Πάτρα – Σχολείο Βουδ: Το φτιάχνουν από… τον καιρό του Νέρωνα
Εκλεισε 14χρόνια η αποκατάσταση του διδακτηρίου της Βουδ. Και τώρα μπλέκει με ρωμαϊκές αρχαιότητες.
Πάνω σε αρχαία ευρήματα έπεσε ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ανέγερση του νέου κτιρίου του 12ου Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία Βουδ στην Πάτρα με αποτέλεσμα διακοπούν οι εργασίες και να χρειάζονται αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή.
Το πολύπαθο 12ο Δημοτικό Σχολείο είχε κατεδαφιστεί ως σεισμόπληκτο μετά το μεγάλο σεισμό του 2008 και στην ίδια θέση – μετά από χρόνια «μάχη» με τη γραφειοκρατία – πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης νέου κτιρίου ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων οικογενειών που αναγκαζόντουσαν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην περιοχή της Ανθείας, όπου είχε μεταστεγαστεί το σχολείο.
Τα συνεργεία του ανάδοχου του έργου, στις αρχές Απριλίου έπεσαν πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες, μέχρις ότου γίνει η απαιτούμενη αυτοψία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αυτοψίας θα εξαρτηθεί κατά πόσο γρήγορα ή όχι θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ανέγερση του 12ου Δημοτικού Σχολείου.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Αν όλα πάνε καλά με τις αρχαιολογικές εργασίες και το έργο προχωρήσει, το 12ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο θα έχει δυναμικότητα 270 μαθητών. Στους τρεις ορόφους του υπό ανέγερση κτιρίου θα περιλαμβάνεται η διαμόρφωση αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, γυμναστήριου, γραφείων, χώρου φαγητού, κουζίνας, κυλικείου, μπάνια και αποθήκες. Ενώ, στον προαύλιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ με πλαστικό ταρτάν, τσιμεντοστρωμένος χώρος, χώροι πρασίνου με δενδροφυτεύσεις κ.α.
ΔΙΔΥΜΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Το θέμα έχει ανησυχήσει το Δήμο Πατρέων καθώς βλέπει για μία ακόμα φορά το υπέδαφος της περιοχής να βάζει εμπόδια σε σημαντικά έργα, τα οποία μάλιστα έχουν καθυστερήσει αρκετά χρόνια. Θυμίζουμε πως προ ετών, είχαν βρεθεί αρχαία στο σημείο που ήταν να ανεγερθεί το γειτονικό 3ο Γυμνάσιο Πατρών. Ενώ ο εργολάβος είχε εγκατασταθεί τα ευρήματα δεν επέτρεπαν τη συνέχιση των εργασιών με αποτέλεσμα να διαλυθεί η σύμβαση και να χρειάζεται να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός. Δηλαδή μια χρονοβόρα διαδικασία, που εν τέλει τελεσφόρησε στις αρχές του 2022 και αναμένεται τους επόμενους μήνες να υπογραφεί η νέα σύμβαση με τον ανάδοχο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ελήφθη απόφαση που εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο να συνάψει σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προκειμένου να διενεργηθούν αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Συγκεκριμένα αναμένεται να γίνουν σωστικές ανασκαφές, πρόσληψη προσωπικού, προμήθεια υλικών εργοταξίου-ανασκαφής-συντήρησης κινητών και ακινήτων αρχαιοτήτων και χωματουργικές εργασίες.
Ωστόσο, όπως έχει συμφωνηθεί, οι εργασίες αυτές θα εξελίσσονται παράλληλα με τις εργασίες της κατασκευής του σχολείου.
Ο προϋπολογισμός των αρχαιολογικών ερευνών, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως ανέρχεται σε 60.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020.
Με την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών θα εκδοθεί η απόφαση μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τη διατήρηση ή μη και την προστασία των αρχαιοτήτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News