Ρωσία: Σταμάτησε τις εξαγωγές ρεύματος στη Φιλανδία – Τι αναφέρει το Ελσίνκι

Διέκοψε η Ρωσία την εξαγωγή ρεύματος στην Φιλανδία, μετά από ανακοίνωση  ρωσικού παρόχου, όπως δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ρωσία

Στάματησε την παροχή ρεύματος μέσω εξαγωγών της η Ρωσία στην χώρα της Φιλανδία, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο, μετά από ανακοίνωση  ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Πρώτη συζήτηση σήμερα στο ΝΑΤΟ για την Φινλανδία

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την δρομολογούμενη ένταξη της Φινλανδίας αλλά και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας σήμερα στο Βερολίνο θα γίνει μία πρώτη σοβαρή συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Σκανδιναβία, κάτι που αν και αναμενόμενο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει τις σφοδρές της Μόσχας.

Σε συνέχεια των απειλών που έχουν εκτοξεύσει τις τελευταίες ημέρες Ρώσοι αξιωματούχοι, το Κρεμλίνοσε μία μάταιη μάλλον προσπάθεια να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, διέκοψε από σήμερα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η κυβέρνηση της οποίας έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή τρόπο τις διαθέσεις της, έχοντας και τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπέρ αυτή της προοπτικής.

Η Μόσχα διαμηνύσει ότι θεωρεί την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως μία εχθρική κίνηση και πως εδάφη της χώρας αυτής που φιλοξενούν στρατεύματα της Συμμαχίας θα θεωρούνται στόχοι και μπορεί να χτυπηθούν από τη Ρωσία.

Αν και οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να έχει και τέτοια ισχύ, οι συνεχείς απειλές ανησυχούν τους πάντες, ειδικά όταν περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τη Δύση ότι υπάρχει πλέον ο κίνδυνος για μία ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε και χθες Παρασκευή να χαρακτηρίζει ως ξεκάθαρη απειλή για τη Ρωσία την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Με τη Μόσχα να απειλεί ευθέως το Ελσίνκι, η φινλανδική κυβέρνηση αντέδρασε το βράδυ της Παρασκευής με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην απόφασή της για ένταξη στη Συμμαχία.

«Είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, διαμηνύοντας προς τη Ρωσία ότι «η Φινλανδία είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης».

Όπως έγινε γνωστό άλλωστε το Ελσίνκι διαθέτει 500 υπόγεια καταφύγια τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και 900.000 κάτοικοι – η πόλη έχει 600.000!

Για τις απειλές της Ρωσίας και πώς το ΝΑΤΟ θα παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας στις δύο χώρες κατά το μεσοδιάστημα, που θα συζητείται η αίτηση ένταξής τους στη Συμμαχία, συζήτηση ο Τζο Μπάιντεν με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Στο Βερολίνο η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη πάντως. Κυρίως γιατί υπάρχουν οι ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο να αντιστραφεί η πορεία που έχει χαραχθεί. Σχεδόν όλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις που έκανε χθες, εκφράζοντας τη διαφωνία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, επιχειρεί ουσιαστικά ένα παζάρι για να κερδίσει για τη χώρα του ανταλλάγματα, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο η αμερικανική αντιπροσωπεία, όσο και οι ηγεσίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της συνόδου εντατικές επαφές με την τουρκική πλευρά, δηλαδή τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.