Πάτρα – ΕΟΔΥ: Το σχέδιο δράσης μετά τα 3 κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές – «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού»

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί πρόληψη εξάπλωσης της μηνιγγίτιδας.  Το σχέδιο που θα ακολουθηθεί. Εμφαση στα δύο Πανεπιστήμια, σε Ρίο και Κουκούλι. Η πορεία της υγείας του 20χρονου φοιτητή.

ΕΟΔΥ Από τη σύσκεψη Γ. Καρβέλη με στελέχη του ΕΟΔΥ

Με εμβολιαστική και φαρμακευτική κάλυψη σε όλο τον φοιτητικό πληθυσμό που ήρθε σε επαφή με το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκε σε φοιτητή της Πάτρας ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, επιχειρεί την πρόληψη εξάπλωσης της νόσου.

Πάτρα: Έφτασε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Κρίσιμη η κατάσταση του φοιτητή – Θα εμβολιαστούν 20 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του

Από νωρίς χθες , το πρωί Πέμπτη 7/03/2024 το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε στην Πάτρα, μετά από εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας ομάδας σε έναν Οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα κ.ά.), κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών, συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα: Άκρως προειδοποιητικός ο Τσιόδρας 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη αποφασίστηκε το σχέδιο που θα ακολουθηθεί. Δηλαδή, ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, έπειτα από ιχνηλάτηση, οι στενές επαφές του φοιτητή που νόσησε. Ο κ. Καρβέλης είπε ότι πρόκειται για 20 στενές επαφές, ενώ τα εμβόλια έχουν ήδη παραγγελθεί από την 6η ΥΠΕ.

Παράλληλα, το κλιμάκιο ξεκίνησε από χθες την επί τόπου ενημέρωση στα δύο Πανεπιστήμια της Πάτρας, στο Ρίο και στο Κουκούλι, όπου εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και φυσικά των αρχών των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Σε ό,τι αφορά το αν η μηνιγγίτιδα από την οποία προσβλήθηκαν οι δύο φοιτητές είναι ιογενής ή όχι αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα, τα οποία και θα δώσουν την απάντηση με απόλυτη σαφήνεια.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα και τον συνωστισμό λόγω της καρναβαλικής περιόδου, ο κ. Καρβέλης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού. Από την πρώτη στιγμή, η 6η ΥΠΕ, αλλά και όλες οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τηρώντας αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο. Καλώ τον κόσμο να έρθει στην πόλη μας και να διασκεδάσει, είναι απολύτως ασφαλές το περιβάλλον». Ακολούθησε η σύσκεψη με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και του εμβολιασμού των επαφών.

Συνεργασία για το θέμα αυτό είχε και η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ καθηγητή Επιδημιολογίας και Υγιεινής Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη χημειοπροστασία σε ευρύτερο κύκλο φοιτητών. Κι αυτό, διότι το μικρόβιο μπορεί να κατοικεί στον ρινοφάρυγγα κάποιου και να είναι φορέας χωρίς να ασθενήσει ο ίδιος. Στόχος είναι να πετύχουμε την ευρύτερη ”αποστείρωση” του πληθυσμού μέσα στη φοιτητική κοινότητα, ώστε να ανακόψουμε τη μεταδοτικότητα του μικροβίου».

Επίσης, η κ. Μαστοράκου σημειώνει ότι δεν προκύπτει λόγος να γίνει σε ευρεία κλίμακα το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β’. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι «όποιος εμφανίσει πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα και εξάνθημα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Από ΄κει και πέρα, το τρίπτυχο της πρόληψης προβλέπει καλό αερισμό τον χώρων, όχι συνωστισμό, ατομική υγιεινή. Αυτά τα τρία πρέπει να μας συνοδεύουν και στο καρναβάλι. Βέβαια είναι δύσκολο στο να μην υπάρξει συνωστισμός, γι’ αυτό και υπογραμμίζουμε το σκέλος της προσοχής και του καλού εξαερισμού των χώρων, καθώς αναμένουμε χιλιάδες επισκέπτες».

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι περισσότερες άτυπες εικόνες παρατηρούνται στη νεογνική και βρεφική ηλικία. Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες σε έναν κατά τα άλλα υγιή ασθενή.

Σε προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η κλασική τριάδα συμπτωμάτων πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης ήταν παρούσα σε 27% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%). Με την προσθήκη του εξανθήματος, το ποσοστό ασθενών που είχαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα αυτά σημεία ανέρχεται στο 89%. Αλλα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι, σπασμοί συνοδεύουν τη νόσο. Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20-30%) και σε λιγότερο από 12% στους ενήλικες. Ξεκινούν ως εστιακοί και δευτερογενώς γενικεύονται. Τα εστιακά νευρολογικά σημεία και οι επιληπτικές κρίσεις. Η βραδυκαρδία, οι έμετοι, το οίδημα οπτικής θηλής μπορεί να δηλώνουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόφαση για διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης. Το εξάνθημα είναι χαρακτηριστικό, εμφανίζεται στο 50% των ασθενών κατά την πρώτη εξέταση.

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 0 20χρονος φοιτητής

Σε ό,τι αφορά τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που είναι το τρίτο κρούσμα που καταγράφεται στους φοιτητές της Πάτρας από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ο φοιτητής είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται από την καθηγήτρια και διευθύντρια της Μονάδας Φωτεινή Φλίγκου και την ομάδα της. Οπως συνέβη και με το δεύτερο κρούσμα, την 2οχρονη φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, όλες οι ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται με τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού που προσβάλλει η μηνιγγίτιδα (παθολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, νεφρολόγοι κ.ά.) βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την κατάσταση του φοιτητή.

Σημειώνουμε ότι η νεαρή φοιτήτρια που νοσηλευόταν στην ίδια κατάσταση, με τη βοήθεια όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής ομάδας του ΠΓΝΠ που την περιέθαλψε, κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο βγήκε από τη ΜΕΘ και σήμερα νοσηλευτεί για περαιτέρω παρακολούθηση στην Παθολογική Κλινική υπό την επίβλεψη του καθηγητή και διευθυντή της Κλινικής Μάρκου Μαραγκού.

Πέφτει ο Covid, ανεβαίνει η γρίπη

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζεται η δραστηριότητα της γρίπης στην κοινότητα και την εβδομάδα (26 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου) καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕ και 2 νέοι θάνατοι. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, όλοι οι δείκτες του κορονοϊού (SARS-CoV2) καταγράφουν μείωση.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22.

Καταγράφηκαν 12 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 70-93 έτη).

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε επίσης μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών – Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα

Απάντηση Μόσχας στον Μητσοτάκη με Μίκη Θεοδωράκη: «Μην προδίδεις τη μνήμη της ελληνικής αντίστασης!»

Και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ η Σουηδία – Τι ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ

Πάτρα: Αλλάζει μορφή το Παράρτημα – Πολίτες διαμαρτύρονται αλλά μάταια

Πατρινό Καρναβάλι 2024: Γιατί δε δίνει σοκολάτες η ΚΕΔΗΠ – Η απάντηση Σκούρα στην «Π»