Project ΚαΠα: Να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία

Το «Project ΚαΠα», είναι μία κίνηση που αποτελείται από απλούς, μαχητικούς, μεθοδικούς και ενεργούς πολίτες, που δικαιώνουν την ύπαρξή τους στην πράξη λειτουργώντας και δείχνοντας πώς αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα δρώντας παρεμβατικά για ένα περιβάλλον ανθρωπογενές και βιώσιμο.

project

Σε μια εποχή κρίσης που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, αρκετοί εθελοντές με διάθεση για προσφορά πασχίζουν με στοχευμένες δράσεις να μεταλαμπαδεύσουν στην τοπική κοινωνία της Πάτρας έναν άλλο συλλογικό τρόπο ζωής, κυρίως μέσα από την προσωπική τους στάση και προωθώντας αρχές που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πρόκειται για το «Project ΚαΠα», μιας κίνησης που αποτελείται από απλούς, μαχητικούς, μεθοδικούς και ενεργούς πολίτες, που δικαιώνουν την ύπαρξή τους στην πράξη λειτουργώντας και δείχνοντας πώς αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα δρώντας παρεμβατικά για ένα περιβάλλον ανθρωπογενές και βιώσιμο.

Οι ίδιοι αφήνουν στην άκρη την κούραση και τις υποχρεώσεις τους και τις ώρες που μπορούν να χαλαρώσουν, παίρνουν γάντια και σακούλες απορριμμάτων και καθαρίζουν την πόλη, προσδοκώντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του οικοσυστήματός μας εστιάζοντας με σοβαρότητα και ανθρωπιά στο συγκεκριμένο ζήτημα και αναδεικνύοντας την οικολογική συνείδηση και την ανάπτυξη του οργανωμένου εθελοντισμού. Για όλα αυτά μας μιλά το ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος του «Project ΚαΠα», Σπύρος Μακρής.

Με ποια αφορμή δημιουργήθηκε η «ProjectΚαΠα»; Πώς ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία;
Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας μας, στάθηκε η πρώτη καραντίνα κατά την οποία περνούσαμε κυρίως τον χρόνο μας σε πάρκα και πλατείες. Αντιληφθήκαμε κατευθείαν το αρνητικό αποτύπωμα που αφήναμε πίσω μας. Ξεκινώντας να μαζεύουμε αρχικά τα δικά μας σκουπίδια, αλλά και των άλλων που άφηναν πίσω τους είδαμε πως πολύς κόσμος ανταποκρινόταν στην κίνηση μας αυτή και ήθελε να συμμετέχει. Είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε μια σελίδα στα social media, μέσα από την οποία να κάνουμε καλέσματα να μας ακολουθήσει ο κόσμος και να προωθήσουμε το έργο μας.

Αν μπορούσαμε να πούμε σε μία πρόταση, τι πρεσβεύει η Κίνηση αυτή, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει περισσότερο;
Η αγάπη για τη φύση, αλλά και για την πόλη μας είναι αυτό που μας παρακινεί. Και ένα έμφυτο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον που υπάρχει τόσο σε εμάς, αλλά και σε όλους τους εθελοντές μας.

Πώς μπορεί η δράση της να είναι βοηθητική στη σημερινή κοινωνία;
Οι δράσεις μας γίνονται με το σκεπτικό να καθαρίσουμε όσο μπορούμε την πόλη, αλλά και να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στη συντήρηση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω μας. Κυρίως, όμως, αυτό που έχουμε ως μεγάλο στόχο είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες επισημαίνοντας με κάθε δράση το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης και καλώντας τους να μας ακολουθήσουν.

Σήμερα βλέπετε τον κόσμο να παρακινείται σε τέτοια θέματα ευαισθητοποίησης; Είναι θετικοί σε τέτοιες δράσεις;
Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε τις δράσεις μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των εθελοντών και των υποστηρικτών μας συνεχώς αυξάνεται, και αυτό μας δείχνει πως υπάρχει και θετική ματιά σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, αλλά και μεγάλη ευαισθητοποίηση καιρό με τον καιρό από την πλευρά του κόσμου.

Η Πάτρα ακολουθεί τους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων. Μπαζώματα, οικοπεδοποιήσεις, τσιμέντο παντού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το περιβάλλον. Η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο οικολογική ή χρειάζεται μια γενικευμένη αποκέντρωση;
Κάθε πόλη μπορεί να γίνει πιο οικολογική, ακόμα και μια μεγαλούπολη σαν την Πάτρα. Για αν επιτευχθεί όμως, κάτι τέτοιο, δεν θα πρέπει να μείνουμε στις εθελοντικές δράσεις, αλλά να υπάρξει ένας πιο στοχευόμενος και μεθοδικός σχεδιασμός, τόσο σε επίπεδο Δήμου-Περιφέρειας, αλλά και κράτους. Πολλές πόλεις του εξωτερικού ακολουθούν οικολογικές πολιτικές. Στη χώρα μας ένα καλό παράδειγμα είναι η πόλη των Τρικάλων, η οποία συνεχώς παρουσιάζει οικολογικές καινοτομίες.

Πιστεύετε ότι με φιλικότερες προς το περιβάλλον δραστηριότητες θα υπάρξει καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη μας και την καθημερινότητά μας;
Μπορούμε να αλλάξουμε ο καθένας από εμάς την καθημερινότητα του για να είμαστε μετά σε θέση να πούμε ότι θα αλλάξουμε την πόλη. Και αυτό ξεκινάει από πολύ απλά βήματα, όπως το να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών, να χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς η ποδήλατο, να μάθουμε για την κομποστοποίηση, την έννοια του zero waste. Λύσεις υπάρχουν το θέμα είναι να υπάρχει και η διάθεση.

Ποια είναι η αίσθησή σας σήμερα για τις εξελίξεις στην επίτευξη της βιωσιμότητας του πλανήτη μας; Πώς μπορεί να επιτευχθεί; Τι θετικά μπορεί να επιφέρει στο σύγχρονο άνθρωπο;
Το θετικό είναι πως υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια έντονη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι όμως κάτι πολύ επίπεδο και δυστυχώς δεν περιορίζεται στο αν κάνουμε εγώ και εσύ ανακύκλωση ή όχι. Είναι κοινωνικό και οικονομικό το ζήτημα, και κατά τη γνώμη μου δυστυχώς πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Σε ένα πλανήτη όμως, που υπάρχουν ακόμα αρχηγοί κρατών που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης και δεν επιβάλουν σοβαρές ποινές και μέτρα για τη μείωση των ρύπων, καταλαβαίνεται πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά δυστυχώς ξεμένουμε από χρόνο. Και προφανώς μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο έχοντας για αρχή εξασφαλισμένη ποιότητα ζωής, τόσο για τον ίδιο όσο και για της επόμενες γενιές

Μπορεί σήμερα ο πολίτης να αντιδράσει ή είναι ήδη πολύ αργά;
Θέλει αφύπνιση, εγρήγορση και ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Ολοι μπορούμε να συμβάλουμε, κάθε μικρή δράση, κάθε μικρή κίνηση για μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον έχει μεγάλη σημασία.

Είστε αισιόδοξος σχετικά με την αφύπνιση αυτής της συνείδησης των ορίων του ανθρώπου;
Το μεγαλύτερο θετικό είναι πως έχει ξεκινήσει να εντάσσεται όλο και περισσότερο η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις νεαρές ηλικίες και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο, τα παιδιά είναι το μέλλον. Και εμείς μέσα στις δράσεις μας έχουμε παρατηρήσει πως πολλές φορές οι νεαροί εθελοντές μας είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και από εμάς πολλές φορές, έχουν έμφυτη την για το ευρύτερο περιβάλλον γύρω τους. Και πρέπει να συγχαρούμε όλους τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να έρχονται στις δράσεις μας, αλλά και να τους ευχαριστήσουμε.

Τι είναι για εσάς ο εθελοντισμός; Τι σας εμπνέει στην ιδέα του εθελοντισμού και τι εισπράττετε μέσα από αυτόν;
Ολοι όσοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό, θα σας πούνε πως είναι τρόπος ζωής. Αν υπάρχει κάτι που περνάει από τα χέρια μας, που μπορούμε να το κάνουμε, τότε δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη για το αν θα αναλάβουμε δράση. Μας κάνει να αισθανόμαστε πάρα πολύ όμορφα και χρήσιμοι για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, όταν ο καθένας με τον τρόπο του συμβάλει σε διάφορα θέματα που προκύπτουν, είτε περιβαλλοντικά είτε κοινωνικά. Αφού μπορώ, γιατί να μην βοηθήσω; Μπορεί να μου φαίνεται πολύ μικρό αυτό που θα κάνω, αλλά για το γενικό σύνολο είναι πολύ σημαντικό.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε υψηλό το επίπεδο της εθελοντικής εργασίας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και πανδημίας του Covid_19;
Είναι μεγάλη η δυσκολία, αλλά δεν θα έλεγα πως είναι ακατόρθωτο. Πάντα υπάρχουν λύσεις. Στη δική μας περίπτωση, ας πούμε, θα έλεγα πως μας βοήθησε η πανδημία, γιατί ο κόσμος έστρεψε το βλέμμα του στη φύση και είδε τα προβλήματα. Επίσης, μια δράση καθαρισμού σκουπιδιών σε μια παραλία και δεν έχει κόστος και δεν ενέχει κινδύνους υγείας μιας και βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο τηρώντας ταυτόχρονα και τα μέσα προστασίας. Θα έλεγα πως είναι θέμα οπτικής γωνίας…

Τι θα συμβουλεύατε τους άλλους νέους σήμερα;
Να έχουν τα μυαλά τους ανοιχτά και να μην μένουν αμέτοχοι σε ότι συμβαίνει γύρω τους! Πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε και να μαχόμαστε για μια ποιοτικότερη ζωή για όλους!