ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζουν οι Δήμοι

Ένα καυτό ζήτημα, απόλυτα συνυφασμένο με την αδυναμία τους να ανταποκριθούν πλήρως στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους και να φέρουν εις πέρας το έργο τους ολοκληρωμένο και όπως πραγματικά επιθυμούν τα Δημοτικά τους Συμβούλια.

ΠΕΔ

Το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ και των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επέλεξε η Π.Ε.Δ.Δ.Ε. να προτάξει, ως καίριο και κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, sστην συνεδρία της στα πλαίσια του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης – Regional Growth Conference 2024, που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα Πελοπόννησος.

Ένα καυτό ζήτημα, απόλυτα συνυφασμένο με την αδυναμία τους να ανταποκριθούν πλήρως στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους και να φέρουν εις πέρας το έργο τους ολοκληρωμένο και όπως πραγματικά επιθυμούν τα Δημοτικά τους Συμβούλια.

Τα ελλείμματα είναι τεράστια. Υπάρχει έλλειψη στελεχών διοίκησης, οικονομολόγων, περιβαλλοντολόγων, μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, συγκοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών και νέων ειδικοτήτων στην ενέργεια, στη διαχείριση περιβάλλοντος και στην κλιματική προσαρμογή. Οι Δήμοι δεν μπορούν να στελεχώσουν ούτε την τεχνική τους υπηρεσία, διαθέτοντας μόνο έναν μηχανικό ενώ καλούνται να επιβλέψουν έργα χωρίς να διαθέτουν προσωπικό. Αντίστοιχες αδυναμίες ισχύουν και στις άλλες υπηρεσίες.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης κατέθεσε σειρά από προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

• Η ΚΕΔΕ να αναλάβει την ανάδειξη του προβλήματος ως άμεσου και επείγοντος ώστε να αναλάβει δράση, όπως την απευθείας συνεργασία Δήμων-ΑΣΕΠ για επιτάχυνση και διευκόλυνση της μέχρι σήμερα χρονοβόρας και αναποτελεσματικής διαδικασίας των προσλήψεων.

• Υλοποίηση εθνικού προγράμματος από ΕΕΤΑΑ-ΙΤΑ-ΕΚΔΔΑ για την κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού στις νέες εξελίξεις και απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για πολεοδομία, ενέργεια, κυκλική οικονομία, κοινωνικές υπηρεσίες, διοίκηση και διαχείριση έργου, πολιτική προστασία, ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλα θέματα

• Μέσα από τα προγράμματα Τεχνικής Βοήθειας και ενίσχυσης της επάρκειας των Δήμων από τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα κρίνουμε αναγκαία την δημιουργία υποστηρικτικών για τους Δήμους, Δομών τεχνικής υποστήριξης, στελεχωμένες με το σύνολο των απαραίτητων επιστημονικών ειδικοτήτων, με έδρα την εκάστοτε Περιφέρεια .

• Εισαγωγή και πριμοδότηση του κριτηρίου εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να διευκολύνεται η παραμονή των εργαζόμενων στις θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη, ειδικά στις ορεινές περιοχές.

• Προσλήψεις νέων εργαζόμενων για κάθε αποχώρηση.

• Να προσαρμοστούν οι αμοιβές των εργαζόμενων στους Δήμους με βάση τον πληθωρισμό.

• Επέκταση των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης.

• Συμμετοχή των Δήμων στα επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας 18-30.