Σπουδαίο φιλικό στη μνήμη του Ανδρέα Μιχαλόπουλου

Ο αγώνας έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν στο Ασυλο Ανιάτων. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους και θα υπάρχει ένα συμβολικό εισιτήριο των 2 ευρώ

στη

Οταν ποδοσφαιριστές όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Αγγελος Μπασινάς, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, έρχονται με την ψυχή τους στην Πάτρα για να αγωνιστούν σε παιχνίδι στη μνήμη του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, περιττεύουν οι αναλύσεις.
Ολοι αυτοί οι πρώην διεθνείς είπαν αμέσως το «ναι» στην πρόσκληση των παλαιμάχων της Παναχαϊκής και σήμερα θα βρίσκονται στο γήπεδο της Παναχαϊκής για να αναμετρηθούν σε φιλικό παιχνίδι με τους παλαίμαχους της ομάδας.
Ο αγώνας έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν στο Ασυλο Ανιάτων. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους και θα υπάρχει ένα συμβολικό εισιτήριο των 2 ευρώ.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.30. Το Ασυλο Ανιάτων και η οικογένεια της Παναχαϊκής θα απονείμουν τιμητική πλακέτα στην ομάδα των πρώην διεθνών. Την ευθύνη της παρουσίασης θα έχει ο Δημήτρης Σαρρής, ενώ θα υπάρχουν εκπρόσωποι των παλιών μεγάλων άσων της Παναχαϊκής. Στο γήπεδο θα είναι η σύζυγος του Κώστα Δαβουρλή, Ελένη με την κόρη της Τζίνα, ο Βασίλης Στραβοπόδης με την οικογένειά του και οι δύο κόρες του Θέμη Ρήγα, Λαμπρινή και Ελένη.
Τη συμμετοχή τους στο σημερινό παιχνίδι που θα ξεκινήσει στις 18.00, έχουν επιβεβαιώσει ακόμα οι Μιχάλης Καψής, Γρηγόρης Μάκος, Ηλίας Κυριακίδης, Σωτήρης Κυργιάκος, Βασίλης Λάκης, ενώ από τη Βόρεια Ελλάδα ήρθαν για να αγωνιστούν με την Παναχαϊκή οι Λεωνίδας Βόσδου και Γιώργος Μύρτσος.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο «ΕΛΛΗΝΑΣ»
Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιανουαρίου 2022, καθώς τα τελευταία χρόνια πάλευε με αρκετά προβλήματα υγείας. Ηταν από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους που πέρασε ποτέ από την Παναχαϊκή, αλλά και από το ελληνικό ποδόσφαιρο με πολλές επιτυχίες στην ποδοσφαιρική και προπονητική του καριέρα.
Ο Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1948. Το πατρικό του σπίτι ήταν κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής, Λευκωσίας 60. Όμως από μικρός είχε γειτονιά του και τα Προσφυγικά. Εμενε πολλές φορές στο σπίτι του θείου του…
Ξεκίνησε μπάλα από τον Πανιώνιο Πατρών με τον αείμνηστο Σπύρο Βουλγαράκη, μαζί με τον Κώστα τον Δαβουρλή και άλλα παιδιά, που μετά πήγαν στην Παναχαϊκή.
Εγινε αμέσως βασικός στην ομάδα. Στην Παναχαϊκή έπαιξε 13 χρόνια. Δέκα στην Α΄ Εθνική και τρία στη Β΄ Εθνική. Στη Β΄ Εθνική όταν πρωτοπήγε στην ομάδα, συνέβαλε τα μέγιστα για την άνοδό της στη μεγάλη Κατηγορία.

Δόξασε τη κοκκινόμαυρη φανέλα, ήταν ένα από τα παιδιά που οδήγησαν την ομάδα στην Ευρώπη, όμως, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελπίδων, της Εθνικής Ενόπλων και μία φορά της Εθνικής Ανδών. Με την Εθνική Ενόπλων κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόπλων Δυνάμεων, το ΣΙΣΜ, όπως λεγόταν τότε, με την Εθνική Ελπίδων κατέκτησε το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο.

Με την Εθνική Ανδρών αγωνίστηκε μόνο μία φορά εναντίον της εθνικής Ισπανίας, στη Μαλάγα. Στάθηκε πολύ άτυχος. Με την επιστροφή από την Ισπανία στην Ελλάδα σε προπόνηση της Εθνικής έσπασε το πόδι του. Ηταν σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια, στις 9 Μαΐου 1973! Τότε, είχε κάνει πρόταση η ΑΕΚ για να τον αποκτήσει.
Με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου ήταν έτοιμος ο Ανδρέας. Η Παναχαϊκή στην Ευρώπη, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το πρώτο παιχνίδι με την Αυστριακή Γκρατς στην Αθήνα, στο γήπεδο της Λεωφόρου γιατί το γήπεδο της Παναχαϊκής δεν είχε ακόμα χορτάρι, νίκη με 2-1 το πρώτο γκολ ο Μιχαλόπουλος. Πρόκριση με τη νίκη με 1-0 και στην Αυστρία και επόμενος αντίπαλο η ολλανδική Τβέντε.

Παραμονές του πρώτου αγώνα στην Πάτρα έσπασε για δεύτερη φορά το πόδι του, πάλι σε προπόνηση.
Το καλοκαίρι του 1979, πήγε στο Πάτραι, που αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική.

Επαιξε έναν χρόνο και μετά στην Αχαϊκή. Μετά προπονητής στην Παναχαϊκή και επίσης σε Λεβαδειακό Πανσερραϊκό, Πανιώνιο, Ξάνθη, Λάρισα, Προοδευτική, Απόλλωνα Αθηνών, ΠΑΣ Γιάννινα, Πατραϊκό, Θύελλα, Καλαμάτα, Κόρινθο.