Περιφερειάρχες στο RGC: Αυτοί θέλουν, αλλά το κράτος δεν μπορεί
Οι αιρετές διοικήσεις των Περιφερειών, πολλά χρόνια μετά τη σύστασή τους, είναι με «δεμένα χέρια» στα 13 γεωγραφικά τμήματα της χώρας.
Όσο ένθερμα κι αν η Ελληνική Πολιτεία, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, προχώρησε στην κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την μετατροπή των Περιφερειών σε αιρετές Διοικήσεις των τοπικών κοινωνιών, τόσο πολλά χρόνια μετά, αυτή είναι που κρατά «δεμένα τα χέρια τους» στην διοίκηση των 13 γεωγραφικών τμημάτων της χώρας.
Μια από τις θεματικές ενότητες του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης της «Πελοποννήσου», με συμμετέχοντες τους Περιφερειάρχες, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ηπείρου, αποδείχθηκε «αποκαλυπτική», για έναν θεσμό του Κράτους, που ενώ διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ και απ’ αυτόν ο πολίτης προσβλέπει πολλά, στην πραγματικότητα το έργο της όχι μόνο δεν διευκολύνεται αλλά αντιθέτως δείχνει να παρεμποδίζεται.
Τα όσα οι ίδιοι οι ταγοί της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης καταθέτουν, καταδεικνύουν το μέγεθος της στρέβλωσης του θεσμού και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την στασιμότητα σε διάφορους τομείς.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: «Ο κόσμος ακούει λόγια και δεν βλέπει πράξεις»
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δεν κρύβει ότι σε πολλές περιπτώσεις η πολιτική του βούληση προσκρούει σε κρατικές υπηρεσίες.
Ενδεικτική είναι η – ξεχωριστή πανελλαδικά – πρωτοβουλία της ΠΔΕ να κατασκευάσει μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο σε 20.000 παραχωρημένα στρέμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Μεσολόγγι, στο οποίο Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις κ.α θα μπορούν να τροφοδοτούνται με ηλεκτρονική ενέργεια, παρέχοντας και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,κοινωνικό τιμολόγιο. Κι όμως η κρατική μηχανή δεν συνάδει με την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. «Είναι αξιοσημείωτο, η χώρα να βιώνει, με τον πιο οδεινηρό τρόπο, την ενεργειακή κρίση, να μπορείς να ελαφρύνεις τους ΟΤΑ που κινδυνεύουν με οικονομικό κραχ, να μπορείς να απαλύνεις πολίτες, αλλά το πλέγμα Υπηρεσιών του Κράτους να μην μπορούν να τρέξουν την απαραίτητη έγκριση Μελετών ή Χρηματοδότησης. Κατά τα άλλα η συζήτηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας καλά κρατεί, με τη μόνη διαφορά ότι ο κόσμος, που περιμένει και από εμάς να συμβάλουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη, στο τέλος ακούει λόγια και δεν βλέπει να γίνονται πράξεις» σημειώνει ο κ. Φαρμάκης.
ΗΠΕΙΡΟΣ: «Εκεί που λύνεις ένα πρόβλημα, εμφανίζονται πολλά»
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχοντας μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ως επί πολλά χρόνια δήμαρχος Μετσόβου, φέρνει ως παράδειγμα τα βοσκοτόπια, η ρύθμιση του καθεστώτος των οποίων δύναται να αλλάξει τα δεδομένα της τοπικής οικονομίας και να ανοίξει ορίζοντες, κυρίως στον πρωτογενή τομέα αλλά και τη δόμηση.
«Ενώ παλεύουμε να ξεκαθαρίσει το πράγμα, εκεί που λύνεις ένα πρόβλημα σου εμφανίζονται άλλα πολλά. Ακόμα κι αν ένα Υπουργείο δώσει λύση, είναι αξιοπερίεργο πως μπορεί σ’ αυτό το Κράτος ακόμα και μερικοί υπάλληλοι να παγώσουν τα πάντα. Και αναρωτιέμαι: Πόσο δύσκολο είναι να πει κάποιος ότι αυτό είναι δάσος και το άλλο κτηματική γη, που μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις κάτι; Πώς να σχεδιάσεις έτσι; Πώς να κάνεις κάτι, όταν η γραφειοκρατία εμφανίζεται πάντα μπροστά σου σε όλο της το μεγαλείο; Κι εμείς τί ρόλο παίζουμε, τελικά; Κατά τ’ άλλα υπάρχουμε ως θεσμός, αλλά δεν μας αφήνουν αυτοί που μας κατέστησαν συνλειτουργούς του Κράτους να κάνουμε το οτιδήποτε» λέει ο κ. Καχριμάνης.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: «Οταν φτάνουμε στο διά ταύτα το σύστημα χωλαίνει σοβαρά»
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, παραδέχεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζουν το τί ακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες γιατί η Πολιτεία δεν φρόντισε να δώσει την ανάλογη θεσμική οντότητα σε αυτές, τις πρέπουσες – ξεκάθαρες αρμοδιότητες και βέβαια τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.
«Σε αχανή γεωγραφικά διαμερίσματα προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας – με πενιχρά μέσα – πολιτικές ευέλικτες και προσοδοφόρες για τον πολίτη. Πολλές φορές, ο κόσμος νομίζει ότι εμείς υποκαθιστούμε το επίσημο Κράτος ή τους Δήμους και ζητούν λύσεις και έργα από εμάς. Δρόμους, λιμάνια, αρδευτικά δίκτυα και τόσα άλλα. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε τόσα χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης και δεν ξέρουμε πού μπορούμε να κάνουμε τί. Πώς θα προχωρήσουμε έτσι; Όμως παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Αποκτούμε σιγά – σιγά τεχνογνωσία. Έχουμε πάνω από όλα τη βούληση, αλλά όταν μετά από πολλά φτάνουμε στο διά ταύτα το εθνικό σύστημα χωλαίνει σοβαρά και τα χέρια μας δένονται ασφυκτικά» σημειώνει ο κ. Σπανός.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: «Συνέχεια σπρώχνουμε το κρατικό σύστημα, μα δεν φτάνει»
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δεν «μαζεύει» τα λόγια του, βλέποντας πως μετά τις θητείας του ως δήμαρχος Καλαμάτας, τα τελευταία 4 χρόνια στον θεσμό της Περιφέρειας, πολλά πράγματα είναι βαλτωμένα.
«Σε μια περιοχή που έχει απ’ όλα. Πρωτογενή τομέα, τουριστικούς προορισμούς, μοναδικά παγκόσμια μνημεία και τόσα άλλα, πώς είναι δυνατόν εμείς να ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσει ο τόπος μας αλλά το κρατικό σύστημα να μην διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση; Συνέχεια το σπρώχνουμε μα δεν φτάνει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναρωτιούμαστε αν μας θέλει ή όχι το Κράτος. Μας θέλει;» λέει ο κ. Νίκας.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ισθμού της Κορίνθου, με τον Πελοποννήσιο αιρετό να διατυπώνει την απορία: «Με ποια λογική ένα Κράτος αφήνει το δεύτερο επισκέψιμο μέρος μετά την Ακρόπολη ασυντήρητο επί χρόνια και τελικά κλειστό για τα εκατομμύρια των επισκεπτών;. Αυτό, από μόνο του τα λέει όλα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News