Πρόληψη, υγεία για κάθε πολίτη: Η Δυτική Ελλάδα στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του ΠΟΥ, στην «Π» η Άννα Μαστοράκου
«Eίναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο»
Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου προχωράει στην υλοποίηση µιας σειράς µέτρων στις οποίες θα έχει πρόσβαση κάθε κάτοικος της περιφέρειά µας όπως προβλέπει το Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας.
Απαντώντας η κ. Μαστοράκου στα ερωτήµατα που της θέσαµε εξηγεί τι σηµαίνει αυτό στην πράξη για την καθηµερινότητά µας.
-Η ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας είναι µια σηµαντική είδηση. Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη;
Η ένταξή µας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του ΠΟΥ είναι µια µεγάλη αναγνώριση για την περιοχή µας και ταυτόχρονα µια τεράστια ευθύνη. Πρακτικά, σηµαίνει ότι πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται µέρος µιας διεθνούς πιστοποιηµένης κοινότητας που εργάζεται για τη βελτίωση της δηµόσιας υγείας. Αυτό µας δίνει τη δυνατότητα να υιοθετήσουµε βέλτιστες πρακτικές από άλλες περιφέρειες του κόσµου, να έχουµε πρόσβαση σε τεχνική υποστήριξη από τον ΠΟΥ, να ενισχύσουµε τη συµµετοχή µας σε ευρωπαϊκά προγράµµατα και να αναπτύξουµε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων µας.
-Ποιες αλλαγές ή δράσεις αναµένεται να υλοποιηθούν µέσω αυτής της συνεργασίας;
Ο στόχος µας είναι να εφαρµόσουµε δράσεις που αγγίζουν όλους τους τοµείς που επηρεάζουν την υγεία: από την πρόληψη ασθενειών µέχρι τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.
Ορισµένα παραδείγµατα είναι:
- Ανάπτυξη παρατηρητηρίου δηµόσιας υγείας: για παρακολούθηση της ρύπανσης, της ποιότητας του πόσιµου νερού, της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος, των δεικτών υγείας της κοινότητας..
- Προγράµµατα πρόληψης: Εµβολιασµοί, εκστρατείες κατά της παχυσαρκίας και του καπνίσµατος, καθώς και ενηµέρωση για τη σηµασία της σωστής διατροφής και άσκησης.
- Ψηφιακή Υγεία: Ανάπτυξη καινοτόµων εργαλείων, όπως εφαρµογές για την παρακολούθηση χρόνιων ασθενειών ή την παροχή εξατοµικευµένων συµβουλών υγείας.
- Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: Υποστήριξη ευάλωτων οµάδων µέσω προγραµµάτων κοινωνικής φροντίδας.
-Πώς θα ωφεληθούν οι κάτοικοι της Περιφέρειάς µας;
Με άξονα τις εγκατεστηµένες συµµαχίες της ΠΔΕ µε άλλους φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήµιο Πατρών, η 6η ΥΠΕ, φορείς των ασθενών, εταιρείες της κοινωνίας των πολιτών, θα αναπτυχθούν προγράµµατα που θα προσφέρουν βελτιώσεις σε πολλούς τοµείς όσον αφορά την ενηµέρωση, την εγγραµατοσύνη στην υγεία, τα προγράµµατα πρόληψης και ενδυνάµωσης του πληθυσµού, ώστε να ευοδωθεί η ενεργός συµµετοχή τους σε δράσεις δηµόσιας υγείας.
Πολλές περιοχές της ΠΔΕ δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες υγείας, µε τις κοινωνικές ανισότητες να δεσπόζουν, µε αποτέλεσµα να υπάρχει γνωστικός ή υπαρκτός αποκλεισµός των ατόµων από τις υπηρεσίες υγείας, µε εµπόδια πρόσβασης για γεωγραφικούς ή οικονοµικούς λόγους.
Οι πυλώνες δηµόσιας υγείας όπως είναι η Πρόληψη, η Προαγωγή Υγείας αλλά και η ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να ταξιδέψουν σε όλη την Περιφέρεια, ώστε να βρεθούν κοινωνικά δίκτυα που θα µπορούν να υποστηρίξουν τη θωράκιση του πληθυσµού από χρόνιες ασθένειες και λοιµώδεις παράγοντες.
-Τι προκλήσεις περιµένετε να αντιµετωπίσετε κατά την υλοποίηση αυτών των δράσεων;
Η µεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών. Χρειάζεται να τους εµπλέξουµε ενεργά και να τους ενηµερώσουµε για το πώς µπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Επίσης, η συνεργασία µε τους δήµους, τους φορείς υγείας, και την τοπική κοινωνία είναι καθοριστική, καθώς µόνο µέσα από συνέργειες µπορούµε να επιτύχουµε τους στόχους µας.
-Τι νεότερο προστέθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των Υγιών Περιφερειών του ΠΟΥ στην Τεργέστη (Νοέµβριος 2024), όπου συµµετείχατε ενεργά στις εργασίες της;
Η σύνοδος εστίασε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της συνδεσιµότητας των περιφερειακών συστηµάτων υγείας, µε έµφαση στις νέες προκλήσεις που ανέδειξε η πανδηµία COVID-19. Οι συµµετέχοντες ανέπτυξαν στρατηγικές για την καλύτερη προετοιµασία και ανταπόκριση σε υγειονοµικές κρίσεις, ενώ παράλληλα υπογράµµισαν την ανάγκη για ισότιµη πρόσβαση σε υγειονοµικές υπηρεσίες και καινοτόµες θεραπευτικές λύσεις.
Ενα από τα βασικά νέα στοιχεία ήταν η προώθηση της προσέγγισης «One Health» για την αντιµετώπιση κοινών ζητηµάτων δηµόσιας υγείας που αφορούν τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
Επίσης συζητήθηκε το πώς οι πολιτικές και οι πρακτικές του ιδιωτικού τοµέα επηρεάζουν τη δηµόσια υγεία, κυρίως µέσω της διαφήµισης, της προώθησης ανθυγιεινών προϊόντων και των οικονοµικών επιβαρύνσεων που δηµιουργούν στους πολίτες αλλά και στα συστήµατα υγείας.
Οι συµµετέχοντες τόνισαν ότι η επιρροή των µεγάλων εταιρειών (όπως αυτές των καπνικών προϊόντων, των τροφίµων, των αναψυκτικών ή του αλκοόλ) είναι καθοριστική για τις επιλογές των πολιτών, ειδικά στις πιο ευάλωτες κοινότητες.
Τέλος, η σύνοδος τόνισε επίσης τη σηµασία της τοπικής ηγεσίας στην υλοποίηση πολιτικών υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι περιφέρειες µπορούν να διαδραµατίσουν κεντρικό ρόλο στην ενδυνάµωση των κοινοτήτων και στη µείωση ανισοτήτων στην υγεία.
-Τι µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας;
Η υγεία είναι το πολυτιµότερο αγαθό. Η συµµετοχή της Περιφέρειας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών είναι µια ευκαιρία να αλλάξουµε την καθηµερινότητά µας προς το καλύτερο. Χρειαζόµαστε τη δική τους υποστήριξη και ενεργό συµµετοχή, για να διασφαλίσουµε ότι κάθε πρωτοβουλία που ξεκινάµε θα έχει το µέγιστο δυνατό αποτέλεσµα. Μαζί µπορούµε να κάνουµε τη Δυτική Ελλάδα πρότυπο βιώσιµης ανάπτυξης και υγείας!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News