Περιφέρεια και Δήμοι Δ. Ελλάδας: Υπόλογοι για νεκρούς και τραυματίες σε δρόμους

Αποκάλυψη για αγωγές από θύματα τροχαίων στο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό οδικό δίκτυο. Δικαστικές διαμάχες και εξωδικαστικές λύσεις. Στην «Π»: Μπονάνος, Τογιοπούλου, Μπέσκος.

Περιφέρεια Για πολλά τροχαία θεωρείται υπαίτια η κακή συντήρηση δρόμων

Στην αποκάλυψη ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αντιμετωπίζει συχνά αγωγές πολιτών, που έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο, προχώρησε προχθές στον Peloponnisos FM 104,1 o αν. περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.

Πρόκειται για μια άγνωστη πτυχή και αφορμή στάθηκε το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου» για την αγωγή που έχει εγείρει κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος η οικογένεια του πυργιώτη γιατρού Γιώργου Αναστόπουλου, που σκοτώθηκε στις 18 Μαρτίου του 2016, σε τροχαίο δυστύχημα στην Πατρών–Πύργου, επιστρέφοντας από εφημερία στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας.

Ηταν η εποχή όπου η Πατρών–Πύργου αποτελούσε μια από τις πιο αιματοβαμμένες καρμανιόλες της χώρας, με δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς οδηγών και επιβατών ΙΧ στα πολλά τροχαία που συνέβαιναν τότε.

Περιφέρεια

Τα τροχαία ήταν αρκετά συχνά στην Πατρών – Πύργου με μακρά τη λίστα νεκρών και τραυματιών

Η οικογένεια Αναστόπουλου δικαιώθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών, που της επιδίκασε αποζημίωση 500.000 ευρώ και η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Εφετείου. Ενόψει αυτής της εξέλιξης υποβλήθηκε πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού από την ενάγουσα οικογένεια, για χρηματική ικανοποίηση ποσού 470.000 + 9.718,18 ευρώ και ποσού 350 ευρώ μηνιαίως σε έκαστο των δύο τέκνων, για το χρονικό διάστημα από 12-7-2018 έως την ενηλικίωσή τους, με την ταυτόχρονη παραίτηση της οικογένειας του θανούντος από το σύνολο των δεδουλευμένων τόκων.

Την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού απέρριψε το περιφερειακό συμβούλιο, μετά από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να υπάρξει θετική ανταπόκριση αν πρώτα δεν βγάλει την ετυμηγορία του το δικαστήριο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του καταλογισμού κατά των περιφερειακών συμβούλων.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Χαράλαμπος Μπονάνος

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη του αναπληρωτή περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου στον Peloponnisos FM 104,1 ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάθε τόσο έρχεται αντιμέτωπη με αγωγές που υποβάλλουν οι πολίτες ενώπιον της δικαιοσύνης, για τροχαία ατυχήματα που υφίστανται, θεωρώντας την Περιφέρεια και τις τεχνικές της υπηρεσίες υπόλογες και υπαίτιες αυτών των τροχαίων λόγω κακής συντήρησης.

«Δεν είναι μόνο η Πατρών–Πύργου. Εχουμε ένα εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο χιλιάδων χιλιομέτρων και μαζί την αρμοδιότητα να το συντηρούμε. Ομως σε πολλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα, γιατί μαζί με το βάρος της συντήρησης, η κυβέρνηση δεν μας περνά και τα ανάλογα κονδύλια» είπε ο κ. Μπονάνος.

Μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση αποζημίωσης τροχαίου αφορούσε σε πολίτη της Αιτωλοακαρνανίας, που είχε μείνει παραπληγικός λόγω βαρύτατου τραυματισμού του. Το δικαστήριο του επιδίκασε μια μεγάλη αποζημίωση, την οποία ανέλαβε να πληρώνει σε μηνιαίες δόσεις η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δίκες αυτές δεν σημαίνει ότι τελεσιδικούν πάντα κατά μας, ούτε ότι κρίνουν υπαιτιότητα σε βάρος των τεχνικών υπηρεσιών μας, όμως μαρτυρούν μια κατάσταση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, είπε ο κ. Μπονάνος.

Ο κ. Μπονάνος πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση αγωγών αποζημίωσης για τροχαία ατυχήματα, ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην παλαιά εθνική οδό Πατρών–Πύργου έχει βελτιωθεί ριζικά προς το καλύτερο, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν υλοποιηθεί.

Υπόλογοι και οι Δήμοι: Συμβάντα με αυτοκίνητα και πεζούς

Παρόμοιες καταστάσεις με πολίτες που έχουν πέσει θύματα ατυχημάτων, εντός του οδικού δικτύου του αστικού κέντρου της Πάτρας, ή δημοτικών οδών, αντιμετωπίζει και ο Δήμος Πατρέων, αλλά με αιτήματα αποζημίωσης πολύ μικρότερου ποσού.

Περιφέρεια

Αιτία ατυχημάτων τρύπα στο οδόστρωμα της Ρήγα Φεραίου Πάτρας

Στο άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα, ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που έπαθε προσβολή της υγείας της τιμής ή της αγνείας του ή στερήθηκε την ελευθερία του…».

Περιφέρεια

Αναστασία Τογιοπούλου

Οπως ανέφερε στην «Πελοπόννησο» η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων Τασία Τογιοπούλου, κατά μέσο όρο 5-7 πολίτες ζητούν κάθε χρόνο κάποιου είδους αποζημίωση, είτε για φθορά την οποία υπέστη το αυτοκίνητό τους, λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος, είτε για τραυματισμό των ιδίων από πτώση σε πεζοδρόμιο ή σε κάποια λακκούβα.

Τα αιτήματα συνήθως ικανοποιούνται εξωδικαστικά, είπε η κυρία Τογιοπούλου, καθώς τα ποσά είναι της τάξης των 500-1.000 ευρώ, ενώ λίγες υποθέσεις καταλήγουν στη δικαιοσύνη υπό τη μορφή κάποιας αγωγής.

Περιφέρεια

Γιώργος Μπέσκος

Πάντως, η μεγαλύτερη αγωγή που χρειάστηκε να καταβάλλει ποτέ ο Δήμος Πατρέων, αφορούσε σε τραυματισμό παιδιού στην τελετή έναρξης του Καρναβαλιού, όταν έχασε το μάτι του, από πτώση βεγγαλικού.

Ο Δήμος Πατρέων υποχρεώθηκε να καταβάλει 400.000 ευρώ αλλά, μετά από συμβιβασμό της οικογένειας με τη δημοτική αρχή, επήλθε συμφωνία για επίδοση 300.000 ευρώ, σε δόσεις.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αιγάλειας Γιώργος Μπέσκος, ανέφερε στην «Π» πως τα περιστατικά αποζημίωσης πολιτών είναι 1-3 τον χρόνο, και αφορούν συνήθως πρόκληση βλάβης σε όχημα λόγω κακής κατάστασης του οδοστρώματος από έλλειψη συντήρησης.