RGC – Tσακόγλου: Τα επιδόματα δε μειώνουν τις περιφερειακές ανισότητες

Οι εκάστοτε κρατικές παροχές, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, μειώνουν σχετικά, με το πέρασμα των ετών, τη φτώχεια.

RGC ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου,

Η περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα τέθηκε χθες στο επίκεντρο συνεδρίας του 11ου RGC 2023 που έδωσε την ευκαιρία προβληματισμού για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας, την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Την αρχή στη συζήτηση που αφορά στην περιφερειακή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα έκανε ο οικονομολόγος, Αλέξανδρος Καρακίτσιος, αναφερόμενος στα μετρήσιμα αποτελέσματα μεταξύ των περιφερειών για το διάστημα 2017-2020. Ο ίδιος τόνισε πως τα μέτρα δημόσιας πολιτικής μετρίασαν τη μείωση των εισοδημάτων στις συνθήκες της πανδημίας, οι επιπτώσεις της οποίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό όλα τα κοινωνικά στρώματα.

RGC

Από πλευράς του ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έκανε μια αναδρομή στις ανισότητες που κυριαρχούν από το 1974 στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι οι εκάστοτε κρατικές παροχές, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, μειώνουν σχετικά, με το πέρασμα των ετών, τη φτώχεια, σε συνδυασμό μάλιστα, με τα εισοδήματα των ανθρώπων που παραμένουν αμείωτα, όπως αυτά των συνταξιούχων ή των δημοσιών υπαλλήλων.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες περιφερειακές ανισότητες χρειάζονται σωστή πολιτική για να αντιμετωπιστούν. Η λογική των επιδομάτων είτε αυτά είναι κατηγορικά είτε προνοιακά μπορούν να αποφέρουν καρπούς όταν δε δίνονται συνεχόμενα αλλά λειτουργούν ως εναρκτήριο λάκτισμα για την επερχόμενη πρόοδο, δεν μπορούν από μόνα τους να μειώσουν τις περιφερειακές ανισότητες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαραλάμπος Μπονάνος, παρουσίασε επιγραμματικά τις δράσεις της περιφέρειας υπογραμμίζοντας ότι η δοκιμασία της πανδημίας ήταν μεν πολύ σκληρή, αλλά «επιδείξαμε ισχυρά αντανακλαστικά. Δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του και δεν αφήσαμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Εκανε εκτενή αναφορά στην αλματώδη πρόοδο που έχει σημειώσει η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ενδεικτικά έργα μεγάλης εθνικής σημασίας, ύψους 208 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκαν όπως οι υποδομές αλλά και οι δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Με σύνθημα «αλλάζουμε, κοιτάζουμε μπροστά,στοχεύοντας σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό» όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας εργάζεται πυρετωδώς. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ενταξης Δυτικής Ελλάδας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας στοχεύει στη διαμόρφωση και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών ανακούφισης από τις συνέπειες της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης με στόχο να καλύψει τις ανάγκες στα άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης πόρων (διατροφή, στέγαση, υγιεινή, θέρμανση κ.λπ.), στα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που απειλούνται ή έχουν εγκλωβισθεί σε καταστάσεις αποκλεισμού.

Κλείνοντας ο κ. Μπονάνος τόνισε τον πριονισμένο ρόλο των περιφερειών. «Σε αυτή τη χώρα δεν καταφέραμε ποτέ να έχουμε περιφερειακή διακυβέρνηση. Να έχουν οι περιφέρειες αρμοδιότητες και πόρους και να μην είναι εξαρτώμενες από την κεντρική διοίκηση».

Τέλος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λαργκόρβας, αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει και αναδεικνύουν τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία οι δύσκολοι περίοδοι που απανωτά έχει βιώσει η χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτών θα πρέπει να αξιοποιούνται και πάνω σε αυτά να διαμορφώνονται οι κοινωνικές πολιτικές της επόμενης μέρας.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο δημοσιογράφος, διευθυντής Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Ιωάννης Παπαγεωργίου.