Πάτρα: Σήμερα η εξόδιος ακολουθία του π. Γερβάσιου

Ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αχαΐας και σε ηλικία 18 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ομπλού.

Πάτρα

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Αχαΐας, το 1943 και μετακόμισε λίγα χρόνια αργότερα με την οικογένειά του στην Πάτρα.

Ήταν ανιψιός του Φιλοθεΐτη μοναχού Πανάρετου Μακρυγιάννη – αδερφός της μητέρας του – ανακάλυψε από τα εφηβικά του χρόνια την κλίση του στον μοναχισμό και την ιεροσύνη. Σε ηλικία 18 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ομπλού.

Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Μετά την ορκωμοσία του το 1975, έγινε ιεροδιάκονος του τότε Μητροπολίτη Πατρών Μακαριστού Κωνσταντίνου στον Ιερό Ναό Παντανάσσης. Το 1979, χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος, όπου ιερούργησε για περισσότερα από 40 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του μαζί με τους πρωτοπρεσβύτερους π. Φώτιο Καλογερόπουλο και π. Περικλή Ρίπιση και τον διάκονο Νικόλαο Τριανταφύλλη.

Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα, διορίστηκε ως εκπαιδευτικός – καθηγητής Θρησκευτικών, τα πρώτα χρόνια στην Αιγείρα, στη συνέχεια στο 6ο Λύκειο Πατρών, αργότερα στο 8ο Λύκειο Πατρών και συνταξιοδοτήθηκε ως γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο της Κάτω Αχαΐας.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Είχε έμφυτη την τάση της προσφοράς και έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο τον οποίο υπηρέτησε και ως πνευματικός πατέρας. Άφησε πίσω του πολλά πνευματικά παιδιά, που τον αγάπησαν και ακολούθησαν τις συμβουλές και νουθεσίες του σε όλη τους τη ζωή.

Είχε αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό έργο και φρόντιζε να είναι κοντά σε όσους είχαν ανάγκη βοήθειας είτε υλικής είτε πνευματικής. Από καρδιάς πρόσφερε ότι μπορούσε και μοιράζονταν τον πόνο και τα προβλήματα των ανθρώπων που τον προσέγγιζαν.
Υπήρξε καλλίφωνος, με πλούσιο συγγραφικό έργο, μαζί με τον αδερφό του, Κωνσταντίνο Χριστοδουλόπουλο, ιερέα στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, συνέχισαν την εκκλησιαστική παράδοση της οικογένειας με τον πλέον ταπεινό και σεμνό τρόπο.

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

Η νεκρώσιμος ακολουθία του γέροντα Γερβασίου θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος. Θα ακολουθήσει η ταφή του στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Λεύκας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

Σε ψήφισμα που εξέδωσε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ΙΝ Παντοκράτορος, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο αντιπρόεδρος κ. Καλατζής, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού π. Γερβασίου, ο οποίος επί 40 και πλέον έτη αφιέρωσε τον εαυτό του στη διακονία της Εκκλησίας των Πατρών και εξαιρέτως του ιστορικού Ιερού Ναού Παντοκράτορος και του Παρεκκλησίου των Αγίων Αναργύρων.

Των Ναών αυτών, κατέστη ανακαινιστής και τους διακόνησε ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ως ευλαβής λειτουργός, θερμουργός κήρυκας του θείου Λόγου και ιδιαιτέρως ως πνευματικός πατέρας, πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι με ευγνωμοσύνη αναφέρονται στο πρόσωπό του.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκπροσωπώντας και τους λοιπούς Πατέρες που υπηρετούν στην ενορία, τους συνεργάτες και εργαζομένους σε αυτήν, αλλά και το πλήρωμα της ενορίας, εκφράζουν την βαθειά ευγνωμοσύνη και ευχαριστία όλων, στο σεβαστό πρόσωπό του, για το πολυδιάστατο έργο του στην ενορία, προσευχόμενοι για την ανάπαυση της μακάριας ψυχής του.

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ

Ψήφισμα εξέδωσε και το διοικητικό συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Κοινωνική Αλληλεγγύη» Ασυλο Ανιάτων Πατρών «Η Αγία Ευφροσύνη», στο οποίο αναφέρει πως ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος επί σειρά ετών προϊστάμενος του ΙΝ Παντοκράτορος Πατρών και μέλος του σωματείου για 30 και πλέον χρόνια, προσέφερε την συμπαράσταση και τις υπηρεσίες του στο ίδρυμα και στους περιθαλπτόμενους.