Στα «ύψη» τα φοιτητικά ενοίκια: Αυξήσεις έως 75% για σπίτια μέχρι 50 τ.μ., σε απόγνωση οι φοιτητές

Σε απόγνωση οι φοιτητές για τα πανάκριβα ενοίκια

φοιτητικά

«Πυρετό» προκαλούν στους φοιτητές οι τιμές των ενοικίων, καθώς ακόμη και στα πολύ λίγα τετραγωνικά μέτρα δηλαδή και στο επίπεδο της γκαρσονιέρας οι τιμές ήταν σκανδαλωδώς υψηλές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι γκαρσονιέρες σε φοιτητικές περιοχές της Αθήνας ξεκινούν από 400 ευρώ, ενώ μεσίτες λένε πως από το 2017 οι τιμές έχουν εκτοξευθεί έως και 75% για τα μικρά διαμερίσματα έως 50 τ.μ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι να πηγαίνουν στις πόλεις που σπουδάζουν για να παρακολουθούν μαθήματα και να δίνουν εξετάσεις και αμέσως μετά να φεύγουν για τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καθώς δεν μπορούν να μείνουν πλέον να σπουδάσουν στο τόπο που έχουν περάσει.

Οπως είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού δικτύου e-real estates, στου Ζωγράφου, μια κατά κύριο λόγο φοιτητική περιοχή, το κόστος για μίσθωση μιας γκαρσονιέρας έως 35 τετραγωνικά μέτρα ξεκινά από 430 έως 550 ευρώ, ενώ για ένα μικρό δυάρι από 40 έως 50 τετραγωνικά το κόστος ξεκινάει από 470 τα μη ανακαινισμένα έως και 780 τα ανακαινισμένο, επιπλωμένο.




 

Σημειώνεται ότι και στη Θεσσαλονίκη η τιμές σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης προκαλούν προβληματισμό στους φοιτητές. Συνήθως ένα στούντιο χωρίς έπιπλα κοστίζει 200 με 350 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω υπάρχουν επιπλωμένα στούντιο μέχρι 500 ευρώ.

 




Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ δέσμη μέτρων για την στεγαστική κρίση με στόχο την μείωση των ενοικίων. Το πακέτο «Σπίτι για όλους» περιλαμβάνει:

  • το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα επιδοτήσει με προνομιακά επιτόκια δανεισμού 30.000 ζευγάρια έως 50 ετών για να αγοράσουν πρώτη κατοικία,
  • φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα σε συνδυασμό με προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης
  • το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» για πάνω από 2.500 κατοικίες σε πολίτες έως 39 ετών.
  • Αντικίνητρα για την βραχυχρόνια μίσθωση
  • Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και άλλα προνόμια στους τρίτεκνους

 

πηγή ethnos.gr