Πάτρα, πόλις καρναβαλική – Οι προετοιμασίες, οι φιέστες και ο Βασιλιάς
Ηταν Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 όταν με αφορμή το επερχόμενο καρναβάλι η «Π» δημοσίευε το ένθετο «Επιλογές» με θέμα, προφανώς, καρναβαλικό!
Το Πατρινό Καρναβάλι έχει πολλές όψεις και πολλές εκφάνσεις. Μεταμορφώνεται, μεταλλάσσεται και κάθε χρόνο αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες, ώστε να προχωρά. Παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, είναι το μόνο που στέκεται ακόμα όρθιο και επιμένει να παλεύει και να δημιουργεί. Η «Π» της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου 2015 είχε παρουσιάσει ένα μέρος του κορυφαίου θεσμού της πόλης. Ας το θυμηθούμε:
Εδώ στην Πάτρα
Και αν καμιά φορά έχουμε τις διαφωνίες μας για το τι «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να συμβαίνει στο Καρναβάλι, μένουμε πάντα μαζί, εδώ στην Πάτρα, να προσπαθούμε για το καλύτερο. Μία σειρά γεγονότων που εκτυλίσσονται στην καρναβαλική περίοδο
συνθέτουν τη φυσιογνωμία του θεσμού και δίνουν βήμα σε ομάδες, ανθρώπους, κοινότητες να δρουν και να εκφράζονται στην πόλη και ΓΙΑ την πόλη, με το όραμα ότι θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος.
Η «Π» αποσπά στιγμιότυπα από την ιστορία αλλά και το σήμερα του Πατρινου Καρναβαλιού και σας τα παρουσιάζει. Καρναβαλικά στέκια, Κομιτάτο Πάτρας, Μώμος ο Πατρευς, Κρυμμένος θησαυρός, οι βασίλισσες του Καρναβαλιού και τα φετινά άρματα των παρελάσεων ενώνονται σε ένα φωτογραφικό ταξίδι.
Ο πολύχρωμος Βασιλιάς
«Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε ό,τι είχαμε από υλικά στα νέα σχέδια για να αντεπεξέλθουμε στον ρόλο μας. Ομως, όπως θα
διαπιστώσετε, τα άρματα φέτος είναι παντελώς αναβαθμισμένα και διαφορετικά. Το βάψιμο ακόμη είναι πολύ προσεγμένο και επιλέξαμε να κάνουμε έναν Καρνάβαλο πολύ μακριά από αυτά που έχουμε συνηθίσει…»
Ο οριεντάλ προσανατολισμός είναι μία ξεχωριστή ιδέα από το Festival of Colors της Ινδίας και όπως φαίνεται οι… ιδέες δεν σταματούν ποτέ, όταν πρόκειται για άρματα. Καλό μας Καρναβάλι λοιπόν και αν δείτε μια αλλόκοτη χανούμισσα να σας ξενίζει με τον χορό της, μην ανησυχήσετε.
Τα άρματα
Ενταση στα χρώματα, μπόλικη σάτιρα και ο νέος πρωθυπουργός να μας χαμογελά. Ναι, ναι, για τα άρματα μιλάμε. Την πιο φωτεινή ένδειξη της πατρινής δημιουργικότητας, φαντασίας, ευρηματικότητας και… διάθεσης για αστειότητα. Μπαίνοντας στο Καρναβαλικό Εργαστήριο συνειδητοποιείς πως τα άρματα είναι κάθε άλλο παρά άψυχα. Εχουν τη ζωή των δημιουργών τους. Και είναι όλοι απίθανα «ζωντανοί».
Με σεΐχη Καρνάβαλο φέτος, όλα μπορούμε να ία περιμένουμε…
Οι προετοιμασίες για την κατασκευή των αρμάτων έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του Οκτωβρίου και οι ρυθμοί δουλειάς έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες -προλαβαίνοντας και τις πολιτικές εξελίξεις- προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια για τις τελικές παρελάσεις. Στο Καρναβαλικό Εργαστήριο συναντήσαμε γνωστά «πολιτικά πρόσωπα» και πήραμε και μια δυνατή πρόγευση της Ανατολής που θα μετακομίσει στην Πάτρα.
Οι κούκλες παρακολουθούν
Το σήμα κατατεθέν των πληρωμάτων. Το σημείο συνάντησης των καρναβαλι-στών. Εκεί όπου χτυπά η νεανική καρδιά και οι δημιουργικές ιδέες μπερδεύονται με τη χαλαρότητα και τον χαβαλέ. Ενας ωραίος, φυσικός και ανεπανάληπτος χαβαλές. Τα στέκια των πληρωμάτων την περίοδο του Καρναβαλιού αντικαθιστούν με έναν τρόπο την καφετέρια και αποτελούν το μέρος δράσης της «ανήσυχης παρέας». Φίλοι και γνωστοί συγκεντρώνονται εκεί, πίνουν τον καφέ τους και συζητούν τα πάντα. Λίγο πιο πέρα, στα γνωστά αποδυτήρια, τα μέλη προβάρουν τις στολές τους, αστειεύονται και χορεύουν.
Χρόνια τώρα, τα στέκια κατορθώνουν να αιχμαλωτίζουν το μάτι του περαστικού με τη ζωντάνια τους, τη φρεσκάδα τους. Συχνά η δυνατή μουσική ή ακόμη και τα επιτόπια ξαφνικά παρτάκια αφυπνίζουν τον διερχόμενο, ώστε να σταματήσει για να κοιτάξει. Νιότη, ζωή. Αυτό είναι το νόημα. Βλέπετε, το Καρναβάλι δεν είναι μόνο ο θησαυρός, οι εκδηλώσεις και οι παρελάσεις. Είναι η καθημερινότητα των νέων καρναβαλιστών, που με τη δίψα τους για χαρά γεμίζουν τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης με αυτή τη χαριτωμένη «βαβούρα». Το σύνολο των ήχων που από μόνο του, δημιουργεί μια συναρπαστική και φλύαρη εικόνα.
Φιέστα φαντασίας
Τι είναι ο Κρυμμένος θησαυρός; Μια γιορτή είναι. Μια φιέστα φαντασίας. Ενα κυνήγι που ξεκινάει με όρεξη και τελειώνει με συγκίνηση. Μία πόλη πλημμυρίζει από «παιδιά» που τρέχουν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους στη λύση γρίφων, παράξενων ερωτημάτων, παντομίμας και πολλών άλλων παιχνιδιών δράσης και περιπέτειας. Ο Κρυμμένος θησαυρός κλείνει φέτος 50 χρόνια από τη δημιουργία του και δεν παύει να αποτελεί το Α και το Ω του Καρναβαλιού.
Μπορεί με τα χρόνια να έγιναν μικρές μετατροπές, αλλά παραμένει το πιο ιντριγκαδόρικο κομμάτι των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Προϋποθέτει εξυπνάδα, γρήγορη σκέψη, μα πάνω από όλα καρναβαλική καρδιά. Ας πάρουμε μια γεύση από παλιές φωτογραφίες, ενώ θυμόμαστε ξανά το πρώτο παιχνίδι, που σηματοδότησε μία λαμπρή αρχή για την εξέλιξη του θεσμού.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Ετος 1966. Μέχρι τότε το Καρναβάλι της Πάτρας, ένα από τα ελάχιστα αστικά καρναβάλια, με την πιο μακραίωνη παράδοση στον ελληνικό χώρο, συνίσταται στην παρέλαση σατιρικών αρμάτων του Δήμου Πα-τρέων, σε παρελάσεις μασκαράτων, μουσικών σχημάτων και σε ιδιωτικές χοροεσπερίδες ή δημόσιους χορούς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την Επιτροπή Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων, την οποία απαρτίζουν επιφανείς πολίτες με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Η ενεργός συμμετοχή των Πατρινών στα δρώμενα του Καρναβαλιού ήταν πάντα η κινητήριος δύναμή του.
Οι διάφοροι σύλλογοι και φορείς της πόλης, όπως ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών, η Περιηγητική Λέσχη, η Πατραϊκή Μαντολινάτα, ο Ορφέας, η Φιλαρμονική Εταιρία, ο Εισαγωγικός Σύλλογος και άλλοι, με τις πρωτοβουλίες τους δημιουργούσαν νέες καρναβαλικές εκδηλώσεις με τις οποίες εμπλουτιζόταν το πρόγραμμα του Δήμου.
Μώμος ο Πατρεύς
Συνειδητοποιούμε πως η ερασιτεχνική δημιουργία (με επαγγελματική προσέγγιση) έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της πόλης. Το ΡΕΦΕΝΕ μάς έχει ούτως ή άλλως συνηθίσει σε καλές θεατρικές παραγωγές στο πέρασμα του χρόνου και δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο. Ο Μώμος είναι πια ένα βασικό κομμάτι του θεσμού, που τον βελτιώνει και τον αναδεικνύει. Μάλιστα, η κεντρική φιλοσοφία του -που δεν είναι άλλη από την παρουσίαση ομάδων από όλη την Ελλάδα- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πολιτική πράξη.
Εξωστρέφεια, επικοινωνία, αλληλεπίδραση. Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο ανανεώνεται, αναπτύσσεται, φιλοξενεί ολοένα και ωραιότερα θεάματα από όλη τη χώρα. Είναι ο παλμός του ερασιτεχνισμού, μία «μαζική συγκέντρωση» συνειδήσεων, που ξεκινά με θέατρο και καταλήγει σε ένα αξέχαστο πάρτι. Ο Μώμος ήρθε για να μείνει. Και όσο είναι εδώ, το Καρναβάλι μόνο στα καλύτερα μπορεί να ελπίζει. Οι άνθρωποι του ΡΕΦΕΝΕ μάς μιλούν για την ιστορία του Μώμου, τους στόχους, τις ελπίδες.
Καρναβαλικό Κομιτάτο
«Πείτε ό,τι θέλετε για το Καρναβαλικό Κομιτάτο, αλλά τουλάχιστον ένα πρέπει να τους αναγνωριστεί: Συμπλήρωσαν 23 χρόνια διαρκούς δράσης και αποτελούν την πιο ανθεκτική εταιρική μορφή στην πόλη, σε σχέση με όσα σχήματα ιδρύθηκαν με θέμα και αντικείμενο το Καρναβάλι της Πάτρας.
Είναι αλήθεια ότι δεν μπόρεσε να είναι κάθε χρονιά τους αστραποβόλα και καταιγιστική. Αν ρωτήσετε τους ίδιους, θα πάρετε πολλές απαντήσεις γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση όμως ήταν άλλες οι συνθήκες του 1994, όταν υπήρξε ένα σαρωτικό πνεύμα για μεταρρυθμίσεις και αναβάθμιση στο Καρναβάλι, αλλά και μια ανάγκη των καρναβα-λικών πυρήνων να διασπάσουν τους ψευ-το-ανταγωνισμούς και να «ψαχτούν» μεταξύ τους, και άλλες οι σημερινές. Οι γηραιότεροι των ιδρυτικών μελών αποσύρθηκαν ή υποχώρησαν και οι νεότερες γενιές δεν ήταν και πολύ γαλουχημένες στη συνδικαλιστική ιδέα. Ακόμα κι αν μιλάμε για όρους καρναβαλικούς».
- Από την “Π” της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου 2015
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News