Σκληρά μέτρα και lockdown στην Ευρώπη παραμονές των γιορτών

Η μία μετά την άλλη χώρες στην Ευρώπη προσπαθούν να φρενάρουν την έξαρση των μολύνσεων με διάφορα μέτρα, από καθολικό lockdown μέχρι περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

eras

Με τα κρούσματα της Covid-19 να εκτοξεύονται ξανά στην Ευρώπη καθώς η άφιξη του χειμώνα ευνοεί την εξάπλωση του κορονοϊού η μία μετά την άλλη χώρες προσπαθούν να φρενάρουν την έξαρση των μολύνσεων με διάφορα μέτρα, από καθολικό lockdown μέχρι περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και ώθηση στις εμβολιαστικές εκστρατείες.

Περίπου έξι στους δέκα πολίτες της δυτικής Ευρώπης είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά μόνον το μισό ποσοστό (γύρω στο 30%) έχουν κάνει το εμβόλιο σε χώρες του ανατολικού τμήματος της Γηραιάς Ηπείρου, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει φόβους ότι η πανδημία μπορεί μέχρι την άνοιξη να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των θανάτων.

Αυστρία

Από τη Δευτέρα έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Αυστρία νέο καθολικό lockdown 20 ημερών – τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε δέκα μέρες – που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν επιτρέπεται να ξεμυτίζουν από τα σπίτια τους παρά μόνον για να πάνε στις δουλειές τους, για να ψωνίσουν τα αναγκαία και να αθληθούν. Κι όλα αυτά παρά τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών το Σαββατοκύριακο κατά των περιοριστικών μέτρων.

Είχε προηγηθεί lockdown στους ανεμβολίαστους με τον καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ να εξαπολύει φραστικά πυρά για την «ντροπιαστικά χαμηλή» εμβολιαστική κάλυψη στην Αυστρία που αγγίζει στην παρούσα φάση το 64% του πληθυσμού, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, αλλά και κάτω από χώρες όπως η Ιταλία (73%) και η Γαλλία (69%) σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

 

Γερμανία

H απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ προανήγγειλε ουσιαστικά ένα νέο lockdown καθώς τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της επιδημίας της Covid-19. Βάσει χθεσινών στοιχείων πάνω από 30.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα – αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν προειδοποιώντας ότι «πιθανόν μέχρι τα τέλη του χειμώνα – αυτό ακούγεται κυνικό – σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός. Αλλά έτσι είναι».

 

Iταλία

Αυστηρά μέτρα επανέρχονται σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, προκειμένου να ανακοπεί η φονική επέλαση της πανδημίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση της αυτόνομης βορειοανατολικής περιφέρειας ‘Ανω Αδίγη αποφάσισε την υιοθέτηση νέων μέτρων, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Έτσι, από αύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για τη χρήση των μέσων μεταφοράς. Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων που θυμίζουν μίνι lockdown, με κλείσιμο των εστιατορίων και των καφετεριών στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Παράλληλα, ενόψει των γιορτών, η κυβέρνηση της Ιταλίας αυστηροποίησε το σύστημα των πράσινων πάσων: οι Αρχές μπορούν να σταματούν τρένα για να ελέγχουν κατά πόσον επιβάτες έχουν συμπτώματα της Covid-19, ενώ όλοι οι οδηγοί ταξί καλούνται να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή φυσικής ανοσίας και μπορούν να μεταφέρουν μόνον δύο επιβάτες.

 

Κύπρος

Έτοιμη να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα είναι και η Κύπρος μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για απαγόρευση διεξαγωγής χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, rapid test σε όλον τον πληθυσμό σε περιοχές που εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού ιστορικού και μια σειρά άλλων μέτρων.

 

Βέλγιο

Παρά τις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση του Βελγίου εισήγαγε λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων αυστηρότερα μέτρα με τηλεργασία για τους εργαζομένους τουλάχιστον τέσσερις μέρες την εβδομάδα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφους, μέσα μαζικής μεταφοράς και υπαίθριες εκδηλώσεις. Μέχρι τώρα οι κάτοχοι υγειονομικών πάσων επιτρεπόταν να βγάζουν τις μάσκες σε κλειστούς χώρους. Τα πάσα αυτά θα χρησιμοποιούνται πλέον και στις χριστουγεννιάτικες αγορές, εκδηλώσεις με πάνω από 50 άτομα σε κλειστούς χώρους και 100 σε εξωτερικούς, ενώ ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη Γάνδη.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό» οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 -11 ετών σε εθελοντική βάση την ώρα που οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξάνονται κατά 30%την εβδομάδα κι έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, ενώ τα κρούσματα καλπάζουν με πάνω από 10.000 να καταγράφονται ημερησίως την περασμένη εβδομάδα.

 

Λετονία

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επανέφερε σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα εν μέσω νέου κύματος μολύνσεων ήταν η Λετονία με ένα lockdown διάρκειας ενός μηνός στις 21 Οκτωβρίου. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα της Βαλτικής είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της στην υφήλιο, σύμφωνα με τα αμερικανικά CDC, κάτι που ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς απέδωσε τότε στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (γύρω στο 61%).

Η κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα, επιτρέποντας μόνον σε εμβολιασμένους ή ιαθέντες την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ ισχύουν απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους – ακόμη και για βουλευτές, που δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν, ενώ περικόπτονται οι μισθοί τους.

 

Ολλανδία

Αντιδρώντας στην αύξηση των κρουσμάτων, που έχει εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς στη Γερμανία, η κυβέρνηση της Ολλανδίας επέβαλε στις 13 Νοεμβρίου μερικό lockdown, που αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες υποχρεώνοντας εστιατόρια και μπαρ να κατεβάζουν ρολά στις 20:00 τοπική ώρα. Οι συναθροίσεις στα σπίτια περιορίζονται στα τέσσερα άτομα, οι ερασιτεχνικοί και επαγγελματικοί αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και οι Αρχές συνιστούν τηλεργασία, εκτός «εντελώς αναπόφευκτων» περιπτώσεων. Η αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται μολονότι το 84% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, καθώς τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών αποδείχθηκαν «αδύναμος κρίκος».

Τα μέτρα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις, όπως το Ρότερνταμ και η Χάγη με την αστυνομία να συλλαμβάνει κάπου 145 άτομα το τελευταίο τριήμερο και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να καταδικάζει τα επεισόδια.

 

Tσεχία

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν τη Δευτέρα πορεία στην Πράγα κατά των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση της Τσεχίας για τους ανεμβολίαστους. Οι μολύνσεις έσπασαν νέο ρεκόρ για δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα πλησιάζοντας τις 23.000 την Παρασκευή, και η αναλογία εκτινάχθηκε στα 929 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες εφτά ημέρες.

Από τη Δευτέρα οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι στην Τσεχία δεν μπορούν πλέον να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού για να παραστούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, να πάνε σε μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια, μουσεία ή να χρησιμοποιούν ξενοδοχεία.

 

Γαλλία

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στη Γαλλία -μάλιστα προχθες διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ – με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν πάνω από 4.000 σχολεία – ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο οι μολύνσεις είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, κάτι που οι Αρχές αποδίδουν στην επιτυχία του «υγειονομικού πάσου», που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, στα εμβόλια, τη χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και την τήρηση του social distancing από τους πολίτες.

Η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της σύμβουλοι θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά είναι επαρκή προς το παρόν, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους δεν είναι αναγκαίο στη Γαλλία. Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου κάπου 75% του πληθυσμού των 67,4 εκατ. κατοίκων της Γαλλίας είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

 

Ιρλανδία

Την περασμένη εβδομάδα η Ιρλανδία ανακοίνωσε νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων για να φρενάρει την πανδημία καθώς τα κρούσματα έφθανα τα 4.300 ημερησίως. Εστιατόρια, κλαμπ και παμπ υποχρεούνται από τις 18 Νοεμβρίου να κλείνουν τα μεσάνυχτα , η κυβέρνηση συνιστά την τηλεργασία για όλους, εκτός από τις περιπτώσεις που η παρουσία τους στο χώρο εργασία τους είναι «υπεραναγκαία», ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής ανοσίας επεκτάθηκε και σε κινηματογράφους και θέατρα.

 

Σουηδία

Μια από τις λίγες χώρες που δεν επέβαλε lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαιτείται υγειονομικό πιστοποιητικό για την παρουσία σε εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Το πάσο αυτό, που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει αναρρώσει από την Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο ή έχει διαγνωστεί αρνητικός στον κορωνοϊό τις προηγούμενες 72 ώρες – χρησιμοποιείτο μέχρι τώρα μόνον για ταξίδια. Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανέτρεψε επίσης την απόφαση που είχε πάρει στις αρχές του μήνα να σταματήσει να υποχρεώνει τους πλήρως εμβολιασμένους σε διαγνωστικά τεστ. Αν και καταγράφει χαμηλό αριθμό κρουσμάτων η Σουηδία «δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

 

Σλοβακία

Από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι έχουν μπει σε lockdown στη Σλοβακία καθώς απαγορεύεται η πρόσβασή τους σε δημόσιες εκδηλώσεις ή συναθροίσεις, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα -πλην εκείνων που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης – ενώ υποχρεούνται να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε διαγνωστικό τεστ για να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.