Πάτρα: Σιωπή για την πυρασφάλεια των σχολείων – Μισόλογα του Δήμου στην αγωνία μαθητών και γονέων

Η δημοτική αρχή της Πάτρας επισημαίνει την απουσία πλαισίου/πρωτοκόλλου που θα υπαγορεύει ποιες εργασίες επιτρέπεται να γίνονται κατά τη διάρκεια μαθημάτων και ποιες όχι.

Πάτρα

Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες που δέχεται η «Π» για εργασίες που εκτελούνται σε σχολεία του δήμου εν ώρα μαθημάτων. Γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της πόλης, παρουσιάζονται εμφανώς επηρεασμένοι από το θλιβερό γεγονός των Σερρών όπου σκοτώθηκε ένας μαθητής 12 ετών μετά από έκρηξη που προβλήθηκε στο σύστημα θέρμανσης.

Χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος» παρουσίασε την περίπτωση του 41ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών στην Εγλυκάδα όπου γονέας φέρεται να κατήγγειλε την Παρασκευή την εκτέλεση εργασιών με την αστυνομία να παρεμβαίνει και να οδηγεί στο τμήμα τον διευθυντή και εργαζόμενους. Σήμερα, γνωστοποιείται μία ακόμα περίπτωση στην Εγλυκάδα που γίνονται εργασίες εν ώρα μαθημάτων. Ο λόγος για το Δημοτικό Σχολείο Σαραβαλίου, όπου έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές και εκτελούνται έργα στους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου. Μετά το γεγονός των Σερρών, υπάρχουν γονείς που θα περίμεναν από τον Δήμο Πατρέων να πάρει μέτρα και να μην εκτελούνται εργασίες κατά τη διάρκεια μαθημάτων. Υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να γίνονται οι εργασίες κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ή το καλοκαίρι, ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος τραυματισμού κάποιου μαθητή.

Με βάση συζητήσεις που είχε η «Π», με την δημοτική αρχή της Πάτρας, καθίσταται σαφές ότι, υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνονται για την βελτίωση των υποδομών των σχολείων. Το πρόβλημα κατά τις ίδιες πηγές είναι ότι δεν υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο/πρωτόκολλο που να υπαγορεύει ποιες εργασίες επιτρέπεται να γίνονται κατά τη διάρκεια μαθημάτων και ποιες όχι. Για παράδειγμα είναι άλλο πράγμα να χρειάζεται η αλλαγή λαμπών και άλλο η τοποθέτηση σκαλωσιών για βάψιμο.

Σύμφωνα με τα όσα έμαθε η «Π», η πεποίθηση που επικρατεί στη δημοτική πλευρά είναι ότι θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι εργασίες, όσες γίνονται με αυτεπιστασία ή εργολαβία. Επιπλέον, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ξεκάθαρα ποιες εργασίες πρέπει να γίνονται εκτός ωραρίου σχολείου. Τέλος, ένα ακόμα θέμα που θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Δήμο για την εκτέλεση έργων έχει να κάνει με το εργατικό δυναμικό καθώς όλοι οι 8μηνίτες εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν απογευματινές ώρες καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβασή τους με τον ΟΑΕΔ, σε αντίθεση με τους μόνιμους υπαλλήλους.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ

Πάτρα

Τάκης Πετρόπουλος

Η «Π» ζήτησε απάντηση από τον Δήμο Πατρέων, αλλά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας Τάκη Πετρόπουλο, αλλά της επισημάνθηκε πως η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να μην απαντά στο διαδίκτυο και θα τοποθετείται επίσημα όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίο. Πάντως, αυτό που μεταφέρθηκε στην «Π» ήταν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από φορείς όπως οι σχολικές επιτροπές, οι σύλλογοι καθηγητών, η ΕΛΜΕ, διευθυντές ή σύλλογοι γονέων, σχετικά με όσες εργασίες εκτελούνται σε σχολεία.

«ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ»

Ο δηµοτικός αρχηγός, Νίκος Νικολόπουλος, µε επιστολή του στα συνδικαλιστικά όργανα καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών της Πάτρας, επί του θέµατος αναφέρει, εκτός των άλλων: «Κατέθεσα, αρχές Νοεµβρίου, στην δηµοτική αρχή και την Πυροσβεστική, ερώτηµα για την ύπαρξη πιστοποιητικών πυρασφάλειας στα σχολεία. Μέχρι σήµερα δεν έχουµε λάβει καµία απάντηση, ως όφειλαν. Ολοι µας έχουµε ευθύνη να διεκδικήσουµε σχολικά συγκροτήµατα ασφαλή για τα παιδιά µας.

Πάτρα

Νίκος Νικολόπουλος

Θα θέλαµε τη συνδροµή σας στο να καταγράψουµε επακριβώς τα σχολεία που, είτε δεν έχουν Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας ή έχουν λήξει και να καταγράψουµε αυτά που δεν έχουν αντικεραυνική προστασία, ώστε να πιέσουµε την δηµοτική αρχή, που παρόλο την χρηµατοδότηση που έχει λάβει από την πολιτεία, δείχνει αδικαιολόγητη αδράνεια, που εγκυµονεί σε πιθανό ατύχηµα, αντίστοιχο µε αυτό των Σερρών».

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ 

Το τραγικό περιστατικό των Σερρών που στέρησε τη ζωή σε έναν 12χρονο μαθητή την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου του έχει θορυβήσει τη σχολική κοινότητα όλης της χώρας. Για χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο «Αλ. Μέγαρης» στο Αίγιο η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου και ένα από τα βασικά θέματα είναι η ενημέρωση από την Επιτροπή για την κατάσταση των λεβήτων των καυστήρων των Μονάδων και συζήτηση για έγκριση πιστώσεων για αποκατάσταση λεβητοστάσιων σε Συγκροτήματα στην Αιγιάλεια.

Πάτρα

Επαμεινώνδας Δούλος

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης Αιγιάλειας Επαμεινώνδας Δούλος δίνει στην «Π» περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αλλά και την κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία του Δήμου και κυρίως οι καυστήρες των μονάδων.

«Πριν τα μέιλ των συλλόγων που ανησυχούσαν, είχαμε προνοήσει και από τον Σεπτέμβριο προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις και καταγραφές προβλημάτων» τόνισε αρχικά ο κ. Δούλος και συνέχισε:«Εχουμε αλλάξει ήδη καυστήρες σε περιπτώσεις που έφταναν στο τέλος τους, αλλά και έχουμε κάνει εργασίες σε δοχεία πληρώσεως. Γενικότερα δεν υπάρχει ανησυχία. Ενημερώσαμε και τους διευθυντές των σχολείων για τους καυστήρες. Εχουμε κάνει αλλαγές στις επείγουσες περιπτώσεις. Στο μυαλό μας έχουμε να προλαβαίνουμε τα προβλήματα και όχι να τα αντιμετωπίζουμε αφού δημιουργηθούν.Παράλληλα, μας έχει γίνει και μια δωρεάν έκθεση από τους εργολάβους που καταγράφει ξεχωριστά τι χρειάζεται ο κάθε καυστήρας. Επίσης, βρέθηκα σε αρκετά σχολεία για να μου εξηγηθούν κάποιες επιπλέον τεχνικές εργασίες».

Ο κ. Δούλος εξήγησε στην «Π» την ιδανική μετεξέλιξη εργασιών για την απόλυτη ασφάλεια στα σχολεία, όσον αφορά καυστήρες και λέβητες: «Σε δεύτερη φάση, στο σύντομο μέλλον θέλουμε να εντάξουμε περισσότερες δικλείδες ασφαλείας σε αυτό το κομμάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί με την εγκατάσταση αισθητήρων αλλά και ηλεκτρολογικών πινάκων ασφαλείας. Ετσι θα ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα προστασίας».