Σαουδική Αραβία: Φρίκη στις φυλακές για τις «ανυπάκουες γυναίκες»
Η οργάνωση ALQST κατέγραψε εκτενείς περιπτώσεις αμέλειας, κακομεταχείρισης, πείνας, έλλειψης υγιεινής και υπερβολικής χρήσης απομόνωσης. Πολλές γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για τον εφιάλτη «Dar al-Re’aya», ενώ έχουν καταγραφεί αυτοκτονίες και απόπειρες

Φρικιαστικές συνθήκες αποκαλύπτονται στις διαβόητες δομές «Dar al-Re’aya» – εκεί όπου ανήλικες και νεαρές γυναίκες φυλακίζονται απ’ τις ίδιες τους τις οικογένειες για λόγους… ανυπακοής. Οι αποκαλύψεις ήρθαν στη δημοσιότητα έπειτα από καταγγελίες γυναικών απ’ τη Σαουδική Αραβία.
Συγκεκριμένα γυναίκες στη Σαουδική Αραβία καταγγέλλουν ότι οδηγήθηκαν στα ιδρύματα επειδή αρνήθηκαν τη σεξουαλική κακοποίηση στο σπίτι. Εκεί, τις περίμεναν μαστίγωμα, απομόνωση και ψυχολογική βία έως ότου συμφωνήσουν να «συμφιλιωθούν» με τους κακοποιητές τους. Η οργάνωση ALQST κατέγραψε εκτενείς περιπτώσεις αμέλειας, κακομεταχείρισης, πείνας, έλλειψης υγιεινής και υπερβολικής χρήσης απομόνωσης. Πολλές γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για τον εφιάλτη «Dar al-Re’aya», ενώ έχουν καταγραφεί αυτοκτονίες και απόπειρες.
Η Sarah Al-Yahia, ακτιβίστρια για την κατάργηση αυτών των δομών, ανέφερε ότι ο πατέρας της την απειλούσε να τη στείλει εκεί αν δεν υπάκουες στη σεξουαλική του κακοποίηση: «Αν κακοποιηθείς ή μείνεις έγκυος από συγγενή σου, εσύ είσαι που πηγαίνει στο ίδρυμα για να προστατευτεί η φήμη της οικογένειάς σου».
Τα «σπίτια φροντίδας» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1960 με στόχο την «αποκατάσταση» κοριτσιών που είχαν διαπράξει παραπτώματα. Σήμερα όμως, αποτελούν χώρους κράτησης για κορίτσια που απλώς θεωρήθηκαν ανυπάκουα απ’ τον άνδρα-κηδεμόνα τους.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες: Επιθεωρήσεις παρθενιάς, σωματικές τιμωρίες…
Σύμφωνα με βίντεο από το 2017, γυναίκες φαίνονται να προσπαθούν να αυτοκτονήσουν πηδώντας από στέγες. Άλλη γυναίκα δήλωσε ότι «προτίμησε να πεθάνει παρά να πάει εκεί», καθώς «ήξερε τι συμβαίνει στις γυναίκες μέσα». Μαρτυρίες μιλούν για επιθεωρήσεις παρθενιάς, υπνωτικά χάπια, σωματικές τιμωρίες και χλευασμό απ’ τους φύλακες. Οι κρατούμενες δεν αποκαλούνται με τα ονόματά τους, αλλά με αριθμούς.
Μαρτυρίες πρώην κρατουμένων είναι συγκλονιστικές:
«Τρώγαμε χαλασμένο φαγητό. Όταν το ξερνούσαμε, μας ανάγκαζαν να το φάμε»
«Άφηναν άντρες να μπουν και να μας χτυπούν»
«Παιδιά 13 ετών δέχονταν ξύλο μπροστά μου»
Σε έκθεση του 2021, αναφέρεται ότι τα κορίτσια αναγκάζονται να στέκονται όρθια επί έξι ώρες για τιμωρία, ενώ οι αντιρρησίες δέχονται τακτικά μαστιγώματα και απομόνωση. Το 2016 υπήρχαν 233 γυναίκες σε επτά τέτοιες δομές. Το 2018, οι αρχές ανακοίνωσαν την ενοικίαση πέντε επιπλέον για να καλύψουν την «αύξηση» των περιστατικών – με αιτιολογία ακόμα και την παραβίαση του ΚΟΚ από γυναίκες που μόλις είχαν αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης.
Η αντίφαση με τα όσα δηλώνει η Σαουδική Αραβία
Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος άνδρας συγγενής να τις παραλάβει, οι γυναίκες μεταφέρονται σε παρόμοιες «φιλοξενούμενες δομές», όπου παραμένουν επ’ αόριστον. Αν φτάσουν τα 30 έτη, μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις, από τις οποίες επίσης δεν μπορούν να φύγουν χωρίς έγκριση ανδρικού κηδεμόνα.
Την ίδια ώρα που η Σαουδική Αραβία υπερηφανεύεται για την «ενδυνάμωση των γυναικών», καταγράφονται συστηματικές διώξεις εναντίον ακτιβιστριών, με την ελευθερία τους να εξαρτάται αποκλειστικά από έναν άντρα συγγενή. Και ακόμα και τότε, κάποιες σκοτώνονται απ’ τους κακοποιητές τους αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News