RGC – Η Καινοτομία ως Εθνική Προτεραιότητα: Σύνδεση Εκπαίδευσης, Τεχνολογίας και Παραγωγής
Η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε κενό. Απαιτούν ένα οικοσύστημα που ξεκινά από την εκπαίδευση και καταλήγει στην παραγωγή, με κοινό παρονομαστή τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητα

Η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε κενό. Απαιτούν ένα οικοσύστημα που ξεκινά από την εκπαίδευση και καταλήγει στην παραγωγή, με κοινό παρονομαστή τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της άκρως ουσιαστικής συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Regional Growth Conference στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με συντονιστή τον καθηγητή Δημήτρη Μούρτζη.
Εκσυγχρονισμός σπουδών και αξιοποίηση τεχνολογίας από τις πρώτες βαθμίδες
Το κοινό συμπέρασμα των ομιλητών ήταν πως η χώρα χρειάζεται εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών και συστηματική εξοικείωση των μαθητών με την τεχνολογία ήδη από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Όπως υπογραμμίστηκε, το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας συνεχίζει να τροφοδοτεί ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, γεγονός που αποδυναμώνει τη δυνατότητα της χώρας να παράγει προστιθέμενη αξία εντός των συνόρων της.
Δημόσιο και καινοτομία: Η ψηφιοποίηση ως εργαλείο χρηστής διοίκησης
Ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης του κράτους, που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας:
«Η ψηφιοποίηση μάς εξασφαλίζει χρηστή διοίκηση και αποτελεσματικότητα. Η καινοτομία μάς δίνει λύσεις ακόμα και για τη διαφθορά».
Έφερε ως παράδειγμα το πληροφοριακό σύστημα που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Πατρών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την Ιθαγένεια, το οποίο επεκτείνεται πλέον και στο Ληξιαρχείο Αθηνών.
Τα Πανεπιστήμια ως αφετηρία για εφαρμοσμένη καινοτομία
Ο Θεόδωρος Ματίκας, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε πως η καινοτομία προϋποθέτει τόλμη και στήριξη από το κράτος:
«Το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι δεν τολμούν να μεταφράσουν τη γνώση τους σε προϊόν. Το κράτος οφείλει να τους στηρίξει. Και φυσικά, τα προγράμματα σπουδών πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σπύρος Συρμακέσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σημείωσε πως τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ενσωμάτωση νέων δεξιοτήτων στα προγράμματα σπουδών:
«Οι δεξιότητες που εντοπίσαμε το 2021, θα μπουν στο πρόγραμμα σπουδών το 2023 ή 2024. Χρειαζόμαστε ευελιξία και διασύνδεση με την αγορά. Προσπαθούμε να χτίσουμε στον άξονα Δυτικής Ελλάδας ένα οικοσύστημα όπου η γνώση εφαρμόζεται στη βιομηχανία».
Καινοτομία: Ο δρόμος προς την οικονομική ανεξαρτησία
Ο Νικόλαος Μυλωνάς, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και σύμβουλος του Κέντρου «Αρχιμήδης», έδωσε διεθνή διάσταση στη συζήτηση:
«Η Δανία δεν χρειάστηκε να δανειστεί πέρυσι, χάρη στο φάρμακο Ozempic. Αυτό επιτεύχθηκε από τη σύνδεση έρευνας, τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού. Εμείς ξεκινήσαμε αργά. Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία, όχι θεωρητικά, αλλά με σχέδιο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: «Ραλίστας» οδηγός σε κόντρες, προσέκρουσε σε ΙΧ
Φθινοπωρινός ο καιρός σήμερα 12/5 με βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση
Σεισμός «ξύπνησε» την Κρήτη, που εντοπίζεται το επίκεντρο
Παράταση για τον Κοινωνικό Τουρισμό: Επιπλέον ευκαιρία για δωρεάν διακοπές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News