Πάτρα: Υδατοδεξαμενή «σωτήρας» του Πανεπιστημίου και πέριξ περιοχών – ΦΩΤΟ

Μέτρα και ανάληψη πρωτοβουλιών από την πρυτανική αρχή για την πυρασφάλεια και πυροπροστασία της Πανεπιστημιουπολης Πατρών.

υδατοδεξαμενή

Μια σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο θωράκισης κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Φέτος για πρώτη φορά, κατόπιν σχετικού αιτήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εγκαταστάθηκε εντός της πανεπιστημιούπολης υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 20 τόνων νερού.

υδατοδεξαμενή

«Για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια στον ορεινό όγκο, φτιάξαμε μια κατασκευή με 20 τόνους νερό, για να προστατεύουμε όλη την περιοχή και τη Μαγούλα και το Καστρίτσι, κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει άλλοι», δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας. Η ύπαρξη της υδατοδεξαμενής, εκτός από την κάλυψη έκτακτων περιστατικών εντός των διοικητικών ορίων του πανεπιστημίου, είναι προσπελάσιμη και στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πυροσβεστική, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Πατρέων, όποτε και εάν κριθεί αναγκαίο.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Στο πλαίσιο των ενεργειών πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, που καλύφθηκαν από ίδιους πόρους του ΑΕΙ, καθαρίστηκαν και ανοίχτηκαν δρόμοι με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην περιοχή όπισθεν της φοιτητικής εστίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο με τη μίσθωση εργολάβου.

υδατοδεξαμενή

«Εχουμε καθαρίσει τα πάντα μέχρι και στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ, όπου μπορεί και έχει αρμοδιότητα το πανεπιστήμιο, αλλά θα θέλαμε και τους υπόλοιπους φορείς να πάρουν κάποια μέτρα, για σημεία και περιοχές που βρίσκονται εκτός των ορίων μας. Ας συνδράμει ο Δήμος και η περιφέρεια για να μην υπάρξουν προβλήματα. Το Πανεπιστήμιο παίρνει και θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για Πυροπροστασία και πυροφυλακή σε συνεργασία με την πυροσβεστική», τόνισε ο Μπούρας.

ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΗ

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στη θέση τους βρίσκονται πυροφύλακες που προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Καθημερινά σε 24ωρη βάρδια μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου – οπότε και λήγει η αντιπυρική περίοδος – επιτηρούν και επιβλέπουν την περιοχή. Σημαντική κρίνεται και η ύπαρξη θερμικών καμερών, σε χώρους της πανεπιστημιούπολης, που μεταδίδουν απευθείας σήμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην Πάτρα.