ότι θα γίνει έκτακτη προκήρυξη δύο θέσεων Αναισθησιολόγων, άμεσα.

Βέβαια, τα προβλήματα της περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερα. Και δεν αφορούν μόνο το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, αλλά συνολικά τις δομές δημόσιας υγείας της Αχαΐας.

Σημειώνεται ότι,

• Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, είναι το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Εξυπηρετεί 20 νομούς.

• Εδώ και έξι μήνες, ενώ υπάρχει γνώση του προβλήματος, ο χειρουργικός τομέας έχει αποψιλωθεί και βρίσκεται σε αναστολή το Χειρουργικό τμήμα, οπότε είναι μονόδρομος η αναγκαστική μετακίνηση των περιστατικών στην Αθήνα. Η κατάσταση είναι οδυνηρή, καθώς δεν επιτρέπεται το Νοσοκομείο να βασίζεται σε γιατρούς μετακινημένους χωρίς εμπειρία και εξειδίκευση στα παιδιά.

• Οι λύσεις της μετακίνησης ιατρικού δυναμικού – καθώς οι δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγοι προκειμένου να λειτουργήσει το χειρουργικό τμήμα είναι μετακινημένοι με σχετική εντολή από το ΠΓΝΠ και το ΓΝ Αγίου Ανδρέα, είναι λύσεις πρόχειρες και επικίνδυνες, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνουν τα δύο άλλα Νοσοκομεία της Πάτρας.

• Η μοναδική μόνιμη επιμελήτρια Β´, αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν λίγες εβδομάδες, βάση των επιλογών διαχείρισης της κατάστασης από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Καρβέλη και το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο.

Προφανώς και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία του Νομού βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και θα πρέπει να υπάρξει συνολικός και ουσιαστικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τον τομέα της υγείας στην περιοχή.

Η επικοινωνία του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Υπουργό Υγείας, έρχεται και σε συνέχεια σχετικής Ερώτησης η οποία είχε κατατεθεί τον Απρίλιο και δεν έχει τύχει κάποιας απάντησης.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων, είναι ένα από τα ελάχιστα αμιγώς Παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και το μοναδικό που καλύπτει την υγειονομική περίθαλψη των περιοχών Δυτικής Ελλάδας.

Σαράντα χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να δώσει τις πρέπουσες βιώσιμες λύσεις στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο, από την έλλειψη προσωπικού και την αποψίλωση των καίριων τμημάτων της Νοσοκομειακής μονάδας, που ουσιαστικά οδηγούν στην μη αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου με τραγικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην μη ποιοτική περίθαλψη των παιδιών μας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο σύνολό του, επιβάλλεται να ανασυγκροτηθεί και να αναβαθμιστεί με στρατηγική στόχευση την υγεία όλων, και μάλιστα, με το βλέμμα στραμμένο στις σύγχρονες αντιλήψεις που υποδεικνύουν την προσφορά μιας ενιαίας υγείας, που θα παρακολουθεί συνολικά την υγεία κάθε ανθρώπου, για ολόκληρη τη ζωή του.

Οι μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, απαιτούν σοβαρό επανασχεδιασμό των πολιτικών υγείας, με επίκεντρο την προσφορά και τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.»