Πρωτογενής τομέας. Έχουμε ανάγκη τα Επιμελητήρια; Και με ποια διοίκηση;

Ο Σάκης Βραχλιώτης είναι επιχειρηματίας και ζει στα Καλάβρυτα

Πρωτογενής

Τόσα χρόνια που δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, δηλαδή μέσα σε αυτό που αποκαλούμε «αγορά», έμαθα δύο πράγματα. Πρώτον ότι η «ισχύς εν τη ενώσει». Η ένωση δυνάμεων είναι από μόνη της δύναμη και οι συνέργειες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την επίτευξη σκοπών που ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει. Δεύτερον ότι η γνώση και η πληροφόρηση είναι απαραίτητα «όπλα» για τον επαγγελματία που θέλει να πάει μπροστά. Και δεν εννοώ φυσικά τη βασική γνώση για τα ζητήματα της δουλειάς του που είναι αυτονόητη αλλά για τη διαρκή πληροφόρηση για τις εξελίξεις που υπάρχουν, τις νέες δυνατότητες, ίσως και τους κινδύνους που παρουσιάζονται συνεχώς, τις αλλαγές και τις τάσεις που διαμορφώνονται στο ευρύτερο περιβάλλον. Χωρίς αυτή την αναγκαία γνώση μένεις στάσιμος και κινδυνεύεις να σε καταπιούν οι εξελίξεις.

Όταν ήρθα στα Καλάβρυτα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, για να ξεκινήσω μια νέα και άγνωστη μέχρι τότε για μένα δραστηριότητα, όπως η πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα που διατηρώ στο Σκεπαστό, ήξερα ότι το πρώτο ήταν διασφαλισμένο. Η ένταξη στον Συνεταιρισμό δεν ήταν μόνο μονόδρομος αλλά και μια ασφαλής βάση για την εδραίωση και την ανάπτυξη της μονάδας μας. Σε ένα μέρος μάλιστα, συνέβαλε και στο δεύτερο με την παροχή σημαντικής συμβουλευτικής στήριξης σε ζητήματα παραγωγής του προϊόντος μας.

Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι ως επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα χρειαζόμαστε πολλή περισσότερη γνώση και πολλή περισσότερη πληροφόρηση γιατί η βελτίωση της παραγωγής είναι διαρκές ζητούμενο. Δεν ωφελεί να μένουμε οχυρωμένοι στις βεβαιότητές μας και στα «πατροπαράδοτα», στα όσα ήδη γνωρίζουμε γιατί όπως είπα οι ανάγκες και οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς. Είναι ανάγκη να παρακολουθούμε αυτές τις τάσεις για να δούμε που πηγαίνει το πράγμα. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια και διαρκή εκσυγχρονισμό. Αλλά για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Αυτή τη δουλειά μπορούν και πρέπει να την κάνουν τα Επιμελητήρια που μέχρι τώρα δεν την κάνουν. Οι βασικοί φορείς υποστήριξης των επιχειρήσεων είχαν μέχρι τώρα στραμμένη την πλάτη τους στον πρωτογενή τομέα! Μαθαίνω ότι τώρα πια αυτό αλλάζει σε θεσμικό επίπεδο και με νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στα Επιμελητήρια να δημιουργήσουν αγροτικά τμήματα και να  εντάξουν στο δυναμικό τους τις επιχειρήσεις μας! Αυτό ανοίγει κατά τη γνώμη μου σοβαρές προοπτικές για τον κλάδο μας. Υπάρχουν πολλά στα οποία μια σοβαρή και δραστήρια διοίκηση του Επιμελητήριου μπορεί να προσφέρει στον πρωτογενή τομέα. Βελτίωση παραγωγής, εξωστρέφεια, marketing, καινοτομία, εκπαίδευση, προώθηση προϊόντων, εκθέσεις κλπ. Όρεξη και ιδέες να υπάρχουν…

Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές και στο Επιμελητήριο Αχαϊας που υπάγεται η περιοχή μας.  Και κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχει ένας υποψήφιος Πρόεδρος και ένας συνδυασμός που δεν έχει μόνο όρεξη και ιδέες αλλά και όλα τα απαιτούμενα προσόντα για να συντονίσει και να προωθήσει αυτή την υπόθεση.

Γνώρισα τον Θόδωρο Λουλούδη πολλά χρόνια πριν όταν πρωοεγκαταστάθηκα στα Καλάβρυτα και ξεκίνησα με όνειρα αλλά και με αγωνίες πολλές την επιχείρησή μου. Αυτές ακριβώς οι αγωνίες ήταν που τον έφεραν στον δρόμο μου. Γιατί ψάχνοντας για λύσεις στις πολλές απορίες και τους προβληματισμούς μου, έπεσα πάνω στα Αναπτυξιακά Συνέδρια που διοργάνωνε (και συνεχίζει να διοργανώνει η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) σχεδόν αμέσως μόλις η ιστορική αυτή εφημερίδα πέρασε στην ιδιοκτησία του Θόδωρου Λουλούδη. Παρακολουθώ τα Συνέδρια αυτά, νομίζω από το πρώτο κιόλας, στο Ρίο και δεν χάνω ποτέ τα πάνελ τα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα. Παλιότερα που επιτρέπονταν και οι ερωτήσεις και η συμμετοχή του κοινού μάλιστα (γιατί μετά παραμεγάλωσαν…) θυμάμαι ότι δεν έχανα την ευκαιρία να υποβάλλω τις ερωτήσεις και τις απορίες μου στους έγκριτους ομιλητές. Πήρα χρήσιμες απαντήσεις και μου λύθηκαν πολλές απορίες.

Με αφορμή αυτά τα Συνέδρια (κάποιες σχετικές διοργανώσεις μάλιστα έγιναν και στα Καλάβρυτα) παρακολούθησα, όσο μπορούσα, τη διαδρομή και τη δημόσια παρουσία του Θόδωρου Λουλούδη. Σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό ότι να, έναν τέτοιο άνθρωπο χρειαζόμαστε να μπει μπροστά για να αναπτύξουμε το επιχειρείν στην περιοχή μας! Οργανωτικό, μεθοδικό, τολμηρό, ανοιχτόμυαλο, δυναμικό, εφευρετικό! Και χάρηκα πολύ όταν είδα ότι πήρε την απόφαση να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ξέρω ότι έχει πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες για τον κλάδο μας, την κτηνοτροφία, τον πρωτογενή τομέα ευρύτερα και συνολικά για την περιοχή μας, τα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια.

Ας του δώσουμε μαζί με τους συνεργάτες του την ευκαιρία να τις υλοποιήσει.

*Ο Σάκης Βραχλιώτης είναι επιχειρηματίας και ζει στα Καλάβρυτα