Πάτρα: Ο Περικής Νταβλούρος στη μάχη των Πρυτανικών Εκλογών – «Ο στόχος είναι κοινός: η πρόοδος του Πανεπιστημίου»

Ο υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές μιλά για την απόφασή του: «Κατέρχομαι ως αυτόνομη προσωπικότητα, δεν το κρύβω, όμως, πως εκτιμώ το έργο του νυν πρύτανη που έχει προσφέρει πολλά»

Πάτρα

Ο Περικλής Νταβλούρος διέβη τον Ρουβίκωνα και θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές. Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν του την απόφαση, αλλά και για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του. Στη συνέντευξη μιλάει για την αυτόνομη υποψηφιότητά του, μιλώντας, όμως, με τα καλύτερα λόγια για το μέχρι σήμερα έργο του πρύτανη (κι εκ νέου υποψηφίου) Χρήστου Μπούρα. Ο Περικλής Νταβλούρος είναι ξεκάθαρος και για τη λογική με την οποία το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να πάει στις κάλπες: Μακριά από κομματικά χρίσματα και δαχτυλίδια και με μοναδικό κριτήριο το επιστημονικό-ακαδημαϊκό έργο, τις διοικητικές ικανότητες και την διάθεση προσφοράς, του κάθε υποψηφίου.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος;

Ο θεσμός του Συμβουλίου είναι σημαντικός για τη λειτουργία και το αύριο του Πανεπιστημίου. Είναι ένα όργανο με σημαντικές αρμοδιότητες. Στόχος μου είναι να υπηρετήσω τη σχολή Επιστημών Υγείας από την οποία προέρχομαι, αλλά και όλες τις άλλες σχολές. Επιδίωξή μου είναι να συμμετάσχω στην επίλυση προβλημάτων και να γίνουν περισσότερα πράγματα. Δεν κατέρχομαι σε σχηματισμό, ο νόμος, άλλωστε, δεν προβλέπει ψηφοδέλτια στις εκλογές μας. Κατέρχομαι ως αυτόνομη προσωπικότητα, δεν το κρύβω, όμως, πως εκτιμώ το έργο του νυν πρύτανη που έχει προσφέρει πολλά. Προσωπικά είμαι άνθρωπος που έχει άποψη και, όπως γνωρίζουν όλοι, είμαι σε θέση να πω και «όχι» όταν χρειαστεί.

Πάτρα

Ερώτηση σε παλιότερη ημερίδα

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε στη διοίκηση;

Θα ασχοληθούμε με την επίλυση βασικών προβλημάτων. Καταρχάς, με τη γραφειοκρατία. Δεν τη βλέπουμε τόσο πολύ στο Ιατρικό τμήμα, αλλά σε επαφές μας με μέλη ΔΕΠ της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρατηρούμε ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τμήματα και σχολές και συνδέεται άμεσα με την έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο έχω αγωνιστεί και στο ΠΓΝΠ όπου υπήρχαν ανάλογα προβλήματα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση πολλών τμημάτων με μέλη ΔΕΠ. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και πίεση προς το υπουργείο. Η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα. Ενας ή μια πρύτανης χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και στην εξασφάλιση συνεργασιών μέσω της προαγωγής της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου. Πιστεύω, επίσης, ότι εκτός της εξωτερικής αξιολόγησης του Πανεπιστημίου, επιβάλλεται να υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση στα προγράμματα σπουδών-εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θέλουμε να υπάρχουν μαθήματα που θα ενώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στις περισσότερες σχολές, ώστε ο φοιτητής να αισθάνεται ότι πέρα από τη σχολή του είναι πάνω από όλα φοιτητής του Πανεπιστημίου. Τέτοια μαθήματα είναι π.χ. η στατιστική, η βιολογία, η ηθική των επιστημών, κ.ά. Πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση του στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο και διεθνώς, έτσι ώστε οι όποιες διεκδικήσεις να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σεβασμό. Σημαντικό θέμα για εμάς είναι και η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη. Είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας. Είμαι Πατρινός, ζω στην Πάτρα. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την πόλη, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά στον πολιτισμό και στις επιστήμες. Προς αυτήν την κατεύθυνση η παρούσα πρυτανική αρχή έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα και θα βοηθήσουμε να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Πώς νομίζετε ότι η θητεία σας στο ΠΓΝΠ μπορεί να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε σε μια θέση στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου;

Καταρχάς, την τελευταία 3ετία που είμαι διευθυντής μεγάλης κλινικής στο ΠΓΝΠ, θεωρώ ότι έχω αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες. Εξάλλου κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος για όλα. Παράλληλα, είμαι τακτικό μέλος του ΔΣ του ΠΓΝΠ τα τελευταία 5 χρόνια, κάτι που αποτελεί μια σημαντική εμπειρία στη διοίκηση. Τέλος, είμαι διευθυντής του Πανεπιστημιακού παθολογικού τομέα, που αριθμεί 28 μέλη ΔΕΠ την τελευταία διετία. Από όλες αυτές τις θέσεις πορεύτηκα στη λογική των συνθέσεων και των συναινέσεων, του σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες και της προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων που θα αμβλύνουν τις όποιες φαινομενικά μεγάλες αντιθέσεις. Εξάλλου, πιστεύω ότι ο στόχος είναι κοινός για όλους, δηλαδή η πρόοδος του Πανεπιστημίου μας.

Πάτρα

Φωτογραφία εν ώρα εργασίας

Ακούγονται πολλά, σχετικά με κομματικά δαχτυλίδια και χρίσματα που μπορεί να έχουν κάποιοι υποψήφιοι. Τι άποψη έχετε;

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κανένα από τα δημοκρατικά κόμματα δεν έχει παρέμβει σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι αυστηρά ακαδημαϊκή υπόθεση. Ως εκ τούτου χαίρομαι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα κόμματα επιδεικνύουν μεγαλύτερη σύνεση σε σχέση με τα πρόσωπα. Δεν παύω να έχω πολιτική άποψη, την οποία, όμως, μπορεί κανείς να κρίνει από τον τρόπο που πορεύομαι στον χώρο εργασίας μου, ως διευθυντής κλινικής, ως εκπρόσωπος στα όργανα του ΠΓΝΠ και του Πανεπιστημίου και αυτό θα πρέπει να είναι τελικά το μοναδικό κριτήριο με το οποίο όλοι μας θα ψηφίσουμε.