Πρώτη φορά στη Ζάκυνθο

Ζάκυνθο

Ένα μεγάλο, πανέμορφο νησί του Ιουνίου, «πνιγμένο» στη δροσερή βλάστηση που χαρακτηρίζει τα υπέροχα Επτάνησα, αποτελεί την ίδια στιγμή έναν από τους εύκολα προσβάσιμους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.

Η Ζάκυνθος απέχει λιγότερο από μία ώρα με το καράβι από το λιμάνι της Κυλλήνης το οποίο απέχει από την Αθήνα 285 χιλιόμετρα. Ωστόσο, μόλις πατήσετε το πόδι σας στην φινετσάτη πόλη, εμποτισμένη με έναν ευρωπαϊκό κοσμοπολιτισμό, μόλις κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα πράσινα και γαλάζια νερά που αγγίζουν την παραλία Ναυάγιο, αλλά και τις πιο ήσυχες και οικογενειακές παραλίες στο Τσιλιβί ή τον Γέρακα, μόλις περπατήσετε στους καταπράσινους λόφους και αντικρίσετε τη θέα από ψηλά θα νιώσετε πως έχετε δραπετεύσει σε έναν πολύ μακρινό τόπο, ο οποίος την ίδια στιγμή αποτελεί εξαιρετική επιλογή ακόμα κι αν αυτό που επιθυμείτε είναι μία σύντομη, ολιγοήμερη απόδραση.

Το Travel. gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού της Ζακύνθου, κ. Δημήτρη Κάνδηλα, έναν άνθρωπο που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη μουσική παράδοση του τόπου του, ο οποίος μίλησε για το νησί του και για το πώς αξιολογούν οι ντόπιοι το καλοκαίρι που πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς: «Όλοι εδώ είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι. Ήδη υπάρχουν πάρα πολλές κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες και πιστεύουμε ότι είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο που θα έρθει στο νησί τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό». Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα που πέρασε ο κ. Κάνδηλας σχολίασε: «Πήγε τόσο καλά η πασχαλινή περίοδος που τα ξενοδοχεία μας δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο που ήθελε να έρθει στο νησί. Υπήρξαν δυστυχώς αιτήσεις για κρατήσεις που δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε». Και συμπλήρωσε: «Έχοντας αυτό στο νου μας θεωρούμε πως και οι καλοκαιρινοί μήνες θα πάνε εξίσου καλά και ότι φέτος θα φτάσουμε στο 100% της πληρότητας».

Ο κ. Κάνδηλας μίλησε και για τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσει ένας επισκέπτης που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο όμορφο νησί του Ιονίου, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στην εξαιρετική τοπική γαστρονομία, αλλά πάνω από όλα στη μαγευτική μουσική παράδοση της Ζακύνθου. «Ελάτε στο νησί μας για να απολαύσετε, ανάμεσα σε δεκάδες άλλες ομορφιές, υπέροχες βραδιές με καντάδες πλάι στη θάλασσα». Κι αν υπάρχει μερικά πιάτα που μας συστήνει να δοκιμάσουμε σίγουρα πριν αναχωρήσουμε από το νησί είναι οι καταπληκτικές, ζακυνθινές πιτούρες, το τοπικό μαντολάτο και, φυσικά, ο μοναδικός κόκορας κρασάτος, ένα πιάτο που εδώ το φτιάχνουν καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οι παραλίες

Τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά μέσα στον κόσμο έχουν γράψει διθυράμβους για τις ονειρεμένες παραλίες της Ζακύνθου με τα βαθιά, γαλαζοπράσινα νερά που έρχονται σε μαγευτική αντίθεση με το ατέλειωτο, καταπράσινο τοπίο.

Μία βουτιά στο διάσημο Ναυάγιο, την παραλία-σύμβολο του νησιού που είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο, έχει υπάρξει διακαής πόθος για τους απανταχού λάτρεις της απομόνωσης, αλλά με το πέρασμα των χρόνων αυτό το απόκοσμα γοητευτικό μέρος έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας.

Από την άλλη, η Ζάκυνθος διαθέτει αμέτρητες ακόμα παραλίες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε εξαιρετικά εύκολα ακόμα κι αν μένετε μέσα στη χώρα. Το ήσυχο και πανέμορφο Τσιλιβί είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού εκεί θα βρείτε τα πάντα: οργανωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια με πολύ καλή κουζίνα, καφετέριες, ομπρέλες και εξοπλισμένο προς ενοικίαση. Λίγο πιο νότια, οι παραλίες Μπανάνα, Βασιλικός και Κερί συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο αγαπητές για τους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους.

Στο νότιο τμήμα του νησιού δύο παραλίες- όνειρο: Ο Γέρακας και το Μαραθονήσι είναι τα ιδανικά μέρη αν θέλετε να κολυμπήσετε σε δροσερά, τιρκουάζ νερά πλάι σε χελώνες καρέτα- καρέτα. Προσφέρονται για όσους επιθυμούν να περάσουν μερικές ώρες σε συνθήκες ησυχίας και χαλάρωσης, αφού εδώ καλό είναι να είστε όσο πιο αθόρυβοι γίνεται, να μην παίζετε ρακέτες ή άλλα αθλήματα παραλίας.

Στο δυτικό μέρος του νησιού, στην ονειρεμένη παραλία του Λιμνιώνα θα απολαύσετε ένα αξέχαστο μπάνιο σε έναν κρυστάλλινο κόλπο χωμένο ανάμεσα σε λευκά και γκρίζα βράχια. Πιάστε ξαπλώστρα στη φυσική προβλήτα πάνω από το νερό και ζήστε την έννοια των διακοπών όπως πουθενά αλλού στον κόσμο.

Επίσκεψη στον Άγιο Διονύσιο

Eίναι ο πολιούχος άγιος του νησιού όπου τον τιμούν με δόξα και λατρεία. Ο Άγιος Διονύσιος έζησε στη Ζάκυνθο τον 16ο αιώνα και πέθανε στο μοναστήρι της Θεοτόκου της Αναφωνήτριας, εκεί όπου είχε αποσυρθεί κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, σε ηλικία 75 ετών. Η μετέπειτα ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Άγιος Διονύσιος ζήτησε να ταφεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων, στο νησάκι Σταμφάνη, και η τελευταία του επιθυμία πραγματοποιήθηκε. Όταν, όμως, τρία χρόνια μετά έγινε εκταφή οι πιστοί διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το λείψανο του ήταν άφθαρτο. Μετά την επίθεση των Τούρκων στα Στροφάδια τον 18ο αιώνα του λείψανο μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονύσιου στη χώρα της Ζακύνθου όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακά μεγάλο ναό, τον μεγαλύτερο της πόλης, ο οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1925, ενώ είναι ένα από τα τρία κτήρια του νησιού που δεν υπέστη καμία απολύτως ζημιά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, κάτι που θεωρείται από τους Ζακυνθινούς σπουδαίο σημάδι.

Μη φύγετε δίχως να επισκεφθείτε και το εσωτερικό του, με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις μαρμάρινες κολώνες, τους λαμπερούς πολυελαίους, αλλά και μία μοναδική συλλογή από όμορφα έργα τέχνης, αγιογραφίες και υπέροχα βιτρό στα παράθυρα. Στο εσωτερικό βρίσκεται και η αίθουσα με το επιχρυσωμένο τέμπλο και την ασημένια σκαλισμένη λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου.

Λόφος Στράνη

Πάνω από τη χώρα της Ζακύνθου ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στη Μπόχαλη θα δείτε ένα πλακόστρωτο στενό στο δεξί σας χέρι και μία πινακίδα που γράφει «Λόφος Στράνη». Από αυτό το φανταστικό σημείο, ανάμεσα σε ψηλά πεύκα και ελαιόδεντρα, θα αντικρύσετε μία καθηλωτική θέα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ στη ζωή σας.

Την ίδια ακριβώς θέα αντίκρυζε και ο Διονύσιος Σολωμός όταν ανέβαινε στον λόφο Στράνη για να γράψει. Από εκεί, μία μέρα, ακούγοντας τα κανόνια που ηχούσαν εκκωφαντικά απέναντι, στο Μεσολόγγι, εμπνεύστηκε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Σήμερα, στο σημείο που κάποτε υπήρχε το πουρνάρι κάτω από το οποίο κάθισε ο Σολωμός για να γράψει τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας θα δείτε την προτομή του μεγάλου μας ποιητή. Στο μέρος που κάποτε υπήρχε η ρίζα του πουρναριού έχει τοποθετηθεί μία μαρμάρινη πλάκα που έχει πάνω χαραγμένη τη φράση: «Σολωμός Ύμνος Εις Την Ελευθερία Τον Μάιον 1823». Καθίστε σε ένα από τα πολλά παγκάκια του λόφου και κοιτάξτε με τις ώρες τη θέα που φτάνει μέχρι τον Κάμπο και το Τσιλιβί που ξεπροβάλει πέρα στο βάθος.

Άγιος Σώστης

Ανάμεσα στον Λαγανά και το Κερί ένα μικρό νησάκι επικοινωνεί με τη στεριά μέσω μίας μικρής ξύλινης γέφυρας. Κάποτε το νησάκι του Άγιου Σώστη ήταν ενωμένο με τη στεριά, αλλά το 1663 χωρίστηκε από έναν ισχυρό σεισμό.

Είναι αδύνατο να ταξιδέψετε μέχρι τη Ζάκυνθο και να μην περάσετε εδώ μία από τις ημέρες των διακοπών σας. Παρά το γεγονός ότι το νησάκι είναι αληθινά λιλιπούτειο, η απίστευτη φυσική του ομορφιά το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα αυτού του σμαραγδένιου τόπου. Η βλάστηση είναι πυκνή, τα νερά μοιάζουν ψεύτικα και οι σπηλιές του είναι τόσο εντυπωσιακές που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να βγάζετε φωτογραφίες.

Η παραλία είναι ιδανική για οικογένειες, αφού τα νερά είναι ήρεμα και ρηχά, αλλά μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι εδώ θα βρείτε απομόνωση και ησυχία. Στο νησάκι του Άγιου Σώστη (που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί) γίνεται καθημερινά ένα αληθινό πάρτι, καθώς εκεί υπάρχει ένα από τα πιο διάσημα beach bar της Ζακύνθου. Την ίδια στιγμή, η μαγευτική τοποθεσία του το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε νέους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από παντού για να ποζάρουν, να χορέψουν και να πιούν μέχρι πρωίας.