Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι για ωράριο, μισθούς, ανασφάλιστους – Πρώτη η εστίαση σε παραβάσεις

Η εστίαση παραμένει στην πρώτη θέση σε αριθμό παραβάσεων και ακολουθεί το εμπόριο

Πάτρα

Μετά την εφορία και το ΚΕΑΟ, οι επιχειρήσεις της περιοχής αρχίζουν να δέχονται «επισκέψεις» και από το ΣΕΠΕ, δηλαδή τους επιθεωρητές εργασίας. Η κατάσταση είναι γεγονός ότι αρχίζει να γίνεται ξανά πιεστική, μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού και των μέτρων που προβλέπεται να ισχύσουν σύντομα στην εργατική νομοθεσία. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στις βασικές προβλέψεις, όπως τήρηση ωραρίου, πληρωμή μισθών, ανασφάλιστη εργασία, κ.ά., αλλά σύντομα, ένας ακόμα πονοκέφαλος θα προστεθεί στις επιχειρήσεις, καθώς στους μισθούς Μαΐου θα πρέπει να προσαρμόσουν τα νέα όρια κατώτατων αμοιβών, που είναι αυξημένα κατά περίπου 50 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην τελική ευθεία μπαίνει και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, όπου θα γίνεται ψηφιακός έλεγχος των ωρών εργασίας, αρχής γενομένης από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, και που σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Τα στοιχεία πάντως, δεν είναι καλά. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δημοσιοποίησε χθες, τα αποτελέσματα ελέγχων που έγιναν από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 15 Μαΐου σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Για μια ακόμα φορά, η εστίαση καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας και ακολουθούν το λιανεμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές και η βιομηχανία τροφίμων. Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου και για το πεντάμηνο, καταγράφηκαν 2976 παραβάσεις με πρόστιμα συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, από τους ελέγχους που έκαναν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ. Η παραβίαση των χρονικών ορίων εργασίας είναι το βασικό πρόβλημα, με 2150 πρόστιμα, ακολουθεί η αδήλωτη εργασία με 354 πρόστιμα, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει και η μη καταβολή δεδουλευμένων με 221 πρόστιμα.

ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Γιώργος Βαγενάς, τόνισε ότι στην πραγματικότητα, η αγορά δεν υφίσταται όπως τη γνωρίζαμε.

Πάτρα

Γιώργος Βαγενάς

Ολα τα καταστήματα της Πάτρας δουλεύουν μόνο για 2-3 μέρες και μετά υπολιειτουργούν για το υπόλοιπο του μήνα και προφανώς αυτή η κατάσταση έχει τις συνέπειές της. Ωστόσο, τόνισε ότι το ΣΕΠΕ πρέπει να αποσαφηνίσει τις κατηγορίες του λιανικού εμπορίου που είναι πιο παραβατικές, γιατί ο ίδιος εκτιμά ότι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας αφορούν κυρίως στα πολυκαταστήματα, παρά στις μικρές τοπικές αγορές. «Εγώ ξέρω ότι η παραβατικότητα στο μικρό εμπόριο είναι σχεδόν μηδενική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή την περιπτωση είναι στους μεγάλους. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο, απλά και ισότιμα», τόνισε ο Γιώργος Βαγενάς.