RGC: Κούλογλου, Χρυσομάλλης και Σιάκας για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρώπης
Η κουβέντα περιστράφηκε στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση φαινόμενα έλλειψης κράτους δικαίου, επεμβάσεων στη δικαιοσύνη και τον έλεγχο των ΜΜΕ και της ελευθερίας έκφρασης.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση με θέμα «Η Δημοκρατία και το Μέλλον της Ευρώπης» που έγινε στο πλαίσιο της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Η κουβέντα περιστράφηκε στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση φαινόμενα έλλειψης κράτους δικαίου, επεμβάσεων στη δικαιοσύνη και τον έλεγχο των ΜΜΕ και της ελευθερίας έκφρασης.
Οι κυριότερες τοποθετήσεις των ομιλητών είχαν ως εξής:
Στέλιος Κούλογλου (πρώην Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος, διευθυντής tvxs.gr): «Η Δημοκρατία στην Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά. Από τη μια ο πόλεμος στην Ουκρανία και από την άλλη η άνοδος της Ακροδεξιάς. Αντιμετωπίζουμε θέματα στο κράτος δικαίου, σε χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως σε Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και σε χώρες Βαλκανίων, ενώ έχουμε πρόβλημα και στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ, στη διαφάνεια και στην ελευθερία έκφρασης. Οι κοινωνικές ανισότητες οδηγούν στην Ακροδεξιά ή στη μη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες».
Μιχάλης Χρυσομάλλης (καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου ΔΠΘ): «Θυμάστε πόσο μελάνι είχε χυθεί για το δημοκρατικό έλλειμμα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Θα περίμενε κανείς ότι το ζήτημα της δημοκρατίας στην ΕΕ έχει πάει στην άκρη και ότι τα θέματα λύθηκαν. Ωστόσο το θέμα της δημοκρατίας συζητείται ξανά έντονα. Καταρχήν, σε επίπεδο μελών-κρατών, όπου από το 2012 και μετά μιλάμε για την οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Την περίοδο των μνημονίων είδαμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν για θέματα των χωρών. Τέτοιες καταστάσεις φουντώνουν τις ακραίες αντισυστημικές φωνές και τον λαϊκισμό. Η Ενωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει. Την ευθύνη για μένα έχουν τα κράτη-μέλη, όχι η Ενωση».
Γεώργιος Σιάκας (επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς ΔΠΘ): «Η δημοκρατία ως διαδικασία περιλαμβάνει ψηφοφόρους και εκλογείς, την ατζέντα των κομμάτων, κλπ. Η δημοκρατία ως αποτέλεσμα είναι το τι παράγει. Αν υπάρχουν θεσμοί λογοδοσίας και θεσμοί διαφάνειας. Σε όλα αυτά επιδρούν δυο αντίρροπες δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά έρχεται από πάνω, από την ελίτ και η ζήτηση από τα κάτω, από τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας. Οι κοινωνίες από τα κάτω διεκδικούν άλλα πράγματα σε σχέση με τα από τα πάνω. Ο κυνισμός και η απάθεια της κοινωνίας οδηγούν σε προβλήματα, όπως η έλλειψη συμμετοχής, το μειωμένο κοινωνικό κεφάλαιο και τα αντισυστημικά φαινόμενα, που ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε»
Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Χρήστος N. Κώνστας (NewMoney.gr, Banks.com.gr, TO XPHMA).
Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής. Το Συνέδριο είναι διήμερο και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://rgcpamth.gr/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News