Πάτρα: Η ΚΕΔΗΠ πλήρωσε και ζητάει τα …ρέστα από τους συνυπαίτιους για τον τραυματισμό στην τελετή έναρξης του 2014

Ασκηση αγωγής της ΚΕΔΗΠ κατά των εξ αναγωγής υπόχρεων και συνοφειλετών της, στην υπόθεση του Φ.Σ. που τραυματίστηκε στην τελετή έναρξης του 2014

Πάτρα

Συνολικά 303.000 ευρώ κατέβαλε ως αποζημίωση ο Καρναβαλικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για το ατύχημα που είχε σημειωθεί στην τελετή έναρξης του 2014, όταν ένα αγόρι 11 χρονών τότε, τραυματίστηκε στον αριστερό του οφθαλμό από πυροτέχνημα, προκαλώντας του τύφλωση κατά περίπου 90%. Με τη σειρά της, η ΚΕΔΗΠ κινείται με αγωγή εναντίον των συνυπαίτιων, που είχαν εμπλοκή σε εκείνη την εκδήλωση. Δηλαδή, κατά της εργολάβου εταιρείας με τα πυροτεχνήματα, του πυροτεχνουργού και του τότε προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού, Κώστα Τρίγγου.

Ειδικότερα, μετά την υπ’ αριθμόν 417/08.07.2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών και της υπ’ αριθμόν 164/19.07.2022 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πατρών και μετά την υπ’ αριθμόν 37/2023 απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ, τελεσιδίκησε η δικαστική διαφορά μεταξύ του Φ.Σ. του Π. και της ΚΕΔΗΠ, η οποία του κατέβαλε, όπως υποχρεώθηκε, με τρεις, όπως συμφωνήθηκε, καταβολές, εντός του έτους 2023, τα ακόλουθα ποσά:

–      150.000 ευρώ ως ιδιαίτερη αποζημίωση κατ’ άρθρο 931 ΑΚ

–      Το ποσό των 120.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης.

–      Το ποσό των 33.739,26 ευρώ ως μέρος των συνολικώς επιδικασθέντων υπέρ αυτού δικαστικών εξόδων και ειδικότερα των δικαστικών εξόδων της ως άνω υπ’ αριθμόν 5/2023 διαταγής πληρωμής της δικαστού του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών Ε. Τσιρόγλου.

Συνολικά δηλαδή, η ΚΕΔΗΠ κατέβαλε το ποσό των 303.739,26 ευρώ.

Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 926 εδ. α΄ ΑΚ, «αν από κοινή πράξη περισσοτέρων προήλθε ζημία ή αν για την ίδια ζημία ευθύνονται παράλληλα περισσότεροι, ενέχονται όλοι εις ολόκληρον», περαιτέρω δε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 927 ΑΚ, «εκείνος που κατά το προηγούμενο άρθρο κατέβαλε ολόκληρη την αποζημίωση έχει δικαίωμα αναγωγής κατά των λοιπών. Το δικαστήριο προσδιορίζει το μέτρο της μεταξύ τους ευθύνης ανάλογα με τον  βαθμό του πταίσματος καθενός. Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί ο βαθμός αυτός, η ζημία κατανέμεται μεταξύ όλων σε ίσα μέρη».

Εν προκειμένω, αφού ο Φ.Σ. του Π. επέλεξε να αποζημιωθεί από την ΚΕΔΗΠ για το σύνολο του επιδικασθέντος υπέρ αυτού κεφαλαίου, συνακόλουθα και για τα δικαστικά έξοδα της ως άνω διαταγής πληρωμής, η ΚΕΔΗΠ κατέβαλε, ως όφειλε, ολόκληρη την επιδικασθείσα αποζημίωση, επομένως δικαιούται και οφείλει, προς προάσπιση των εννόμων συμφερόντων της, να στραφεί αναγωγικά, κατά των υπολοίπων συνοφειλετών της-συνυπόχρεων εις ολόκληρον για την καταβολή του ποσού που αυτή κατέβαλε πέραν αυτού που της αναλογεί με βάση την συνυπαιτιότητα και την αιτιώδη συμβολή της στην τελεσθείσα εις βάρος του θύματος, αδικοπραξία.

Στην αγωγή της, η ΚΕΔΗΠ καθορίζει το ποσοστό συνυπαιτιότητας και αιτιώδους συμβολής της ίδιας και των υπολοίπων εμπλεκομένων, ως εξής:

Ενάγουσα: ΚΕΔΗΠ (τυπικά, ως εργοδότρια στην από 14.01.2014 σύμβαση έργου με την εναγόμενη 1): τέσσερα τοις εκατό (4%).

Εναγόμενη 1: «Γ.Κ. & ΣΙΑ ΟΕ» (ως εργολάβος εταιρεία στην από 14.01.2014 σύμβαση έργου με την ΚΕΔΗΠ): ενενήντα τοις εκατό (90%).

Εναγόμενος 2: Σ.Κ. του Γ. (ως πυροτεχνουργός – προστηθείς της ως άνω εργολάβου εταιρείας): πέντε τοις εκατό (5%).

Εναγόμενος 3: Κ.Τ. του Η. (τυπικά, ως πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ στις 18.01.2014): ένα τοις εκατό (1%).