Πάτρα – 19ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας: Η covid-19 βλάπτει πιο πολύ την καρδιά

Στις επιπτώσεις της covid-19, στην καρδιά αναφέρθηκαν τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας στο 19ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας (Γέφυρα Καρδιολογίας – Cardio Bridge) που διοργάνωσε το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

καρδιά

Η λοίμωξη covid – 19 βλάπτει σοβαρά την καρδιά προκαλώντας εμφράγματα, πνευμονική εμβολή και μυοκαρδίτιδα όπως επισήμαναν μέλη της επιστημονικής κοινότητας στο χθεσινό κλείσιμο του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας (Γέφυρα Καρδιολογίας – Cardio Bridge) που διοργάνωσε το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Το τριήμερο συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τις συνθήκες του τοπικού λοκντάουν. Είχε 700 εγγραφές ενώ χθες συμμετείχε ως ομιλητής ο γ.γ του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος. Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι νεότερες εξελίξεις για αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και παρουσιάστηκαν όλες οι νέες τεχνικές.

Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στις παρενέργειες που έχει ο covid 19 στην καρδιά. Ομιλητές ήσαν οι Ιωάννης Κανακάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Χριστόφορος Ολύμπιος – διευθυντής στο Θριάσειο, Γρηγόρης Τσίγκας, επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Γιαννόπουλος αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην έδρα της προεδρίας της συνεδρίας ήσαν οι Χαράλαμπος Γώγος, Λάμπρος Μιχάλης καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μάρκος Μαραγκός καθηγητής Παθολογίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Άπαντες ανέλυσαν το θέμα των παρενεργειών και προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

1. Είναι πολύ συχνή η βλάβη της καρδιάς από τη λοίμωξη του covid με εμφράγματα, πνευμονική εμβολή και μυοκαρδίτιδα.

2. Τα MRNA εμβόλια κάνουν εξαιρετικά σπάνια μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, η οποία όμως είναι αυτοπεριοριζόμενη, πάρα πολύ ελαφριά, δεν έχει υπάρξει ποτέ θανατηφόρο περιστατικό. Οι ασθενείς δε, μπορούν να επιστρέψουν στη δραστηριότητά τους σε 3 μήνες, σε αντίθεση με τη μυοκαρδίτιδα που προκαλεί ο covid οπότε ο ασθενής επιστρέφει στη δουλειά του σε 6 μήνες.

Για τα συμπεράσματα του συνεδρίου μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο καθηγητής καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «απίστευτες τεχνολογικές εξελίξεις, που βελτιώνουν σε μέγιστο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά αυξάνουν και την επιβίωση»!

Έκανε δε αναφορά και στα νεότερα φάρμακα που υπάρχουν πλέον στη φαρέτρα των γιατρών ιδίως για ασθενείς με καρδιοπάθεια και διαβήτη. Πρόσθεσε ακόμη ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κατανόηση του ρόλου του καρδιολόγου στην οξεία νόσηση από covid αλλά και στο σύνδρομο της μακράς νόσησης μετά τον covid, η οποία διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα. Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των συνέδρων (τόσο εκείνων με φυσική παρουσία όσο και αυτών που παρενέβησαν διαδικτυακά).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στο συνέδριο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

Η θνητότητα από covid 19 στην Ελλάδα παραμένει η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Περίπου στο 2,5%.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι υποδομές του ΕΣΥ διπλασιάστηκαν με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, με αποτέλεσμα στο 2ο και 3ο κύμα υπήρξε πολύ μεγάλη επιτυχία στην λειτουργία των μονάδων και το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο.

Βρισκόμαστε στο 4ο κύμα με δύο προκλήσεις. Πάμε στο κύμα αυτό χωρίς lock down άρα δεν σταματά η ροή ασθενών με άλλες παθήσεις. Δεύτερον υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο κύμα αφορά αυτούς.

Τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος επισήμανε την άρτια οργάνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.