Πιθανό σενάριο η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου – Η επίσκεψη Μητσοτάκη
Θετικά αποτιμά η Αθήνα τις συνομιλίες με την μεταβατική ηγεσία της Λιβύης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην χώρα της Βορείου Αφρικής με στόχο να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, που είχαν διακοπεί βίαια το 2019, ύστερα από την συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν για τις θαλάσσιες ζώνες και να εξασφαλίσει ότι σε αυτή την μεταβατική φάση δεν θα δημιουργηθεί κάποια de facto κατάσταση από το Τουρκολυβικό μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά μετά την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας παράθυρο για ακύρωση του παράνομου μνημονίου. Εκδήλωσε την προθυμία της χώρας του για την σύσταση κοινών επιτροπών μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης «για να διεξαχθούν συνομιλίες για το ορισμό των θαλασσίων συνόρων και τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Λιβύης». «Επιδιώκουμε», όπως είπε «οικοδόμηση σχέσεων, με θεμέλιο τον αμοιβαίο σεβασμό και να υπάρξουν γέφυρες για την ενίσχυση των δύο χωρών στη Μεσόγειο».
Μητσοτάκης: Προϋπόθεση για ομαλή σχέση η ακύρωση παράνομων συμφωνιών
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του έθεσε ευθέως το ζήτημα τονίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή σχέση των δύο χωρών η ακύρωση παράνομων συμφωνιών και καλωσόρισε την διάθεση για απευθείας, διμερής συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Υπογράμμισε ότι «είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες».
Για την ελληνική πλευρά οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διεκόπησαν το 2010, πάντα «με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Μιλώντας λίγο αργότερα σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας, που επαναλειτουργεί μετά από επτά χρόνια, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις εκλογές -που θα λάβουν χώρα στις 24 Δεκεμβρίου. Θα χρειαστεί ενθάρρυνση «να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη, χωρίς κηδεμόνες και παρεμβάσεις τρίτων που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με «συμφωνίες» που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Λίβυο ομόλογο του, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευράς σημειώνοντας ότι «γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Πρόθεση της Ελλάδας είναι να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της. Η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, αλλά και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News