RGC: Κορυφαία η Ελλάδα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ψηφιακών Καινοτομιών στην Άμυνα

Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα αυτόνομης λήψης αποφάσεων, η κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα οχήματα (drones) και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data), που επηρεάζουν τη στρατηγική και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων, βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας του «Δημόκριτου», αλλά και ελληνικών startups, που κατακτούν τη διεθνή αγορά.

RGC

Η επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ψηφιακών Καινοτομιών στην Άμυνα αποτέλεσε αντικείμενο θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα αυτόνομης λήψης αποφάσεων, η κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα οχήματα (drones) και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data), που επηρεάζουν τη στρατηγική και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων, βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας του «Δημόκριτου», αλλά και ελληνικών startups, που κατακτούν τη διεθνή αγορά.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, υπάρχουν 350 ερευνητές AI στο ίδρυμα, που διαθέτει το πρώτο στην Ελλάδα Ινστιτούτο για τη κβαντική υπολογιστική. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η Εθνική Στρατηγική για τη κβαντική υπολογιστική, με το «εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης» PHAROS και με τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στα headquarters του Λαυρίου.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Νούνεσης, χαρακτήρισε ως «μεγάλο στοίχημα» και ανάγκη τη διάχυση της ΑΙ στην κοινωνία, ενώ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει επιλέξει το «Δημόκριτος» για το σχέδιο DIANA, που αφορά τους ευρωπαϊκούς επιταχυντές καινοτομίας για τεχνολογίες διττής χρήσεως. «Δημιουργούμε πλούτο από την καινοτομία, στόχος μας είναι να είμαστε εκεί για τις εταιρείες, προσφέροντας εργαλεία και δικτύωση», κατέληξε ο κ. Νούνεσης.

Μία από τις εταιρίες, που επελέγη για το πρόγραμμα DIANA, ανάμεσα σε 2.600 εταιρείες, που έκαναν αίτηση, από όλες τις χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, είναι η Raymetrics S.A. Ο ε.α. Ταξίαρχος, Διευθυντής του Τομέα Άμυνας της Raymetrics S.A., Αλέξανδρος Καπετανάκης, επεσήμανε πως η εταιρία, είναι φέτος η μοναδική ελληνική εταιρία με αναγνώριση «Coherent Doppler», μια προηγμένη τεχνολογία για ανίχνευση και παρακολούθηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV.

«Με την αρωγή του, ο Δημόκριτος, το Cluster της Ελλάδος, μας καθοδηγεί να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», τόνισε ο κ. Καπετανάκης. Ανέφερε μάλιστα ακόμη μία παγκόσμια επιτυχία της εταιρείας στον τομέα της επιτήρησης συνόρων και αναγνώρισης μεμονωμένων ή σμήνους UAVs, καθώς υπεγράφη πρόσφατα στο Αμπού Ντάμπι, συνεργασία, μέσω της γαλλικής KEY Technologies, για την επιτήρηση των συνόρων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, τα προϊόντα της Raymetrics παρουσιάστηκαν σε 50 εταιρίες, στο πλαίσιο έκθεσης στη Σεούλ. «Η μόνη πρόκληση είναι το hacking στο σύστημα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ηθική», υπογράμμισε ο κ. Καπετανάκης.

Τέλος, ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Realiscape, Σπύρος Αγοργιανίτης, σημείωσε πως τα τελευταία 10 χρόνια στον τομέα της Άμυνας, «τα πάντα είναι προσομοίωση εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο». Όπως ανέφερε, προϊόντα της εταιρείας αγοράζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία, τα Τεθωρακισμένα και το Πεζικό. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1989 με imaging υψηλών αναλύσεων. Αναφερόμενος στο ρόλο του ΑΙ στο μέλλον είπε πως «πρέπει να υπάρχει ένα framework, που να βοηθάει, να μην είναι τείχος», καθώς όπως εξήγησε «δεν μπορούμε να φράξουμε το ΑΙ».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου.

 

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών