Πάτρα: Πέθανε ο ευεργέτης Δημήτρης Σφήκας – Είχε δωρίσει με τη σύζυγό του την Κλινική Αποκατάστασης του ΠΓΝΠ

Ο Δημήτρης Σφήκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Σφήκα Το 2017 ο Δημήτρης Σφήκας είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη φωτογραφία με την πρώην πρύτανι Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Θλίψη στην Πάτρα για την απώλεια του Δημήτρη Σφήκα, του ναυπηγού που δώρησε στην Πάτρα την Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού.

Ο Δημήτρης Σφήκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ο εκλιπών με τη σύζυγό του Βέρα έγιναν ευεργέτες της πόλης καθώς η δημιουργία Κλινικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ήταν μια δική τους ευγενική προσφορά.

Ο Δημήτρης Σφήκας, ένας ακόμη από τους σύγχρονους μεγάλους ευεργέτες του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Α Γυμνάσιο Πατρών, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Ναυπηγός του Πανεπιστημίου του Ανόβερου, έχει κάνει καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στη ναυπηγική και τη ναυτιλία. Σπάνια εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, η αυτοπροβολή δε μοιάζει να είναι στις προτεραιότητές του.

Πριν μερικά χρόνια ήρθε στην Πάτρα και αναζήτησε μια ευκαιρία για δωρεά. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε, και δεν ήταν άλλη από την Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού που είχε προγραμματιστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- μια κλινική απαραίτητη για σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας, που καλούνται να δώσουν δύσκολες μάχες. Μαζί με τη σύζυγο του, Βέρα Σφήκα, ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν εξ΄ ολοκλήρου το μεγάλο αυτό έργο. Η Κλινική “Δημήτριος και Βέρα Σφήκα” του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, αυτοτελής Πανεπιστημιακή Κλινική, ιδρύθηκε επίσημα το 2010 στο Τμήμα Ιατρικής για να εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες.

Στόχος του δωρητή δεν ήταν μόνο η δημιουργία και η συνεχής εξέλιξη της εξειδικευμένης αυτής Κλινικής, αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν κάθε ανθρώπου για την παροχή υπηρεσιών. Υπηρεσίες αδιαπραγμάτευτα αναγκαίες, που βοηθούν τα άτομα που βιώνουν, ή είναι πιθανό να παρουσιάσουν, αναπηρία, να επιτύχουν και να διατηρήσουν τη βέλτιστη λειτουργία σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους.

Η χρηματοδότηση και η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 3,000,000€, έγινε εξ ολοκλήρου από τους δωρητές. Το έργο παραδόθηκε στο Πανεπιστήμιο έτοιμο για λειτουργία το 2011. Η κλινική έχει κατασκευαστεί με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και με βάση τα πρότυπα των πανεπιστημίων Μονάχου και Αμβούργου.

Στην είσοδο της κλινικής υπάρχει η αναφορά ότι η δωρεά έχει γίνει στη μνήμη της μητέρας και της γιαγιάς του Δημήτρη Σφήκα “με την ευχή η κλινική να προσφέρει ανακούφιση στους συνανθρώπους μας και να πραγματοποιεί ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Πατρών”.

Ως Μέγας Ευεργέτης του Τμήματος Ιατρικής, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιατρικής, την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Τμήματος Ιατρικής Ηλίας Παναγιωτόπουλος και ακολούθησε η ανάγνωση των ψηφισμάτων αναγόρευσης του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την τότε Πρύτανι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Δημητρίου Σφήκα, με θέμα «Ακράδαντη πίστη στα χαρίσματα των Ελλήνων».