RGC 2022 – Εξαγγελίες Χατζηδάκη: Επανάσταση στον χώρο της εργασίας – Τι είπε για τις συντάξεις
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου, που έχει στόχο την καταγραφή με ψηφιακό τρόπο των πραγματικών ωρών απασχόλησης των εργαζομένων.
Την επέκταση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, από το καλοκαίρι του 2023, και στους κλάδους της βιομηχανίας, των υπηρεσιών σεκιούριτι, της εστίασης και του τουρισμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου RGC 2022.
Το μέτρο, που έχει στόχο την καταγραφή με ψηφιακό τρόπο των πραγματικών ωρών απασχόλησης των εργαζομένων, μπαίνει από αυτό το καλοκαίρι σε εφαρμογή στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο ως μια πραγματική επανάσταση στον χώρο της εργασίας, που είναι γεγονός ότι θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όσους εργοδότες συνηθίζουν να λειτουργούν με αθέμιτους όρους ανταγωνισμού, ειδικά σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, όπως ο επισιτιστικός κλάδος. Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα πέρασε από την 22η στην 9η θέση στην ΕΕ, πάνω από την Πορτογαλία, με μια συνολική αύξηση 11%. Ουσιαστικά, η Ελλάδα έγινε χώρα μοντέλο για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού σε όλη την ΕΕ, είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αν πρόκειται να επιστρέψουν στην διαπραγμάτευση μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι παρά τα όσα λέγονται, στην πραγματικότητα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και οι κριτικές που ασκούνται από κάθε πλευρά δεν αντανακλούν στην πραγματικότητα. «Λυπάμαι που χαλάω το πάρτι των μεν και των δε, αλλά στην Ελλάδα δεν υφίσταται καμία εφαρμογή απελευθέρωσης των διαπραγματεύσεων», είπε.
Ο κ. Χατζηδάκης χαμήλωσε και τον πήχη στο θέμα των κενών θέσεων εργασίας, που όπως λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αντιμετωπίζουν με οξύ τρόπο αυτό το καλοκαίρι. «Τους ζητήσαμε να δηλώσουν πόσες θέσεις έχουν κενές, για να κάνουμε «πάντρεμα» με τις θέσεις που προσφέρει η ΔΥΠΕ (πρώην ΟΑΕΔ) και μέχρι αυτή την ώρα οι θέσεις που μας έχουν φέρει είναι πολύ λιγότερες» είπε.
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμα ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο οικιστικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους οικονομικά αδύναμους εργαζόμενους, αλλά κυρίως στα νέα ζευγάρια, συνδέοντας το θέμα και με το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Τι εξήγγειλε για τις συντάξεις
Στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που αφορά στις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης έκανε εξίσου σημαντικές ανακοινώσεις. Εξήγγειλε το ξεπάγωμα των συντάξεων μέσα στο 2023, με αυξήσεις που τις «φωτογράφισε». Ο τύπος που θα εφαρμοστεί αφορά την αύξηση του τιμαρίθμου και του ΑΕΠ, δια δύο.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί συνταξιούχοι είχαν δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους. Από το 7% του νόμου Βρούτση, μέχρι την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ακόμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι όμως, πήραν δύο έκτακτα βοηθήματα, ενώ όσοι θα μείνουν εκτός των επικείμενων αυξήσεων, θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα, μέχρι να «ροκανιστεί» η προσωπική διαφορά.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε μια μεγάλη αντεπίθεση μέσα στο καλοκαίρι για να εκμηδενιστούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Oπως είπε, από το 2021 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 150.000 και σήμερα έχουν μειωθεί στις 60.000. Με το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις επικουρικές συντάξεις, ώστε το σύστημα να αποκτήσει μια ισορροπία.
Ο υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια που έγινε, απέφερε μια αύξηση 83% στις αποφάσεις συνταξιοδότησης και αυτό έγινε με τους ίδιους εργαζόμενους. Αυτό που άλλαξε ήταν η μεθοδολογία και ο τρόπος διοίκησης, είπε, απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί από τους συνδικαλιστές για την εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και την πρόσληψη ιδιωτών μάνατζερ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News