Σοφία Βούλτεψη: «Οι Πατρινοί, παρά τις σκιές του παρελθόντος, δείχνουν ανθρωπιά»
Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική μιλά στην «Π» για το Προσφυγικό από την Ουκρανία, όπως και άλλες πτυχές της επικαιρότητας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία.
Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία δημιουργεί παρενέργειες στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, με τους χιλιάδες αμάχους να εγκατλείπουν τη χώρα τους και να δημιουργούν νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως επιτείνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και το Ασυλο γι΄ αυτό και στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να αντιληφθεί η ΕΕ την αξία της αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων, κάτι που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε εισπράξει από εταίρους της. Η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι τα 27 κράτη-μέλη ενεργοποίησαν για πρώτη φορά την Οδηγία για την Προσωρινή Προστασία.
Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρμόδια για την Ενταξη, Σοφία Βούλτεψη, απαντά στα σχετικά ερωτήματα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», όπως και άλλες πτυχές της επικαιρότητας.
Η Ελλάδα, έχοντας την βαριά και δυσάρεστη εμπειρία των προσφύγων και μεταναστών στη νησιωτική χώρα, κυρίως, πώς αντιμετωπίζει σήμερα το προσφυγικό ρεύμα από την Ουκρανία;
Πράγματι είμαστε χώρα με μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσφυγικές ροές, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι μόνο άμαχος πληθυσμός. Δεν έχουμε οικογένειες, αλλά μόνο γυναίκες με παιδιά, ηλικιωμένους και ανήμπορους, που έφυγαν για να γλιτώσουν τη νέα γενιά και τη ζωή τους. Εχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με τους πιο ευάλωτους κι από τους ευάλωτους. Με γυναίκες που έδωσαν τη δική τους μάχη, βγήκαν στον δικό τους πόλεμο για να σώσουν τα παιδιά τους. Είναι άνθρωποι πολύ τραυματισμένοι, έχουν πρόσφατη την φρίκη του πολέμου. Βρίσκονται εδώ, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται. Αγωνιούν για την τύχη των ανδρών τους, των αδελφών τους, των πατεράδων τους. Κι αυτό, που πρώτα και πάνω απ’ όλα χρειάζονται, είναι προστασία. Να νιώσουν μια ασφάλεια, όσο κάτι τέτοιο είναι δυνατό, καθώς βρίσκονται μακριά και δεν ξέρουν αν θα ξαναδούν τους δικούς τους ανθρώπους.
Η κυβέρνηση, με δεδομένη και τη γενικότερη στάση της σ’ αυτόν τον πόλεμο, σχεδιάζει κάποιο ιδιαίτερο πλαίσιο προστασίας και διαμονής στην Ελλάδα των προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη;
Είναι μια καινούργια κατάσταση και αναζητούμε καινούργιες λύσεις. Προς το παρόν, οι γυναίκες αυτές φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα και τους Διεθνείς Οργανισμούς, ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα, με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Θέλουν να επιστρέψουν, θέλουν να ξαναχτίσουν τη χώρα τους κι εμείς θα είμαστε κοντά τους σε όλες τις αποφάσεις τους. Θα τους συνδράμουμε με όλα τα μέσα, ασφαλώς εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001, που παρέχει προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικού εκτοπισμού με παράλληλη εξασφάλιση άδειας διαμονής, εργασίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Η Πάτρα και λόγω του λιμανιού της, έχει βιώσει πρώτη το προσφυγικό – λαθρομεταναστστικό ζήτημα. Πλέον η Ελλάδα έχει μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις;
Ναι. Τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, φυλάσσονται. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας. Το αποδείξαμε στον Εβρο, το αποδεικνύουμε καθημερινά. Παράλληλα, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρέχουμε προστασία, δείχνουμε το ανθρωπιστικό πρόσωπό μας. Η χώρα μας πρωτοπορεί στην προστασία των αδυνάμων και κυρίως των ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι επιτυχίες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πολλές. Είμαστε παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Και δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τη βοήθειά μας στα παιδιά, στα προσφυγόπουλα, από όπου και αν προέρχονται.
Ποιο είναι το προσωπικό σας μήνυμα προς τους Πατρινούς, που έχουν βιώσει αρνητικά το Προσφυγικό, σε ό,τι έχει να κάνει με την τωρινή έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον πληθυσμό της Ουκρανίας;
Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό αυτό το κύμα αλληλεγγύης και αγάπης. Και οι Πατρινοί αποδεικνύουν πως παρά τις σκιές του παρελθόντος, ξέρουν να δείχνουν την ανθρωπιά τους και να αγωνίζονται για τη σωτηρία των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πόλεις τους, για να σωθούν από τις βόμβες. Η Ενταξη, χαρτοφυλάκιο που ο πρωθυπουργός μού έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί, περιλαμβάνει πρώτα και πάνω απ’ όλα προστασία. Ωστόσο ελάχιστα θα καταφέρναμε αν δεν είχαμε στο πλευρό μας το λαό. Αλλά και την ουκρανική κοινότητα, ένα από τα πιο δραστήρια κομμάτια της οποίας ζει στην Πάτρα.
Θα θέλατε να στείλετε, επίσης, κάποιο επίκαιρο μήνυμα στην Τοπική Εκκλησία των Πατρών, με δεδομένο ότι λόγω του Αγίου Ανδρέα, υπάρχουν καταγεγραμμένοι ιδιαίτεροι δεσμοί με τη Ρωσική Εκκλησία;
Οι δεσμοί αυτοί είναι ακατάλυτοι. Η Ορθοδοξία ενώνει και διδάσκει την αγάπη και την αλληλεγγύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε τόσο με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, όσο και με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο, εκφράζοντας τη θλίψη και την αγωνία του για τον επιθετικό πόλεμο, υπογραμμίζοντας τους μακροχρόνιους και ακατάλυτους δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Κάνοντας έκκληση για αντίσταση στα πολεμικά σχέδια κοσμικών ηγετών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Πέραν της ανθρωπιστικής ομπρέλας, πώς απαντάτε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, για την άμεση αποστολή και στρατιωτικού υλικού στους Ουκρανούς;
Η Ελλάδα έπραξε το σωστό και το έπραξε έγκαιρα. Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για «ναι μεν, αλλά». Εχουμε μια εισβολή στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας από έναν κυνικό εισβολέα που καταστρέφει, σκοτώνει και ξεριζώνει ανθρώπους από την πατρίδα τους. Και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η Ελλάδα όφειλε να στείλει, με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το μήνυμα… πως καμιά αναθεωρητική δύναμη, που νοσταλγεί την επιστροφή σε ένα αυτοκρατορικό παρελθόν, δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν οπλισμό, ακόμη και οι πιο ουδέτερες, αλλά και Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αμφισημίας. Αλλά ούτε και την επιδιώκει, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδοχή του δίκαιου του ισχυροτέρου.
Πιστεύετε ότι η σημερινή διαχείριση της κρίσης, θα επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας;
Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Τοποθετηθήκαμε σαφώς απέναντι στον πόλεμο του Πούτιν. Οι σχέσεις των χωρών πρέπει να καθορίζονται από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Δεν στρεφόμαστε κατά του ρωσικού λαού, αλλά κατά των παράνομων ενεργειών της ηγεσίας του. Αργά ή γρήγορα, παρά τη λογοκρισία και την προπαγάνδα, ο ρωσικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Δυστυχώς, ο Πούτιν δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, καταστρέφει και τη Ρωσία. Δεν υπάρχει Ρώσος, που να μην συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία, μέσω συγγενών ή φίλων. Και ούτε οι Ρώσοι θέλουν να βλέπουν αυτήν την καταστροφή. Ούτε να υποδέχονται τα παιδιά τους σε φέρετρα, επειδή ο Πούτιν τα έστειλε να σκοτωθούν σ’ έναν παράλογο και επιθετικό πόλεμο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News