Πάτρα: Πως επηρεάζει η παρέμβαση του Αρείου Πάγου τη Δικαιοσύνη στη δίκη της «Αχαϊκής»

Εντονες συζητήσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών για «εκφοβιστική τακτική και… σκάνδαλο»! μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στη Δικαιοσύνη. Πληροφορίες της «Πελοποννήσου» για χειρισμό υποθέσεων μεγάλης δημοσιότητας.

παρέμβαση

«Φωτιά» στις τάξεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης έχει ανάψει, τις τελευταίες ώρες, η εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, να ζητήσει επείγουσα άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Ρόδου, που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος στην Πολεοδομία του εκεί Δήμου, αφότου απρόσμενα αποφάσισαν οι κατηγορούμενοι να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων, μεταξύ αυτών και μεγάλων χρηματικών εγγυήσεων.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τον δικαστικό λειτουργό η κρίση του κατά την άσκηση των καθηκόντων του…».

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος διατύπωσε έντονες αντιρρήσεις σε επίπεδο Συντάγματος και δημοκρατικών θεσμών.

Η Ενωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρακτική αυτή, καθώς και σε κάθε ενέργεια που παρακωλύει την αδέσμευτη και ανεξάρτητη δικαστική κρίση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου – αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, επισημαίνοντας ότι «η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο».

Η υπόθεση, πάντως, συζητείται έντονα και στις τάξεις του νομικού κόσμου της Πάτρας, όπου διατυπώνεται η άποψη πως ο πειθαρχικό έλεγχος, από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ενδεχομένως να λειτουργήσει εκφοβιστικά, ενόψει λήψης δικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και σε τοπικό επίπεδο.

Πληροφορίες της «Πελοποννήσου», από το Δικαστικό Μέγαρο, αναφέρουν ότι έχουν ήδη ζητηθεί, εκ μέρους του Αρείου Πάγου, οδηγίες χειρισμού υποθέσεων που έχουν προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα ενόψει ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, όπου η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική. Νομικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους, μήπως αυτές οι πρακτικές του Αρείου Πάγου λειτουργήσουν πιεστικά στην κρίση του δικαστηρίου.

Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Βιάστηκε πολύ η κ. Κλάπα κι αυτό είναι σκάνδαλο»

Θανάσης Διαμαντόπουλος

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος

Ο γνωστός νομικός – πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Θανάσης Διαμαντόπουλος, δήλωσε στην «Π»:  «Η εντολή της κ. Κλάπα ήταν ωμή παρέμβαση στο έργο και στην ανεξαρτησία των δικαστών.

Η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, σε κατηγορούμενο για κακούργημα, όχι ως προκαταβολική ποινή, αλλά μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο την ώρα της δίκης ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού και ιδίως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η καταβολή χρηματικής εγγύησης ή η υποχρέωση σταθερής εμφάνισης ενώπιον της αστυνομικής αρχής, στα οποία δίνεται εκ του νόμου προτεραιότητα, δεν επαρκούν.

Στην υπόθεση της Ρόδου έχουμε μια ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή και σε αυτό το στάδιο δεν ενδιαφέρει τον νόμο η βαρύτητα της πράξης. Βιάστηκε πολύ η κ. Κλάπα και έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς φόβου στους δικαστές, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ανεξάρτητοι και να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Λέμε να μην αμφισβητείται η δικαιοσύνη, αλλά εν τοις πράγμασι αμφιβητείται και μάλιστα εκ των έσω. Είναι η πολλοστή φορά, που η εν λόγω πρόεδρος του ΑΠ παρεμβαίνει για να διατάξει πειθαρχικό έλεγχο δικαστών» προσθέτοντας: «Αυτό είναι το σκάνδαλο και όχι η ομόφωνη απόφαση της Ρόδου»  και κατέληξε, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να νομοθετούμε κατά το δοκούν και δεν μπορεί η δικαιοσύνη να λαμβάνει αποφάσεις μόνο και μόνο για το εσφαλμένο κοινό περί του δικαίου αίσθημα, που καθοδηγείται πολλές φορές από ΜΜΕ».

Σκέψεις και ανησυχία για την «Αχαϊκή»

παρέμβαση

Η δίκη συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Υπάρχει, όμως κι ένα προηγούμενο, που έχει προκαλέσει σκέψεις και κλίμα ανησυχίας, στην Πάτρα. Ειδικότερα, μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης στην δίκη της πρώην «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας».

Οπως εξήγησε εμπλεκόμενος νομικός στην «Πελοπόννησο», στην αντίστοιχη δίκη της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας», μετά την ομόφωνη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, ακολούθησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος των δικαστών.

Στην υπόθεση της «Αχαϊκής», ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει, επίσης, την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της τράπεζας, αλλά και γιατί δεν εντόπισε ενοχοποιητικά στοιχεία για πράξεις ή παραλείψεις.

Η δε ημερομηνία ανακοίνωσης της ετυμηγορίας για την υπόθεση «Αχαϊκή Τράπεζα» έχει οριστεί για την 1η Απριλίου.

Πηγές της «Π», ωστόσο, αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμα, γιατί το δικαστήριο δεν έχει ολοκληρώσει την ανάγνωση όλων των εγγράφων της ογκώδους δικογραφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέμπη – Προανακριτική Επιτροπή: Με υπόμνημα η κατάθεση Τριαντόπουλου, τα επόμενα βήματα, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αγορά: Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Πάσχα», τι θα περιλαμβάνει

Με βροχές ο καιρός σήμερα 28/03/2025, η πρόγνωση για την Πάτρα, πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Μερομήνια 2025: Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα και την Πρωτομαγιά

Βασιλιάς Κάρολος: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ακύρωσε το πρόγραμμά του

Αχαΐα: Πατρινοί σε κλοπή ράβδων χρυσού, η διάρρηξη σε σπίτι επιχειρηματία