Πάτρα: Ο «Ιόλαος» τα περιγράφει όλα, το σχέδιο για τη λειτουργία σε περίπτωση φωτιάς

Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή των δυνάμεων του Δήμου, αλλά και ο ακριβής προσδιορισμός των ρόλων που πρέπει να έχει η κάθε υπηρεσία

ΦΩΤΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Η εκκένωση της περιοχής του Γηροκομειού έγινε έγκαιρα και υπάρχει εξήγηση

Προ δεκαημέρου η φωτιά στο Γηροκομειό απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο τρωτοί είμαστε απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Η πυρκαγιά απείλησε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής με κάθε μέσο και την αμέριστη συμπαράσταση εθελοντών και φορέων να αποσοβούν τα χειρότερα.

Εκτός από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών στη φωτιά του Γηροκομειού, πήγαν όλα καλά γιατί η Πάτρα διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Από τον Απρίλιο, ο Δήμος Πατρέων έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών «Ιόλαος», όπως παρόμοιο σχέδιο είναι υποχρεωμένοι να έχουν όλοι οι δήμοι της χώρας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή των δυνάμεων του Δήμου, αλλά και ο ακριβής προσδιορισμός των ρόλων που πρέπει να έχει η κάθε υπηρεσία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πάντα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει το γενικό πρόσταγμα.

Οι στόχοι του σχεδίου, μεταξύ άλλων, είναι ο προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, μέσα από τη συντονισμένη δράση των εμπλεκομένων εκ της αποστολής των φορέων σε τοπικό επίπεδο στην υποστήριξη του έργου της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που αποτελεί ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της αναγγελίας για την έγκαιρη κινητοποίηση του μηχανισμού με στόχο τον έλεγχο των επεισοδίων δασικών πυρκαγιών σε αρχικό στάδιο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ιδιαίτερα σε επικίνδυνες περιοχές, πρέπει να αναλύονται οι κίνδυνοι και να λαμβάνονται αποφάσεις.

Με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών του Δήμου Πατρέων επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Το εν λόγω σχέδιο περιγράφει αναλυτικά τι πρέπει να κάνει η κάθε μία υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πληγέντων και να ενημερώνει τους πολίτες για κάθε εξέλιξη.

Επιπλέον, το σχέδιο αναφέρει ποιες κοινότητες είναι αυτές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπου προφανώς όλες περιβάλλονται από τα περιαστικά δάση της Πάτρας ή βρίσκονται πραγματικά κοντά στη φύση, ενώ για κάθε μία κοινότητα υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο εκκένωσης του οικισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ως σημείο συγκέντρωσης για την εκκένωση ορίζεται η πλατεία ή το προαύλιο της εκκλησίας της κάθε περιοχής.

Τέλος, ξεχωριστή μνεία στο σχέδιο «Ιόλαος» γίνεται στη δημιουργία ομάδων πυρασφάλειας από εθελοντικές ομάδες πολιτών, οι οποίες φροντίζουν τόσο για την περιφρούρηση των δασών όσο και για τον καθαρισμό τους. Από φέτος μάλιστα έχει ενεργό ρόλο και ο Δήμος σε τέτοιες ομάδες, όπως πρόσφατα παρουσίασε η «Π» για την περιοχή της Καλλιθέας, του Ανω Καστριτσίου, του Σαραβαλίου και αλλού.