Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Πιο αισιόδοξοι σήμερα, εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες» ΒΙΝΤΕΟ

Επί τάπητος τα γεωλογικά δεδομένα, ο σχεδιασμός και τα μέτρα εν μέσω της έντονης σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες

 

Μητσοτάκης

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός για τους πολλαπλούς σεισμούς στη Σαντορίνη κι ευρύτερα στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης (05.02.25) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου επί τάπητος τίθενται όλα τα γεωλογικά δεδομένα και τα μέτρα πρόληψης ενόψει ενός σεισμού μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, με βάση το ακραίο σενάριο των σεισμολόγων.

Οι σεισμοί είναι συνεχόμενοι και από το βράδυ της Τρίτης. Ανά 5 με 10 λεπτά, η γη σείεται και μάλιστα λίγο πριν τη μία το μεσημέρι σημειώθηκε ακόμη μία δόνηση της τάξεως των 4,7 Ρίχτερ.

Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων σεισμών, πλέον μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Καταστήματα έχουν κλείσει, στα σχολεία έχουν μπει λουκέτο, και σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί πλέον υπάρχουν μόνο 4.000 κάτοικοι.

Αναλυτικότερα στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και από τα υπουργεία, ενώ θα παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα από 4 επιστήμονες, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, τον σεισμολόγο κ. Παπαζάχο, την ηφαιστειολόγο κ. Νομικού και τον καθηγητή Μηχανικής κ. Συνολάκη.

Η ενημέρωση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης για τη Σαντορίνης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την παρουσίαση που έκαναν και στη συνέχεια.
Πρώτα και πάνω από όλα η πολιτεία οφείλει να ακούει και εμπιστεύεται τους επιστήμονες, αυτό κάνουμε και τώρα.
Τρία διακριτά φαινόμενα, μία ηφαιστειακή δραστηριότητα, τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και το τρίτη και πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο στο ρήγμα της Ανύδρου. Δεν μπορεί κανείς να κάνει κάποια πρόβλεψη. Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξη. Χρειάζεται απόλυτη υπακοή στις κατευθύνσεις της πολιτικής προστασίας. Εχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Ολα τα σχέδια έχουν υλοποιηθεί. Δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού έχει κινητοποιηθεί σε όλα τα νησιά. Ετσι θα πορευτούμε. Ελπίζουμε πως θα πάμε καλύτερα και το φαινόμενο θα πάει προς εκτόνωση,
Εδώ και 5 χρόνια προσπαθούσε να περάσουμε μία κουλτούρα πολιτικής προστασίας.
Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει και το κάνει. Ολόκληρη η κοινωνία να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσης. Πρώτα και πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των ανθρώπων.
Οι πολίτες να είναι ψύχραιμοι, να συνεργάζονται με τις αρχές.

Κώστας Παπαζάχος

Τι συμβαίνει σε σχέση με το ηφαίστειο. Το 2011-2012 υπήρχε μία σεισμική δραστηριότητα. Το 2023 δεν είχαμε σεισμούς στην καλντέρα. Το 2024 ξαφνικά είχαμε τη γέννεση σεισμών στην Καλντέρα. Τον Σεπτέμβριο έγινα κάποιοι σεισμοί που έγιναν αισθητοί και ενημερώσαμε την πολιτεία.
Εχουμε σεισμούς ΒΑ από τη Σαντορίνη, ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου το απόγευμα και οι πιο μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν τις τελευταίες 2 ημέρες.
Ο σεισμογράφος στην Ανυδρο καταγράφει πολλούς σεισμούς.
Οι πιο μικροί σεισμοί ξεκίνησαν κοντά στη Σαντορίνη.
Μπορεί να υπάρξει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά φαίνεται πως πάμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο. Καλύτερο το σενάριο σεισμικότητας.

Σύμφωνα με το iefimerida, υπενθυμίζεται ότι χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), ανέφερε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τι υποστήριξε στην απολογία του ο 60χρονος γιατρός, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, η στάση του Ιατρικού Συλλόγου

Αχαΐα: «Εκτροχιάστηκε» πάλι το τρένο, νέα παράταση για τον Οδοντωτό

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Δέκα δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ μέσα σε μία ώρα – «Υπαρκτό το σενάριο για 6 Ρίχτερ»

Τέμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση, οι τρεις φάσεις της φωτιάς ΦΩΤΟ

Το αμφιλεγόμενο όραμα του Τραμπ: «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής η Γάζα»