RGC: Ο δρόμος από την έρευνα και την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα

RGC

Το πώς η καινοτομία μετατρέπεται σε τεχνολογική εξέλιξη και επιχειρηματικότητα συζήτησαν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο: «Καινοτομία και Τεχνολογική Εξέλιξη», που πραγματοποιήθηκε στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Στη σημασία της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αναφέρθηκε ο Αντιπρύτανης Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεόδωρος Ματίκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Το brain drain είναι υπαρκτό γιατί τα πανεπιστήμια έχουν να δουν χρηματοδότηση εδώ και τρία χρόνια». Όπως είπε: «οι ερευνητές μένουν χωρίς χρήματα και φεύγουν στο εξωτερικό. Έλληνες βρίσκονται πίσω από πολλές εταιρείες με πατέντες στο εξωτερικό. Η χρηματοδότηση είναι το αίμα που συντηρεί την καρδιά της καινοτομίας».

Παρατήρησε, επίσης, ότι στην Ελλάδα είναι λίγοι οι νέοι ερευνητές που τολμούν να πάρουν τις καινοτόμες ιδέες από τα εργαστήρια και να τις μεταφράσουν σε επιχείρηση, όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, μίλησε για την αυτοκριτική που πρέπει να κάνουν τα πανεπιστήμια σε ότι αφορά στα προγράμματα σπουδών, που πολλά τα χαρακτήρισε «παρωχημένα» και επεσήμανε την ανάγκη να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Την πεποίθησή του ότι οι πατέντες στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σπύρος Συρμακέσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι πατέντες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα γιατί αποτελούν κομμάτι της αξιολόγησης των νέων συναδέλφων και της εξέλιξης των παλαιών συναδέλφων. Όλοι καλούνται να υπηρετήσουν την ανάπτυξη με εφαρμοσμένη έρευνα».

Παράλληλα, μίλησε για τη γραφειοκρατία που εμποδίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια να επικαιροποιήσουν τα προγράμματα σπουδών τους και να «πιάσουν τον παλμό των εξελίξεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ». «Σε αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα από την γραφειοκρατία» είπε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα μίας σχολής.

«Καινοτομία χωρίς τεχνολογία δεν υπάρχει, πρέπει να μιλάμε για τεχνολογική καινοτομία πλέον» ξεκαθάρισε ο Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στο Κέντρο «Αρχιμήδης» του Ε.Κ.Π.Α., Νικόλαος Μυλωνάς, ενώ προσέθεσε ότι για την έρευνα απαιτούνται πλέον και μεγάλα υπολογιστικά συστήματα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι: «Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε τελευταίοι από όλη την Ευρώπη να μιλάμε για επιχειρηματικότητα και καινοτομία», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Στα πανεπιστήμια ήταν πολύ δύσκολο να φέρουμε έναν επιχειρηματία να μιλήσει στους φοιτητές μας».

«Είμαστε σε στάδιο που μπορούμε να τρέξουμε αλλά είναι ελάχιστο το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνεται για έρευνα και καινοτομία – και μάλιστα σε αυτές τις επενδύσεις συγκαταλέγονται και τα κτίρια», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Στο τέλος της τοποθέτησής του επεσήμανε την ανάγκη για συνεχή χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, «ώστε οι ερευνητές που κάνουν εμπορικά αξιοποιήσιμη καινοτομία να έχουν συνέχεια στην χρηματοδότηση». Ανέφερε επίσης ότι μέχρι πρόσφατα τα πανεπιστήμια δεν διέθεταν γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας για να προστατεύσουν και να προωθήσουν την καινοτομία.

«Η κυβέρνηση βλέπει ως εταίρο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ζητά τη βοήθειά τους για να την οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης», είπε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας. Παράλληλα, τόνισε ότι: «Ως Ευρώπη αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις, όπως η γραφειοκρατία. Χρειαζόμαστε ισχυρή συνεργασία κοινωνίας, πανεπιστημίων, κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε επίσης ότι από την Ελλάδα λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι εφαρμοσμένοι μηχανικοί, γεγονός που απέδωσε στην κατάργηση των ΤΕΙ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της μελλοντικής γενιάς».

Τέλος, σε μία από τις παρεμβάσεις του ο συντονιστής του πάνελ καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Μούρτζης επεσήμανε το έλλειμμα σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης αντίστοιχων σχολών κατάρτισης όπως υπάρχουν στο εξωτερικό.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με knowledge partner το Patras IQ και τη συντόνισε ο Δημήτρης Μούρτζης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών