Spring cleaning: Ήρθε η ώρα για σωστό ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σου

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς χειροπιαστά, όμως όσο περισσότερη έλλειψη οργάνωσης έχει ο χώρος που ζεις, άρα και η ντουλάπα σου, τόσο μεγαλύτερη αίσθηση άγχους βιώνεις εσύ.

Μαγδεβούργο Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Ναι, το ξέρω, είναι ακόμα νωρίς για να «κατεβάσουμε» τα καλοκαιρινά και να «ανεβάσουμε» τα χειμωνιάτικα, αλλά επειδή είμαι προνοητικό παιδί, θα σου δώσω από τώρα εκείνα τα χρήσιμα tips, για να κάνεις σωστό ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σου όταν έρθει η ώρα με το καλό να τα βάλεις όλα σε μία τάξη για την άνοιξη και το καλοκαίρι ή εάν χρειάζεται να οργανώσεις τα πράγματα τώρα που μιλάμε.

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς χειροπιαστά, όμως όσο περισσότερη έλλειψη οργάνωσης έχει ο χώρος που ζεις, άρα και η ντουλάπα σου, τόσο μεγαλύτερη αίσθηση άγχους βιώνεις εσύ. Ακόμα και χωρίς να κοιτάς όλα εκείνα που πρέπει να οργανώσεις, γνωρίζεις μέσα στο μυαλό σου ότι βρίσκονται εκεί και σε περιμένουν, κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει δυσφορία ακόμα και σαν ιδέα.

Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις, γιατί όπως είχε δηλώσει και η ψυχοθεραπεύτρια KC Davis, LPC, «όσο όγκο ακαταστασίας καταφέρεις να ξεδιαλέξεις, τόσο πιο λειτουργική θα γίνει η ζωή σου – οπότε στόχευσε στην εξέλιξη παρά στην τελειότητα (του αποτελέσματος)».

via GIPHY

Πάμε λοιπόν, να δούμε ορισμένα tips για σωστό spring cleaning στη ντουλάπα μας:

1. Άσε στην άκρη οτιδήποτε είναι φθαρμένο, σκισμένο ή έχει κάποιον λεκέ που δε θα φύγει ποτέ

Εκείνα τα sneakers που έχουν φθαρεί οι σόλες τους; Εκείνο το σορτσάκι που χρησιμοποιείς για πιτζάμα, αλλά έχει μία τεράστια τρύπα; Το μπλουζάκι που ο λεκές δε φεύγει με τίποτα όσα καθαριστήρια και εάν το πας; Αυτές είναι οι εύκολες επιλογές που μπορούν να αφαιρεθούν από τη ντουλάπα σου, έτσι ώστε να μείνουν εκείνα τα τεμάχια τα οποία θα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, για να μπορείς πραγματικά να τα φοράς και να τα χαίρεσαι, χωρίς να κρύβεις σκισίματα, γδαρσίματα, λεκέδες και τα συναφή.

Άσε επίσης, στην άκρη και όσα ρούχα δεν είναι πλέον στο σωστό size για σένα. Έχουμε αυτή τη μανία (την επίκτητη) να κρατάμε ρούχα για όταν το σώμα μας θα επιστρέψει σε μία πρότερη κατάσταση και τελικά, κανέναν δε βοηθάνε αυτοί οι σωροί των ρούχων που καταχωνιάζονται στις ντουλάπες, περιμένοντας πότε θα χάσεις τα κιλάκια που έβαλες στις γιορτές. Ποιος νοιάζεται για αυτά τα κιλάκια πρωτίστως, αρκεί εσύ να είσαι υγιής και δευτερευόντως, όταν ανοίγεις τη ντουλάπα σου θα πρέπει να βλέπεις μπροστά σου επιλογές που σε ενδυναμώνουν και όχι ρούχα που σε ρίχνουν ψυχολογικά, υπενθυμίζοντάς σου έναν στόχο που δεν έχεις ακόμα «πετύχει». Η ζωή έχει τον δικό της ρυθμό, εάν αλλάξει το σώμα σου, θα αλλάξεις ξανά τα ρούχα σου, μην κρατάς το παρελθόν αιχμάλωτο. Εκτός εάν πρόκειται για ρούχα που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. τα ρούχα της εγκυμοσύνης. «Μπορεί να περνάς αυξομειώσεις στο βάρος σου και κυριολεκτικά να χρειάζεσαι διαφορετικά νούμερα να είναι διαθέσιμα στην άκρη του χεριού σου, όμως αξίζεις μία γκαρνταρόμπα που θα ντύνει το σώμα που έχεις», αναφέρει η Davis που λέγαμε προηγουμένως.

Μαγδεβούργο

Φωτογραφία από Leticia Ribeiro (pexels.com)

2. Ξέχνα τα ρούχα που πλέον δεν είναι του στιλ σου

Εάν δεν πρόκειται να το φορέσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα δε θα έπρεπε να βρίσκεται στη ντουλάπα σου και να σου πιάνει χώρο από κάτι που μπορείς όντως να αξιοποιήσεις στις εμφανίσεις σου. Απομάκρυνε δώρα που ποτέ δε σου άρεσαν, διάφορα trends που πια δε σε εκφράζουν και κυρίως, οτιδήποτε μπορεί να είχες αγοράσεις, για να καλύψεις και να κρύψεις το σώμα σου, επειδή θεωρούσες πως δεν άξιζες να είσαι στιλάτη ή σέξι, λόγω του σχήματος και του σώματός σου. Girl, no! Ιδανικά, θέλουμε στις ντουλάπες μας ρούχα που μας ταιριάζουν τόσο σωματικά και πρακτικά όσο και ψυχολογικά.

3. Σκέψου και διάλεξε πόσες και ποιες επιλογές σε outfits χρειάζεσαι και θες

Ανάλογα και με το μέγεθος της ντουλάπας που έχεις, εάν χρειάζεται για παράδειγμα να περιορίσεις τις επιλογές σου λόγω χώρου ή πολύ απλά, γιατί δε θες να «σπαταλάς» πολύ χρόνο να διαλέξεις ένα outfit, μπορείς να αφήσεις στην άκρη στιλ ρούχων που ίσως έχεις εις διπλούν, τριπλούν και ούτε καθεξής. Εάν για παράδειγμα έχεις επτά τζιν, από τα οποία φοράς μόνο τα τέσσερα στην πραγματικότητα, ίσως θα μπορούσες να δωρίσεις τα υπόλοιπα εάν είναι σε καλή κατάσταση. Ή μπορεί εκείνα τα τρία μπλε πουλόβερ να μην είναι απαραίτητα και τα τρία, εκτός εάν αυτή είναι μία από τις δεδομένες και εύκολες επιλογές που κάνεις συνήθως, οπότε ίσως θα μπορούσες να δωρίσεις κάποια άλλα ρούχα που δε φοράς και τόσο συχνά. Σκέψου απλά τη μεγαλύτερη εικόνα, το στιλ που θες να υιοθετήσεις και αξιολόγησε εάν κάθε διαφορετικό τεμάχιο που κρατάς, εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό και αυτή την εικόνα του εαυτού σου και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Εάν καταλήξεις σε όλα εκείνα που θες να κρατήσεις και παρατηρήσεις πως δεν είναι αρκετά και εάν δεν έχεις και την οικονομική δυνατότητα να επενδύσεις αυτή τη στιγμή σε νέες επιλογές, θα μπορούσες να ρίξεις μία δεύτερη ματιά στην περίπτωση που αναφέραμε στο #2 κι ας μην είναι απόλυτα το στιλ σου ή να ψάξεις για καταστήματα thrift και second hand που ίσως έχουν κάποιες πιο οικονομικές επιλογές.

 

Με πληροφορίες από self.com