Πάτρα: Το «τζάμπα» 200 δικηγόρων φέρνει αποχή – Ποιοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια

Ο θεσμός της νομικής βοήθειας θεσπίστηκε για οικονομικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο και το κράτος με τη σύμπραξη των δικηγορικών συλλόγων, τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα δωρεάν.

Πάτρα

Σε αποχή από τη διαδικασία της νομικής βοήθειας προχωρούν από την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι δικηγόροι όλης της χώρας, που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τρία χρόνια καταγγέλλοντας το κράτος για κοινωνική πολιτική στις πλάτες τους.

Ο θεσμός της νομικής βοήθειας θεσπίστηκε για οικονομικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο και το κράτος με τη σύμπραξη των δικηγορικών συλλόγων, τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα δωρεάν.

Συγκεκριμένα, πολίτες χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, δηλαδή τη χορήγηση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού.

Σε αυτές περιλαμβάνονται και υποθέσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως οι διαφορές διαζυγίου, διατροφής, επιμέλειας κι επικοινωνίας, προσβολής, αναγνώρισης πατρότητας κ.ά.

Οι δικηγόροι λένε πως είναι απλήρωτοι για αυτές τις υπηρεσίες, εδώ και πάνω από 3 χρόνια, με το Δημόσιο να τους οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία, είτε για τεχνικούς λόγους (εκκαθάρισης των αιτήσεων) είτε για άλλους λόγους δεν τους έχουν διατεθεί.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2018, εκκρεμούν για εκκαθάριση 40.000 υποθέσεις πανελλαδικά. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας, η απόφαση συμμετοχής στην αποχή, πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ακόμα δεν έχει οριστεί, είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθανάσιος Ζούπας.

Στον σύλλογο της Πάτρας, παραμένουν απλήρωτοι για τρία χρόνια, περίπου 200 δικηγόροι, είπε ο κ. Ζούπας και συμπλήρωσε: «Παρόλη την υπομονή και την ανοχή που έχουμε επιδείξει, δεν φαίνεται να επιλύεται το πρόβλημα σύντομα».

Η αποχή των δικηγόρων από το μέτρο της νομικής βοήθειας αναμένεται να επηρεάσει πολλές υποθέσεις, αστικές, διοικητικές, ποινικές, εκτός όσων κινδυνεύουν να παραγραφούν. Και αν για πολλές υποθέσεις θα μπορεί να δοθεί αναβολή, στα αστικά δικαστήρια, δίνεται μόνο μια φορά αναβολή, άρα, πολλές υποθέσεις θα κινδυνεύουν να δικαστούν χωρίς ένας εκ των αντίδικων να έχει δικηγόρο. Επίσης δε θα μπορούν να έχουν δικηγόρο πολίτες για ασφαλιστικά μέτρα, πλειστηριασμούς, εργατικά θέματα, αφού η μόνη περίπτωση για να έχει κάποιος δικηγόρο μέσω Νομικής Βοήθειας, είναι να υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν χιλιάδες πολίτες τα δικονομικά τους δικαιώματα, μιας και θα αναγκαστούν να δικαστούν χωρίς δικηγόρο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη μιας δίκης.