Πάτρα: Ασθενείς σε αγωνία για μετάγγιση αίματος – «Περιμένω ειδοποίηση με αιματοκρίτη 25»

Πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να κληθούν στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος αναμένουν οι θαλασσαιμικοί ασθενείς της Πάτρας. Οπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος παρατηρούνται ελλείψεις, με τα ραντεβού να πηγαίνουν πίσω χρονικά και να επιβαρύνεται η υγεία των ασθενών.

ασθενείς

Με το μυαλό στο τηλέφωνο είναι φέτος το καλοκαίρι οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, αλλά και αιματολογικοί και ογκολογικοί ασθενείς, λόγω της έλλειψης μονάδων αίματος στο ΠΓΝΠ.
Μόνο οι ασθενείς με Μεσογειακοί Αναιμία που κάνουν μεταγγίσεις στο ΠΓΝΠ είναι 200. Η αγωνία τους για το πότε θα κληθούν σε ραντεβού είναι τεράστια, καθώς οι μεταγγίσεις των πασχόντων γίνονται με δυσκολία, με συχνότατες αναβολές και με περιορισμένες ποσότητες αίματος, εξαιτίας της αδυναμίας της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει παγιωθεί για τους ίδιους και «φωνάζουν» πως ήρθε η ώρα η Πολιτεία να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον.
Σήμερα μέσω της «Π» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Αντώνης Χαροκόπος, η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ολγα Κανελλοπούλου και το μέλος του Συλλόγου Σταύρος Μπαλοδήμος ζητούν από τον κόσμο να προσφέρει αίμα άμεσα αλλά και να δημιουργηθεί ένα σταθερό αιμοδοτικό κέντρο στην Πάτρα.

Αντώνης Χαροκόπος: Είναι ζωτικής σημασίας

«Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων έχει αναδείξει το πρόβλημα που αφορά την έλλειψη αίματος στο ΠΓΝΠ με επιστολές αλλά και σε κάθε συνάντηση με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το εν λόγω σοβαρότατο ζήτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων με θαλασσαιμία αλλά και των χρονίως πασχόντων που έχουν ανάγκη από προσφερόμενο αίμα (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ά.) έχει γνωστοποιηθεί και στον υπουργό Υγείας από τον Ιανουάριο. Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει πρόταση, που στηρίζουν πολλοί φορείς, για δημιουργία ανεξάρτητου και μόνιμου χώρου αιμοδοσίας στο κέντρο της Πάτρας όπου θα διενεργούνται αιμοληψίες ενώ παράλληλα θα λειτουργεί γραφείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας λειτουργούν αποτρεπτικά για τον πολίτη να τα επισκεφτεί και να προσφέρει αίμα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδία όπου θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση και πραγματοποίηση παρεμβάσεων το συγκεκριμένο ζήτημα ζωτικής σημασίας».

Ολγα Κανελλοπούλου: Αγχος για να χτυπήσει το τηλέφωνο

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και έχουμε απευθύνει έκκληση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αίμα. Χρειάζεται βουλευτές και φορείς να κάνουν καμπάνια. Κυρίως στο ΠΓΝΠ, όπου μεταγγίζονται 200 θαλασσαιμικοί ασθενείς υπάρχει πρόβλημα. Εχουν πάει αρκετά πίσω τα ραντεβού και περιμένουμε με αγωνία να χτυπήσει το τηλέφωνο μας. Προσωπικά είμαι με αιματοκρίτη 25 και απλά περιμένω. Δεν ξέρω αν η έλλειψη αίματος οφείλεται σε αδιαφορία, διακοπές ή τον κορονοϊό, αλλά είναι ένα χάλι η κατάσταση και υπάρχει μπροστά μας ο Αύγουστος. Μας αγχώνει η όλη κατάσταση. Πρέπει Πολιτεία και φορείς να βάλουν πλάτη με καμπάνιες».

Σταύρος Μπαλοδήμος: Αιματολογικό κέντρο στην Πάτρα

«Κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Οι μεταγγίσεις μάς πηγαίνουν πίσω χρονικά λόγω ελλείψεως αίματος. Εχουμε μια μόνιμη αγωνία για το πότε θα μας καλέσουν. Αντιλαμβανόμαστε πως μέχρι ενός σημείου ο κόσμος φοβάται να πάει στο νοσοκομείο να δώσει αίμα. Υπάρχει και αδιαφορία όμως. Αρκετοί δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, μέχρι ένα πρόβλημα να χτυπήσει τη δική τους πόρτα. Πρέπει να γίνονται συνεχείς καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κόσμου. Ενώ, πλέον είναι τεράστια η ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου αιματολογικού κέντρου στην καρδιά της Πάτρας. Πρέπει να φτιαχτεί. Οτιδήποτε προσωρινό για εμάς δεν αποτελεί λύση δυστυχώς».

*Οσοι θέλουν και μπορούν να γίνουν αιμοδότες μπορούν να δίνουν αίμα στο ΠΓΝΠ καθημερινές και αργίες 8:30-14:30 και 17:00-20:30 αλλά και στο Επιμελητήριο Τρίτη και Πέμπτη από 9:30-13:30 και 17:30-20:30. Για να αμβλύνουν την αγωνία των θαλασσαιμικών.