Σπάρταθλον: Ο Χ. Κατσιρόπουλος, οι Πατρινοί και η «Φλόγα»

Νικητής του αγώνα ήταν ο Φάνης Ζησιμόπουλος από το Αγρίνιο καλύπτοντας την απόσταση της ιστορικής διαδρομής Αθήνας- Σπάρτης σε 21:57.20

Σπάρταθλον

Για μια ακόμα χρονιά το Σπάρταθλον πρόσφερε σπουδαίες συγκινήσεις σε όλους όσοι συμμετείχαν, αλλά και όσοι το παρακολούθησαν.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ιστορικούς, αλλά και απαιτητικούς υπερμαραθώνιους παγκοσμίως που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο αναβιώνοντας τα βήματα του αρχαίου δρομέα Φειδιππίδη, που εστάλη πριν τη μάχη του Μαραθώνα στην Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια για τον πόλεμο κατά των Περσών.
Και φέτος, ο αγώνας είχε έντονο πατρινό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Από τους τρεις Πατρινούς που συμμετείχαν, τερμάτισαν οι Σωτήρης Μανουδάκης και Χρήστος Κατσιρόπουλος, ενώ λόγω τραυματισμού ο Μιχάλης Νικολόπουλος σταμάτησε στο 120ο χιλιόμετρο.
Η συμμετοχή του Κατσιρόπουλου έχοντας την υποστήριξη του Ανδρέα Κριπαρόπουλου (ο οποίος έχει λάβει μέρος στο Σπάρταθλον παλιότερα) είχε και συμβολική σημασία, καθώς οι δύο δρομείς ανήκουν σε ένα γκρουπ αθλητών, που προβάλλει το μήνυμα της του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».
Ενα ισχυρό μήνυμα προς όλους ότι οι δρομείς είναι μαχητές, αλλά τεράστιοι μαχητές είναι τα παιδιά και οι γονείς τους, που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να σταθούν όρθιοι.
«Η ομάδα δρομέων της Φλόγας ξεκίνησε αρχικά από την Αθήνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. Φοράμε το μπλουζάκι της Φλόγας και προβάλλουμε το μήνυμα ότι τα παιδιά είναι μαχητές και ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε το εγχείρημα. Μερικές φορές επισκεπτόμαστε τα νοσοκομεία και γενικά είναι μια σχέση αμφίδρομη, καθώς και η Φλόγα μας υποστηρίζει και είναι δίπλα μας», λέει ο Χρήστος Κατσιρόπουλος, ο οποίος μίλησε και για το Σπάρταθλον.
«Για μένα είναι ο πιο σκληρός υπερμαραθώνιος. Τον Σεπτέμβριο έχει πολλή ζέστη στην Ελλάδα, είναι πολύ αυστηρά τα όρια στους ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά και η άσφαλτος είναι ένα θέμα. Εγώ τρέχω από το 2004, όμως φέτος έλαβα για πρώτη φορά στο Σπάρταθλον».
Τι σκέφτεται ένας υπερμαραθωνοδρόμος όταν τρέχει; Πώς καταφέρνει να λειτουργήσει πνευματικά ώστε να φτάσει στον στόχο του; «Για μένα είναι ενδοσκόπηση, λύνω προβλήματα εκείνη την ώρα. Η λογική λέει να σταματήσεις γιατί δεν αντέχεις άλλο, γιατί έχουν ανοίξει τα πόδια σου, όμως η καρδιά λέει να συνεχίσεις. Είναι μια εξερεύνηση ορίων με τον εαυτό σου. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος συνέχεια και το πώς θα φτάσεις στον επόμενο σταθμό. Αν σκέφτεσαι άλλα πράγματα ή έχεις το νου σου στις φωτογραφίες, δεν θα τα καταφέρεις».
Νικητής του αγώνα ήταν ο Φάνης Ζησιμόπουλος από το Αγρίνιο καλύπτοντας την απόσταση της ιστορικής διαδρομής Αθήνας- Σπάρτης σε 21:57.20, ενώ παράλληλα ισοφάρισε ένα από τα ρεκόρ του Γιάννη Κούρου που είχε κάνει το 1986! Η τελευταία νίκη Ελληνα δρομέα στο Σπάρταθλον ήταν 23 χρόνια πριν, το 1998, από τον Κώστα Ρέππο.
Πίσω από τον Ζησιμόπουλο, ακολούθησαν, ο Ράντεκ Μπρούνερ από την Τσεχία (23:17:30), ο οποίος έχει τερματίσει τον επίπονο αγώνα και στις πέντε συμμετοχές του, ο συμπατριώτης του, Μίλαν Σούμνι (23:52:57), ο Ισπανός, Ιβάν Λόπεθ Πενιάλμπα, ο Λετονός, Μάτις Βακβαγκάρις, ο Τσέχος, Γίρι Χορτσίσκα και η νικήτρια στις γυναίκες, Ντιάνα Τζάβιτσα από την Αυστρία.
Από τις ελληνικές συμμετοχές την τριάδα ανδρών συμπλήρωσαν, ο συναθλητής του Ζησιμόπουλου, Γιώργος Γκάτσιος 24oς στη γενική κατάταξη και ακολούθησε ο Μανώλης Κωνσταντουλάκης 34oς στη γενική.
Και οι Ελληνίδες έδωσαν για ακόμη μια φορά το παρών τους στον αγώνα. Τρεις καλύτερες ήταν η Σταυρούλα Μπάκα, 80η στη γενική, η Μαρία Σταμούλη, 156η και η Ειρήνη Γιάννε 167η.