«Σπίτι Μου»: Εγκριση 370 δανείων στη Δυτική Ελλάδα

Επιτυχημένη κρίνεται η πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος με την Πάτρα και το Αγρίνιο να έχουν εγκεκριμένες αιτήσεις. Προσεχώς θα ανακοινωθεί η επέκταση για επιπλέον αιτήσεις.

Σπίτι

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και στην Πάτρα, για το στρεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου», που απευθύνεται σε νέα ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα νεαρής ηλικίας. Οσον αφορά στον όγκο των στεγαστικών δανείων, έως τώρα έχουν υποβληθεί 39.400 αιτήσεις, έχουν γίνει 23.496 προεγκρίσεις, ενώ ήδη 8.096 αιτήματα έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τις τράπεζες για εκταμίευση. Υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα έχουν χορηγηθεί 10.000 δάνεια σε νέους ως 39 ετών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ, από τα συνολικά 750 εκ. ευρώ του προγράμματος, έχουν ήδη δεσμευθεί 641.677.631 ευρώ. Το μέσο ύψος των εγκεκριμένων δανείων διαμορφώνεται σε 105.678 ευρώ και ο τύπος των νοικοκυριών που έχουν πάρει έγκριση είναι 59% έγγαμα ζευγάρια ή με σύμφωνο συμβίωσης, 34% άγαμοι και 7% μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο μεγαλύτερος όγκος των εγκεκριμένων δανείων αφορά τους Δήμους της Αθήνας με 665 και της Θεσσαλονίκης με 308, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Πάτρα με 213 εγκρίσεις. Πιο χαμηλά βρίσκεται ο Δήμος Αγρινίου με 98 εγκρίσεις δανείων, ο Πύργος με 30 και το Αίγιο με 29 στεγαστικά δάνεια.

ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ η πλατφόρμα «Σπίτι μου», αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις επόμενες ημέρες, για νέες αιτήσεις. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι πολύ δημοφιλές, γιατί επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η νέα φάση του προγράμματος θα έχει σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στο ελάχιστο εισόδημα. Στον προηγούμενο κύκλο το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να είχε δηλώσει στην εφορία ο υποψήφιος ανερχόταν στα 10.000 ευρώ.

Το ποσό δεν αλλάζει. Ωστόσο, σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα.

Στην παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωση του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς δικαιούχους απέξω.

Πέραν του κατώτατου εισοδήματος, υπάρχει και το ανώτατο ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.