Πάτρα: Η Μεσογειακή βιοποικιλότητα σε κίνδυνο – Επιστημονική εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ για την κλιματική αλλαγή

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εστιάζοντας στη σχέση βιοποικιλότητας και κλιματικής αλλαγής. Σημαντικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών αναλύουν τους κινδύνους για τα ελληνικά βουνά και τα σπάνια φυτά τους.

Πάτρα: Η Μεσογειακή βιοποικιλότητα σε κίνδυνο – Επιστημονική εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ για την κλιματική αλλαγή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40), αφιερωμένη στη Μεσογειακή βιοποικιλότητα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη φυσική ποικιλομορφία της, διατηρεί υψηλή βιοποικιλότητα. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κλιματική κρίση απειλεί σοβαρά τα ορεινά οικοσυστήματα. Σύμφωνα με έρευνα του μεταδιδακτορικού ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σπύρου Θεοδωρίδη, το φαρμακευτικό φυτό Σιδερίτης (τσάι του βουνού) μειώνεται δραματικά σε περιοχές όπως το Παγγαίο, ο Όλυμπος και η Τύμφη.

Δυτική Αχαΐα: Αντίδραση από το Δήμο για την προσπάθεια εκποίησης δημόσιου χώρου 35 στρεμμάτων στην παραλία της Καλογριάς

Η μελέτη του κ. Θεοδωρίδη, που βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα 40 ετών και σε γενετικές αναλύσεις σύγχρονου και ιστορικού DNA, καταδεικνύει ότι το φαινόμενο του «πρασινίσματος» των βουνών – δηλαδή η αύξηση φυτών ανθεκτικών σε ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, όπως οι κέδροι και τα πεύκα – επιβαρύνει την κατάσταση. Οι παραδοσιακές πρακτικές, όπως η νομαδική βόσκηση και η υλοτομία, έχουν εγκαταλειφθεί, ενισχύοντας την αλλαγή αυτή.

Η έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς για πρώτη φορά αναδεικνύεται η επίδραση της οικολογικής κρίσης στη γενετική σύσταση της χλωρίδας, με εργαλεία χαμηλού κόστους όπως τα ελεύθερα δορυφορικά δεδομένα. Ο επιστήμονας τονίζει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η απώλεια των φυσικών πόρων στα ελληνικά βουνά θα είναι οριστική.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών:

Ο Γρηγόρης Ιατρού, Ομότιμος Καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, με εισήγηση: «Χελμός-Βουραϊκός: ένας παράδεισος βιο- και γεω-ποικιλότητας δίπλα μας. Κινδυνεύει;»

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας, με εισήγηση: «Φυτική ποικιλότητα της Ελλάδας: Θερμά σημεία ποικιλότητας και ενδημισμού»

Η Ελένη Λιβέρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, με εισήγηση: «Σπάνια φυτά της Ελλάδας: Γνώση και προστασία»

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και εντάσσεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την περιβαλλοντική κρίση και τη σημασία της προστασίας της ελληνικής φύσης.