Παραδοχή Τραμπ στους ευρωπαίους για τον πόλεμο της Ουκρανίας
Παρότι εμφανίστηκε να αποδέχεται ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει άμεσο τέλος του πολέμου, ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να κλιμακώσει την πίεση προς το Κρεμλίνο, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παρά τις διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και παρά τις συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ αξιωματούχων, δύσκολα φαίνεται ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλτ Τραμπ παραδέχτηκε ότι σε συνομιλία με ευρωπαίους ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς θεωρεί ότι «κερδίζει».
Τη δήλωση αυτή, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση της συζήτησης, έκανε ο Τραμπ μετά από απευθείας συνομιλία με τον Πούτιν, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.
Η παραδοχή αυτή δεν εξέπληξε τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, καθώς αντανακλά εκτιμήσεις που ήδη διατυπώνονταν ευρέως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν μια τέτοια εκτίμηση από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος δημοσίως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο Πούτιν «επιθυμεί την ειρήνη».
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας στην ανάρτηση του προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα. «Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα», ανέφερε ο Τραμπ.
Παρότι εμφανίστηκε να αποδέχεται ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει άμεσο τέλος του πολέμου, ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να κλιμακώσει την πίεση προς το Κρεμλίνο, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Τραμπ επιμένει στο «όχι» σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Πριν από τη συνομιλία με τον Πούτιν, ο Τραμπ είχε μιλήσει την Κυριακή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, εάν ο Ρώσος πρόεδρος αρνηθεί κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ ίσως επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις. Όμως, ήδη τη Δευτέρα είχε αλλάξει στάση, δηλώνοντας ότι προτιμά να δρομολογήσει συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, με προτεινόμενο τόπο το Βατικανό.
Η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας περιλάμβανε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήταν το αποκορύφωμα μιας ευρωπαϊκής διπλωματικής εκστρατείας που είχε ξεκινήσει περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα, με σκοπό να πιεστεί ο Τραμπ να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι του Πούτιν.
Παρότι η ευρωπαϊκή προσπάθεια δεν κατάφερε να αποσπάσει δέσμευση για νέες κυρώσεις από τον Τραμπ, θεωρήθηκε ωστόσο επιτυχής στο ότι κατέστησε σαφές – και στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ – πως ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο σε αυτό το στάδιο. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές πηγές, το βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας εναπόκειται πλέον στους Ευρωπαίους, δεδομένου ότι δεν αναμένεται διακοπή των αμερικανικών εξαγωγών όπλων, εφόσον η Ουκρανία ή οι Ευρωπαίοι τις χρηματοδοτούν.
«Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πούτιν. «Εμπλεκόμαστε σε κάτι στο οποίο δεν θα έπρεπε να έχουμε εμπλακεί».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News