Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ, με ποια ομάδα έδωσε φιλικό

ΑΕΚ

Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια υπήρχε από το 1930, όμως σαν σήμερα, στις 3 Ιανουαρίου το 1962 εγκαινιάστηκε με τη μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι και το 2003, οπότε και γκρεμίστηκε.

 

Τότε παραδόθηκε προς χρήση ο χλοοτάπητας και το «πέταλο» προς την πλευρά του Αλσους, το οποίο συνέδεε τις δύο μεγάλες κερκίδες και η εγκατάσταση παίρνει εν πολλοίς τη μορφή με την οποία τη γνώρισαν οι νεότεροι, πριν από την κατασκευή της «σκεπαστής» εξέδρας, το 1979.

 

Στα εγκαίνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει την «Ενωση», η παγκοσμίου κλάσης Μπαρτσελόνα, με «αστέρια» τους Κότσις, Εβαρίστο, Περέδα, Σεγκάρα, Βιλαβέρδε, η οποία νίκησε εύκολα 6-0. Κορυφαίος από πλευράς ΑΕΚ ήταν ο Κώστας Νεστορίδης. Το ματς αποτέλεσε αθλητικό και κοσμικό γεγονός.

Ηρθαν ειδικά για το παιχνίδι, ο τότε διάδοχος του Ισπανικού θρόνου, Χουάν Κάρλος, η πριγκίπισσα της Ελλάδος, Σοφία που περίμενε και αυτή να γίνει βασίλισσα στο πλευρό του αγαπημένου της και 40.000 άνθρωποι που ξεκίνησαν από νωρίς για τη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ τον αγώνα παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 

Τα έργα είχαν αρχίσει από το 1955 και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1961 με την επίβλεψη και το καλό κουμάντο του τότε προέδρου Νίκου Γκούμα (το γήπεδο πήρε το όνομά του το 1991) και είχαν κοστίσει 1,5 δραχμές. Σχετικά με τα εγκαίνια, η φιλοξενία και η αποζημίωση της Μπαρτσελόνα κόστισαν 700.000, ενώ εισπράχθηκαν 1.418.000 δρχ. από τα 31.960 εισιτήρια του αγώνα! Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο.

Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

Οσο για τον κόσμο; Ο ένας πάνω στον άλλο για να δει μπάλα. Βλέπετε τότε δεν υπήρχε ακόμα τηλεόραση. Στην «Αθλητική Ηχώ» αναφέρεται: «Αν στους 40.000 (εισιτήρια) προστεθούν 5.000 ακόμη τζαμπατζήδες, τότε θα πρέπει να αναφέρει κανείς με θλίψη ότι έξω από το αχανές γήπεδο της ΑΕΚ έμειναν 10.000 φίλαθλοι γεμάτοι αγωνία στην αρχή και πίκρα στο τέλος, αφού δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια θέση στο μεγάλο πανηγύρι».

Κι αν μέχρι πρόσφατα που λειτουργούσε το γήπεδο οι γύρω δρόμοι γέμιζαν με αυτοκίνητα δημιουργώντας κομφούζιο φαντάζεστε τι έγινε τότε που οι δρόμοι ήταν ακόμα μικρότεροι! Οσο για το ματς δεν αντέχει σε κριτική. Η Μπάρτσα επικράτησε κατά κράτος κι ας μην είχε τότε την ομάδα μοντέλο που θαυμάζουμε σήμερα. Νίκησε με 6-0 αποδεικνύοντας ότι η απόσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου του 1962 από το ισπανικό ήταν και τότε πολύ μεγάλη.

 

Για τους Ισπανούς είχαν σκοράρει οι Περέδα 4′ 48′, Εβαρίστο 27′, Κότσις 38′, Τζενσάνα 46′, Ζάλντουα 65′.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Λάζλο Κουμπάλα, της μεγάλης δόξας της ομάδας που ανήκε, τότε, στο προπονητικό τιμ στον τύπο της εποχής. Τον αγώνα εκτός από τον πολύ κόσμο παρακολούθησαν και οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος και του Παναθηναϊκού, Ιωάννης Μοάτσος.

ΑΕΚ: Σεραφείδης (46′ Φακής) – Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης – Σκευοφύλαξ, Παπαποστόλου (46′ Πολύζος) – Γκούβας, Σταματιάδης, Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Αμπος (46′ Γκούβας).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Πεσούντο (46′ Σέλντραν) – Φόνσο (46′ Ρόντρι), Γκαράι (46′ Χενσάνα), Γκάρθια (46′ Ολιβέλια) – Βιλιαβάρδε (46′ Μαράνιον), Σεγκάρα (46′ Βέρχες) – Ζαλντούα, Κότσιτς , Εβαρίστο (46′ Μπενίτες), Περέδα, Βιθέντε.

ΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το «Νίκος Γκούμας» θα κατεδαφιστεί 41 χρόνια αργότερα και μετά από 19 χρόνια «ξηρασίας» και αφού ξεπεράστηκαν  πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, έγιναν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, της OPAP Arena. Μέσα από μια φαντασμαγορική και συγκινητική τελετή, οι φίλαθλοι της Ενωσης είχαν την τύχη να «γνωρίσουν» το νέο… σπίτι της ομάδας τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμα μια ιστορική στιγμή και ημερομηνία που θα μνημονεύουμε για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο χρόνο και έχει συνολική χωρητικότητα 31.100 θεατών που φτάνει τις 32.500 με τις σουίτες. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου με την ΑΕΚ να κερδίζει τον Ιωνικό με 4-1 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Το πλήρες ιδρυτικό όνομα του σταδίου είναι Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά». Το όνομα έχει αναφορές στους ιδρυτές της ΑΕΚ που ήταν είναι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας. Το έμβλημα της ΑΕΚ, ο δικέφαλος αετός, αποτελεί σύμβολο συνδεδεμένο με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τη βυζαντινή οικοσημολογία. Ο σχεδιασμός του γηπέδου έχει επιρροή από την βυζαντινή αρχιτεκτονική, κάτι το οποίο είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Οκτώβριο του 2013, τις πρώτες ημέρες δηλαδή που είχε γίνει δημοσίως γνωστό το σχέδιο του γηπέδου.

Η εμπορική ονομασία του γηπέδου είναι «OPAP Arena» κατόπιν εμπορικής συμφωνίας διάρκειας 5 ετών και έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μεταξύ της ΠΑΕ ΑΕΚ και του ΟΠΑΠ Α.Ε., με ισχύ από το 2022.