Παρτίδα σκάκι στη νέα Συρία: Περικυκλώνουν Κύπρο-Ελλάδα μέσω ΑΟΖ
Το 2025 θα είναι χρονιά που θα κρίνει το μέλλον του ελληνισμού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Fait accompli. Στη γλώσσα των διπλωματών είναι το τετελεσμένο, επί του πεδίου, γεγονός που παράγει νέα νομικά και πολιτικά αποτελέσματα. Αυτό ακριβώς το fait accompli επιχειρεί να πετύχει (εκ νέου) η Τουρκία έναντι του ελληνισμού, υπογράφοντας συμφωνία για ΑΟΖ με το νέο καθεστώς της Συρίας.
Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και αναμένεται η αντίδρασή τους σε μια πιθανή συμφωνία Τουρκίας και «τζιχαντιστικής» Συρίας, που στην ουσία θα περιλαμβάνει και το ψευδοκράτος των κατεχομένων της Κύπρου.
Τι θέλουν να καταφέρουν στην Τουρκία;
🔴 Μία τέτοια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας θέλει να «ακυρώσει» την κυπριακή ΑΟΖ.
🔴 Η υπογραφή της «Συμφωνίας Οριοθέτησης Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας» μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα δημιουργήσει μια «win-win» κατάσταση που θα εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα των δύο χωρών.
🔴 Θα έχουμε ένα δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι παράνομο μεν, αλλά για την ώρα «ζει και βασιλεύει».
🔴 Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος της επιτροπής εθνικής άμυνας του τουρκικού κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι «η εδαφική κυριαρχία της Τουρκίας θα αυξηθεί εάν υπογραφεί συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Συρία».
Οπως καταλαβαίνει κανείς, το 2025 θα είναι χρονιά που θα κρίνει το μέλλον του ελληνισμού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ανδρέας Μουντζουρούλιας: «Οχι άλλη καθυστέρηση»
«H οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να αποτελέσει ένα θεμελιώδες και αναπόφευκτο στρατηγικό βήμα για την αποτροπή μιας Τουρκοσυριακής συμφωνίας και των σοβαρών γεωπολιτικών κινδύνων που ενέχει». Αυτό υποστηρίζει ο Αιγιώτης γεωπολιτικός αναλυτής του Directus.gr Ανδρέας Μουντζουρούλιας. «Η νομική κατοχύρωση της ΑΟΖ σημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα περιορίζονται απλώς σε ένα συμβατικό πλαίσιο, αλλά θα αποκτούν την ισχυρότερη δυνατή νομική θέση έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Γιατί Αθήνα και Λευκωσία όμως αργούν;».
Γιώργος Λυκοκάπης: «Νέα Τρίπολη η Δαμασκός;»
«Οπως έπραξε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Τουρκία κινείται να μετατρέψει και τη νέα ηγεσία της Δαμασκού σε δορυφόρο της, προαναγγέλλοντας κοινή δράση κατά των Κούρδων της Βόρειας Συρίας και την υπογραφή μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Δαμασκό» σχολίασε ο πατρινός δημοσιογράφος-διεθνολόγος Γιώργος Λυκοκάπης. «Ενα παράνομο μνημόνιο, βάση του Δικαίου της Θάλασσας, όπως και το αντίστοιχο με την Τρίπολη. Η Τουρκία επιδιώκει να παρακάμψει τα θαλάσσια δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εντάξει τη Δαμασκό στον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Βεβαίως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να διαμηνύσουν πως ενδεχόμενη υπογραφή θα έχει συνέπειες».
Αλέξανδρος Ιτιμούδης: «Οι βάσεις της Ρωσίας…»
«Οι Τούρκοι επιδιώκουν να πατρονάρουν το νέο καθεστώς της Συρίας μέσω θαλασσίων ζωνών και ενεργειακού. Είναι γνωστό το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της νέας κυβέρνησης, η οποία θα υποδεχθεί σύντομα τον εμίρη του Κατάρ». Αυτό ανέφερε ο γεωπολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Ιτιμούδης και πρόσθεσε: «Το Ιράν, επίσης, δεν θα αφήσει τη Συρία τόσο εύκολα. Η Τουρκία πρέπει να διαπραγματευτεί, πάντως, και με τη Ρωσία για το καθεστώς των ναυτικών της βάσεων. Εάν οι Ρώσοι δεν τις διατηρήσουν, θα ενισχύσουν τον Χάφταρ στη Λιβυή και θα έρθουν σε συνεννόηση με την Αίγυπτο, την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει η Τουρκία. Ως γνωστόν, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ πατρονάρουν την Αίγυπτο».
Θόδωρος Νικολοβγένης: «Πού είναι η δική μας θέληση;»
Ζώντας στην Κύπρο ο Θόδωρος Νικολοβγένης έχει καλύτερη οπτική των εξελίξεων. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος ο απόστρατος αξιωματικός και υπ. διδάκτορας Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ: «Η Τουρκία, αντιγράφοντας τα κινεζικά μοντέλα στη νότια Σινική θάλασσα και χρησιμοποιώντας την τακτική του full escalation, βάζοντας στο τραπέζι εντελώς εξωπραγματικά πράγματα για να κερδίσει οτιδήποτε, χρησιμοποιεί νομότυπες διαδικασίες για να κατοχυρώσει παράλογα αιτήματα. Εμείς πράττουμε ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα, παρά τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ, κάτι το οποίο είναι πολύ απλό. Χρειάζεται απλά ένα προεδρικό διάταγμα και στη συνέχεια να κατατεθούν συντεταγμένες στον ΟΗΕ. Η Κύπρος το 2003 υπέγραψε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με την Ελλάδα να μη μετέχει στη διαδικασία. Ακολούθησε η ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ και στη συνέχεια η συμφωνία με τον Λίβανο, η οποία, όμως, δεν κατοχυρώθηκε από το κοινοβούλιο της Βηρυττού μετά από παρέμβαση της Τουρκίας».
Στην ερώτηση που κάναμε στον Θόδωρο Νικολοβγένη για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η υπογραφή ενός τουρκοσυριακού μνημονίου για ΑΟΖ, ο ίδιος απάντησε ως εξής: «Στην ουσία δεν παράγει τίποτα, αλλά παράγει και τα πάντα. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να το καταγγείλει γιατί έχει κηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ. Οι Τούρκοι επιβάλουν πράγματα με τη δύναμη των όπλων και κυρίως με την έλλειψη θέλησης από τη δική μας πλευρά να άρουμε τα τετελεσμένα επί του χάρτου, επάνω στο πεδίο. Δυστυχώς το πιθανότερο είναι εάν η Τουρκία βγάλει ερευνητικά, κανείς δεν να μην την πειράξει».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News